Kroonieken

Share

Toen Gent-Wevelgem werd weggeblazen | Kroonieken s02e03

Season 2, Ep. 3
Je hebt zijwind en zijwind. Soms geeft zijwind wat stress. Soms leidt zijwind tot furieuze gevechten, tot waaiers vol venijn en frustratie. Maar de zijwind die het peloton op 29 maart 2015 in stukken scheurde was een volstrekt andere categorie. Aflevering 3 van Kroonieken gaat over  een ongelofelijke voorjaarskoers in 2015: Toen Gent-Wevelgem werd weggeblazen. 

De kasseien-koers waarin een toekomstige Tourwinnaar van zijn fiets werd geblazen, ging de wielerboeken in als de koers waar een nieuw weertype het levenslicht zag: Gent-Wevelgem weer. Gent-Wevelgem is één van de belangrijke Vlaamse koersen die voorafgaat aan De Ronde van Vlaanderen en biedt vaak onverwacht drama. In 2000 werd Erik Zabel gevloerd door een uitgebroken zwart paard: drie jaar later werd dekhengst Mario Chipollini gediskwalificeerd omdat hij een bidon naar een official op een motor had gesmeten.

Maar wat er losging in 2015 sloeg alles. Normaliter was Gent-Wevelgem een weinig opzienbarende koers voor sprinters. Dat jaar verwierf hij de status van een legende.

------------------------

Kroonieken is een podcast en artikelenreeks van Eurosport– geschreven door Felix Lowe, vertaald en bewerkt. Verteld door Karsten Kroon en geproduceerd door Fabian Kollau. Meer stukjes wielerhistorie door Felix zijn te vinden op Twitter via @SaddleBlaze. Als je mij wilt volgen kan dat via @karstenkroon op Twitter. Eurosport volg je via @Eurosport_NL. Bovendien vind je ons op Instagram en Facebook. Alle afleveringen van Kroonieken zijn ook te lezen als artikel op eurosport.nl. De column van Thijs Zonneveld kun je hier lezen: https://www.nu.nl/sport-column/4021095/koers-week-duurde.html 

Dit was aflevering drie van het tweede seizoen – dus als je hebt genoten van deze etappe uit de wielergeschiedenis, meld je dan aan, vertel het door, en beoordeel ons bij jouw podcastaanbieder. Tot volgende keer, als we het gaan hebben over een Fransman die na een vlucht van 217 kilometer de Ronde op zijn naam schreef. 

More Episodes