Share

cover art for GIIA-avsnitt 45. Daniel Sidebäcks avsnitt – P 10:s pionjärer

Krigshistoriepodden

GIIA-avsnitt 45. Daniel Sidebäcks avsnitt – P 10:s pionjärer

Ep. 207

I vårt mest pionjäriga avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Daniel Sidebäcks begäran – igenom P 10:s pionjärsoldater. Kaboom! 


Per är den som fått ta sig an denna digra uppgift. Det blir en massa mys om saker som sprängs, folk som hanterar saker som sprängs och hur de som hanterar saker som sprängs organiseras och framrycker till de kan spränga något. Mattis agerar bisittare och gubbfrustar åt att det sprängs.


Stort tack till Daniel! Detta är hans personliga expressavsnitt.


Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.

More episodes

View all episodes

 • 232. GIIA-avsnitt 55. Michael Carlssons avsnitt – Den ointagliga fästningen Eben-Emael intas

  16:59
  I vårt mest luftlandsatta avsnitt hittills beskriver vi – på vår Patreon Michael Carlssons begäran – hur den ointagliga fästningen Eben-Emael mycket riktigt intogs 1940.Mattis är den som håller i taktpinnen den här gången och går full on wheraboo när han beskriver hur tyska fallskärmsjägare landade på fullpackade glidflygplan på en fästning sprängfylld med uppretade belgare. Hans slutsats är typ att händelsen är extremt ohipster, men att den skulle ha blivit en bra film. Pers roll är att ställa relevanta frågor och fnissa över att saker trots allt inte gick särskilt smooth.Stort tack till Michael! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 231. GIIA-avsnitt 54. Ludwig Sundbergs avsnitt – Grg på mission

  15:24
  I vårt mest stuprörsformade avsnitt hittills går vi igenom Granatgevär m/48 (och m/86) öden och äventyr i missionsverksamheten. Det hela är en gåva från vår arbetsgivare Scarface till hans kompis Ludwig Sundberg!Per fattar tag i ”14 kg glädje” och beskriver Carl Gustafs färgstarka missionsliv. Därtill berättar han även en hel del om vapnets konstruktion och att det är löjligt tungt. Trots att det är Per som håller i tömmarna så får även Mattis uttala sig en del när han utifrån dimmiga minnen säger några ord om granatgeväret under Kongomissionen.Stort tack till Scarface! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 230. 157. Slaget om Hürtgenskogen 3: slagets monumentala grisighet

  58:53
  I vårt mest vattenskadade avsnitt hittills betar vi av den tredje och avslutande delen i vår serie om slaget om Hürtgenskogen. Detta gör vi genom att beskriva bataljens monumentala grisighet.Mattis börjar den här gången med att beskriva landskapet, väderleken, leran, nederbörden och annat elände som gjorde slaget till en ren vedervärdighet för alla inblandade. Pers insats blir att beskriva hur allt det Mattis avhandlar åt sig in i soldaternas sinnen och bröt ner dem till den grad att basala instinkter inte längre fungerade. Ett peppigt avsnitt med andra ord.Dessutom: regn, stridsutmattning, lera, psykfall till militärläkare, plantageskog som någonting mardrömslikt, avtrubbning ner till urtillståndet, brist på veteraner, uniformer som håller inne vatten, och mycket mer.
 • 229. GIIA-avsnitt 53. Williams avsnitt – Den 15:e lord Lovat

  15:17
  I vårt mest högadliga avsnitt hittills beskriver vi – på vår Patreon Williams begäran – den 15:e lord Lovat. En ganska – men inte mycket – excentrisk, brittisk gentleman.Per sitter vid spakarna den här gången och beskriver denne något egendomlige person. Vi talar här om en brittisk lord som givetvis blev officer under andra världskriget och lika givetvis hamnade i Commandos. Sen är det någonting med säckpipor på Normandies stränder också. Mattis roll blir den här gången att resonera lite om brittisk adel och grymta gillande åt det han hör.Stort tack till William! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 227. 155. Slaget om Hürtgenskogen 2: tyskarna

