Krigshistoriepodden

Share

GIIA-avsnitt 5: Martin Fornstedts avsnitt – Hermann Balck

Ep. 63

I vårt mest generaliga avsnitt hittills snackar vi om Hermann Balck; den bäste generalen du aldrig hört talas om på vår patron Martin Fornstedts begäran. 


Per börjar med att gå igenom de lite motiga omständigheterna kring en av Balcks största segrar under striderna vid Chir 1942. Därefter kör Mattis en rätt pretentiös genomgång av Balck som person och general utifrån principen The Good, The Bad och The Ugly. Det hela avslutas med "det intressantaste du någonsin hört", bra clickbait där. 


Stort tack till vår arbetsgivare Martin! Detta är hans personliga expressavsnitt.


Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.

More Episodes

7/8/2022

75 1/2. Hela östfronten

Ep. 101
I vårt längsta och svartaste avsnitt hittills så går vi igenom HELA andra världskrigets östfront i ett avsnitt och i en sittning. Eftersom detta oundvikligen kommer att ses som en uppföljare till vårt avsnitt om hela första världskriget så får du själv avgöra om det här är motsvarigheten till Gudfadern 2 (dvs. ungefär lika bra som ettan), Terminator 2 (dvs. avsevärt bättre än ettan) eller Matrix: Reloaded (dvs. ett fullkomligt clusterfuck).Mattis vadar ner i ett svart kärr av folkmord, krig och obscent våld som han aldrig riktigt lyckas ta sig upp ur medan en peppig Per försöker muntra upp stämningen en smula. Vi går igenom hela kriget år för år, slag för slag; men nöjer oss naturligtvis inte med det. Är det HELA östfronten som gäller så är det, varför vi även tar upp sexualitet, stridsvagnsutveckling, officersutbildning, sovjetiska kvinnliga soldater, uppdragstaktik och det mesta som vi kan komma på.Dessutom: enorma mängder siffror, in/kompetenta tyskar, trattiga ryssar, jättehöga dödstal, groteska mängder mörker, funderingar om förskräckligheter, tyska trollolololol-jinglen, Stalin spelad av Tim Curry, död och elände, Pers geografifrågor, Mattis käpphästar och mycket mer!Det här avsnittet kom till tack vare våra Patreons. Gillar du det vi gör och vill ha fler liknande avsnitt? Bli vår Patreon idag!OBS! Eftersom det här avsnittet är över åtta timmar långt så får du här lite timestamps om du vill lyssna på en särskild del av kriget:43:27. 19412:47:47. 19424:06:25. 19436:04:45. 19447:24:48. 1945