Share

cover art for GIIA-avsnitt 32. Marcus Örtenbergs avsnitt – Slaget vid Karánsebes

Krigshistoriepodden

GIIA-avsnitt 32. Marcus Örtenbergs avsnitt – Slaget vid Karánsebes

Ep. 160

I vårt mest källkritiska avsnitt hittills så går vi – på vår Patreon Marcus Örtenbergs begäran – igenom slaget vid Karánsebes; ett fylleslag med problem.


Mattis är den som tar sig an bataljen och beskriver sålunda det som du redan känner till: dvs. detta var det tillfälle då österrikiska armén angrep sig själv. Sen kan det vara så att Mattis är en jävla tråkmåns och kollat vad som är källorna för hela historien också, någonting som Per uttrycker sitt starka ogillande om.


Tack till vår arbetsgivare Marcus! Detta är hans personliga expressavsnitt.


Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka genom att klicka på länken nedan.

More episodes

View all episodes

 • 197. 137. Aztekisk krigföring

  01:04:50
  I vårt blodigaste avsnitt hittills går vi igenom det du alltid velat veta mer om: aztekisk krigföring. Vässade mangoskivor och myspys? Nej. Sylvassa obsidianskärvor och människooffer? Ja.Mattis går igenom den aztekiska arméns organisation, bling-bling, utbildningssystem, stridsförfarande och befordringssystem. Om det låter torrt så bör du ha i åtanke att befordran inte baserades på trista stabsskolor utan på hur många krigsfångar du lyckades ta i närstrid. Per är däremot kreativ och uppfinner en fiktiv aztekisk krigare och använder denne för att beskriva hur en ung man kunde gå från hunsad till en Cuachicqueh – dvs. de som inte kunde få nog av krig utan i stället gifte sig med det.Dessutom: försök att uttala nahuatl, halshuggna hästar, bisarrt imponerande logistik, en utomjordisk civilisation, azteker med vätebomber, alla Khorne-referenser, blodiga religiösa praktiker, Age of Empires 2-ljud, blomsterkrig och mycket mer!
 • 195. 135. Tyska arbetshästar Pzkw IV och StuG III

  59:02
  I vårt mest bandgående avsnitt hittills så går vi igenom Tysklands arbetshästar under andra världskriget: Pzkw IV och StuG III.Mattis inleder med Pzkw IV och snubblar på så vis in i en bred historik över det tyska pansarvapnet under vk2; detta medan han försöker slå VM i sifferrabblande, så ta med papper och penna när du ska lyssna på hans svada. Per går å sin sida full on Wheraboo när han tar sig an StuG III; en infanteri/pansarvärnskanonvagn som han lyckats kära ner sig i på grund av relativ mekanisk tillförlitlighet och bra sikten.Dessutom: artillerister som hemlighåller saker för pansarsoldater, stridsvagnar med fem torn, massor med siffror, krig som är oerhört tråkigt, Tyskland LOL-jingeln, oräkneliga ausf., lådbilar mot tanketter, Leos lekland och mycket mer!
 • 193. GIIA-avsnitt 43. Marcus "JohanFKNbaner" Thelins avsnitt – ”USCH!”

  18:33
  I vårt mest gnälliga avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Marcus Thelins begäran – igenom ”något om amerikanska inbördeskriget”.Mattis hämnas på Marcus genom att göra det enda rimliga; det vill säga gå igenom de orimligt många soldater som dödades under ACW i samband med hästrelaterade olyckor. Ska vi lida så ska ni också lida. Pers bidrag är den här gången att klaga högljutt över att han måste höra information om amerikanska inbördeskriget.Stort tack till Marcus! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 192. 133. Svenska frivilliga i Ukrainakriget

  01:16:41
  Till det här avsnittet har vi intervjuat fem svenska frivilliga i Ukrainakriget och utgått från deras berättelser för att skildra den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina. Avsnittet är lite annorlunda, så det blir avsnittsbeskrivningen också. Huvudpunkterna är ungefär dessa:Krig suger någonting så inåt helvete.Ukrainska armén är inte lika bra som många tror.Saken den strider för är dock exakt så rättfärdig som du tror.Ryska armén är ett jävla mörker av krigsbrott och förmodligen än sämre än du tror.Känsliga lyssnare varnas vid upprepade tillfällen.#åthelvetemedputin.Det var det. Tack till dem som lät sig intervjuas och vår förhoppning är fortsatt att Ukraina ska driva ut Moskvas haveri till krigsmakt i havet.
 • 191. GIIA-avsnitt 42. Anton Larsson Forsbergs avsnitt – Boxarupproret