  01:01:30
  I vårt mest ”vi trollar med knäna på smågruppsnivå”-inspirerade avsnitt hittills så kör vi igenom del två av tre i vår trilogi om slaget om Hürtgenskogen. Den här gånger beskriver vi tyskarnas situation. En situation som går att sammanfatta som ”suboptimal”.Per inleder med att beskriva tyskarnas ersättningssystem och med det den amorfa organisation som kallades Ersatzheer. Begreppet ”fritt fall” används flitigt. Mattis håller sig däremot på lägre nivåer och harvar igenom hur förbanden skolades (när de väl var i fält) och även Folksgrenadjärdivisionerna. Begreppet ”fallhöjden mellan KStN och verklighet var stor” används återkommande.Dessutom: Luftwaffes Festungsabteilung, fantasier om vad uppdragstaktik kan uppnå, frustration över tyskar, StG 44, brister på allt, stabspersonal som klädhängare, ”tyskarna såg hela människan”, nassarnas politiska officerare, och mycket mer!
 • 226. GIIA-avsnitt 52. Håkan Zetterlunds avsnitt – Brattforshedens krigsflygfält

  15:17
  I vårt mest välmaskerade avsnitt hittills går vi – på vår Patreon Håkan Zetterlunds begäran – igenom krigsflygfälten; eller, för att vara mer specifik, det som låg vid Brattforsheden.Per är den som sköter taktpinnen den här gången och får någon form av folkhemsromantisk överdos när han beskriver fiffigheten i projektet med dess lönnvägar, låtsasdiken och fejkåkrar. Plus en väldig mängd väldigt rediga blåställsgubbar. Mattis roll är att ställa frågor om flygvapnet och bli uppriktigt intresserad när Per förklarar att flygfältet ifråga finns att betrakta än i dag.Stort tack till Håkan! Detta är hans personliga expressavsnittVill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 224. GIIA-avsnitt 51. Fredrik Thelins avsnitt – Royce Williams

  13:49
  I vårt mest Top Ganniga avsnitt hittills går vi – på vår patron Fredrik Thelins begäran – igenom Royce Williams och dennes luftduell mot sovjetiska flygare. I Korea.”Koreakriget” är ett annat ord för ”Per tar den pucken”, varför han gör just det. Det han beskriver är hur Royce i ett attackplan går i MERICAY-mode mot övermäktiga odds och Highwayar sig ur the danger zone via rena BALLS. Mattis roll är den här gången att ställa halvkorkade frågor och killmysa.Stort tack till Fredrik! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 223. 153. Slaget om Hürtgenskogen 1: amerikanerna

  01:02:13
  I vårt mest teknokratiska avsnitt hittills inleder vi vår serie i tre delar om slaget i Hürtgenskogen. Detta gör vi genom att beskriva den amerikanska armén, så som den såg ut och agerade hösten 1944.Per inleder genom att gå igenom amerikanska arméns rekryterings- och förlustersättningssystem. Detta innebär en längre drapa om byråkrater som till synes gör sitt yttersta för att skyttet ska få de sämst lämpade för att vara i just skyttet. Mattis går å sin sida igenom den amerikanska skyttegruppen, stämningen i armén hösten 44 och inte minst amerikanernas återkommande, tröstlösa tillika bisarra anfall in i Hürtgenskogen (”låt oss dutta in ett regemente till”).Dessutom: den amerikanske genomsnittsmannen, väldigt många förbandsnamn, försvarsgrenar som stjäl från varandra, de soldater Hanks och Spielberg inte kommer göra film om, vansinniga förluster, bassar som inte orkar, det trista i att möta Panther-vagnar utan vettig pv, och mycket mer.
 • 222. GIIA-avsnitt 50. Sebastian Ingemarssons avsnitt – Älvsborgs fästning

  17:15
  I vårt mest sammanknytande avsnitt hittills går vi – på vår patron Sebastian Ingemarssons begäran – igenom Älvsborgs fästning(ar)s historia. Det går från EPA till ära.Mattis har tagit sig an denna uppgift och gjort det med glädje. Övertänd inleder han med den Pang Prego-sketch som är Älvsborgs slott och avslutar med det epos som är Nya Älvsborgs fästning där vi återigen får säga hej till en gammal bekant till podden; nämligen Peter Tordenskjold. Per gläds å sin sida över att vi återigen pratar lite stormaktstid.Stort tack till Sebastian! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.