  16:28
  I vårt mest skrockfulla avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Anton Larsson Forsbergs begäran – igenom boxarupproret. Det är så jävla rörigt.Mattis får kavla upp ärmarna den här gången och försöka beskriva ett sanslöst komplicerat krig som till råga på allt utkämpas i det ständigt komplicerade Kina. Det hela blir en mustig historia bestående av magiker, byteatrar, meningar i stil med ”vars enorma mage påstods dölja ett tredje öga”, med mera. Det är rörigt! Per näsfnissar å sin sida åt hur i helsike grimdark allting blir i samma ögonblick som det utspelar sig Kina. Stort tack till Anton! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 190. GIIA-avsnitt 41. Alexanders avsnitt – Paranormal forskning inom det militära

  16:43
  I vårt mest saltstänkta avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Alexanders begäran – igenom paranormal forskning i det militära. ALLT som sägs i avsnittet ska därmed tas med 836 nypor salt.Mattis får den källmässigt vanskliga uppgiften att beskriva detta ämne, vilket han gör med de konstigaste delarna av internet som grund. Det blir lite psykiska krafter, lite folk som försöker gå igenom väggar, rätt mycket ginseng och upprepade konstateranden att inget av det som sägs stämmer. Pers bidrag är den här gången att fnysfnissa åt de absurditeter som Mattis beskriver.Stort tack till Alexander! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 188. GIIA-avsnitt 40. Ulv Lindkvists avsnitt – Avro Vulcan

  17:35
  I vårt mest vulkaniska avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Ulv Lindkvists begäran – igenom Avro Vulcan; ett av världshistoriens snyggaste bombplan.Per står för huvudframställan den här gången och går igenom ett bombplan som nätt och jämnt användes, enligt Per hade flera klara brister; men samtidigt är det lite lugnt eftersom det var så sanslöst snyggt. Mattis insats den här gången är att glömma elementa om kalla kriget, anvnäda Dr. Strangelove som källa, samt att konstatera att planet var extremt snyggt.Stort tack till Ulv! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 187. GIIA-avsnitt 39. Tobias Rattfälts avsnitt – Nelson vid Trafalgar

  15:24
  I vårt mest teabooiga avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Tobias Rattfälts begäran – igenom Nelsons insatser under slaget vid Trafalgar. Vi säger alltså någonting positivt om britterna (insert: shocked pikachu face).Per håller i rodret (höhö) när han beger sig ut på djupt vatten (fniss) och beskriver ett sjöslag (det gör vi ogärna) under Napoleonkrigen (en era som vi behandlar styvmoderligt). Hans slutsats är att britterna räddade världen från obeskrivlig ondska OCH att Trafalgar är ett sjuihelvete till bra filmmanus. Mattis brummar med och lär sig saker om båtar av trä med pangar av gjutjärn.Stort tack till Tobias! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 186. 131. Svenska klassiker 2: Draken och Pvpjtgb 9031

  01:02:49
  I vårt snabbast framryckande avsnitt hittills pratar vi (återigen) om svenska klassiker – nämligen 35 Draken och Pansarvärnspjästerrängbil 9031. Klacken kommer med andra ord att vara en grej.Mattis inleder med att berätta om den tid då Millennium Falcon – det vill säga 35 Draken – var en självklar del av svenska flygvapnet; en berättelse som bland annat erbjuder sanslösa hastigheter, enorm eldkraft och bisarrt snäviga flygare. Per beskriver å sin sida Pansarvärnspjästerrängbil 9031 – en svensk technical – och dess #säkerseger mot all form av sovjetiskt pansar via snus, lågtryckspjäs och gjutjärn.Dessutom: en kaffe som lön för total livsfara, Mattis toalettrutiner, godtyckligt smädande av P 18:s materiel, Lansen-piloter som suckar, Pers krav på återinförandet av technicals i svenska krigsmakten, klacken och mycket mer!