Krigshistoriepodden

Share

48. Mat som vapen under andra världskriget

Ep. 57

I vårt mest och minst aptitretande avsnitt hittills så pratar vi om mat och avsaknaden av mat under andra världskriget; något som är betydligt mer grimdark än vad du kanske tror.


Mattis härjar loss om hur amerikanerna åt mer och bättre av kriget samtidigt som japanerna åt gräs och varandra medan tyskarna exporterade sin svält till Östeuropa. Per ger sig å sin sida i kast med att kartlägga hur många kebabpizzor en soldat behöver per dag under strid och konstaterar att väldigt få av andra världskrigets soldater fick någon kebabpizza över huvud taget samt Wheraboo-myser över de tyska fältköken.


Dessutom: berg av potatis, kannibalism, glass till efterrätt (till fakking lunch!), feta amerikaner, magra ryssar, Per-räknar-jingeln, svält som vapen, pansardivisioner som försenas av matleveranser, torkad fisk, hur mat påverkade vägen mot kriget och mycket mer!


Sist, men inte minst så är detta avsnitt sponsrat av Matgeek. Gå in på hans Youtube-kanal för att se oss pröva prepping-mat med honom: https://www.youtube.com/c/MatgeekSe 

More Episodes

 • 168. 119. EPA-pansarvärn

  56:20
  I vårt mest pansarbrytande avsnitt hittills går vi igenom EPA-pansarvärnen – dvs. saker som ska döda stridsvagnar, men som antingen är helt improviserade eller som har stor förbättringspotential.Mattis inleder med att prata handgranater avsedda för eller improviserade till pansarvärn, diverse pigga initiativ under finska vinterkriget och givetvis det brittiska hemvärnets tankar kring pansarvärn under slaget om Storbritannien (dessa involverade hammare, eldfällor och järnvägsspår). Per kör å sin sida igenom pansarbössornas glansfulla historia och avslutar hela podden med en längre genomgång av IED:er; någonting som är något mindre glansfullt.Dessutom: kofötter som pansarvärn, Taiwans produktion av väckarklockor formade som moskéer, fallskärmshandgranater, IED som en tysk förstavärldskrigetuppfinning, ofattbart mod, stridsvagnars tekniska problem som ett skydd i sig, excentriska brittiska gentlemän, pikar och mycket mer!
 • 166. 117. Därför förlorar USA krig

  59:09
  I vårt mest mest/minst America fakk yeah:iga avsnitt hittills så förklarar vi det du alltid undrat (men inte vågat fråga), dvs. orsaken till att USA – sitt ofattbara krigsmaskineri till trots – faktiskt förlorar krig.Mattis går igenom vad USA är för någonting, vilka krig de vunnit och vilka de förlorat samt förklarar detta via benägenheten att förklara krig mot amorfa begrepp samt det amerikanska kynnet. Per genomför å sin sida en brutal uppgörelse med sitt 17-åriga dreads och ung vänster-jag, men landar i teknokratkrig och generella utläggningar om att det är svårt att vinna krig ö.h.t. Dessutom: obegripligt stora flygresurser, krig via kommitté, J.K. Simmons for president, förespråkande av den amerikanska hegemonin, svar som leder till fler frågor, Statsvetenskap A, en rakad orangutang, hangarfartyg och mycket mer!
 • 165. GIIA-avsnitt 34. André Sehlins avsnitt – SMS Emden

  15:11
  I vårt mest gentlemannamässiga avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare André Sehlins begäran – igenom SMS Emdens öden och äventyr under det tidiga första världskriget. Mattis är den som får gaffla mest den här gången och beskriver Emdens märkligt höviska sjörövartåg genom indiska oceanen år 1914. Detta inbegriper alltså en tysk lätt kryssare som utkämpade ett enfartygspiratkrig mot hela brittiska, franska och ryska imperiernas östasiatiska besittningar – men på ett ståndsmässigt vis. Pers roll är f.f.a. att hänföras över graden av Indiana Jones som Emdens besättning upplevde under (och inte minst efter) hennes undergång.Stort tack till André! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 163. 115. Mannerheims och Churchills Indiana Jones-period

  01:00:10
  I vårt mest gubbiga avsnitt hittills så förvandlas vi till 40-talistfarbröder och pratar om det enda som sagda farbröder vill prata om; dvs. ANDRA farbröder i form av Gustaf Mannerheim och Winston Churchill, men med utgångspunkt i deras ungdomsår tillika Indiana Jones-period.Per inleder med att beskriva Mannerheims tjänstgöring i tsarryska armén, men framför allt hans strapatser under upptäcktsfärder i Centralasien; vilket involverar arroganta fransmän (”baguette”), ”odågor” och midjedjup snö. Mattis tar sedan vid och uppvisar den monumentala matthet över Churchill som uppstår när man läst en bok av Churchill OM Churchill. Utöver britthatet så blir det även äventyrliga flykter från fångläger och fäktning i Indien.Dessutom: kinesiska bärares totala brist på hämta-lämna-problematik, Pers excentriska sätt att säga Mannerheim (”Mannerhajm”), slaget vid Omdurman som ett trevligt skådespel, ryska officerares alkoholism, Mattis excentriska sätt att uttala Indiana Jones (”IndiAana Jones”), nedmonterandet av diverse nationalikoner, slappa boer, pansartåg och mycket mer!
 • 162. GIIA-avsnitt 33. Fredrik Westers avsnitt – Krigsspel

  18:16
  I vårt mest dobblande avsnitt hittills går vi – på vår patreon Fredrik Westers begäran – igenom krigsspelens historia. Nej, inte de du tänker på.Per tar sig an denna digra uppgift med stor entusiasm och beskriver sålunda hur krigsspel uppstod, varför man har dem och även hur bra de kan vara för att göra livet surt för fienden. Bl.a. beskriver han ett krigsspel som hade kunnat rädda USA undan Vietnamkriget och som givetvis ignorerades. Mattis ställer frågor.Stort tack till vår arbetsgivare Fredrik! Det här är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 160. GIIA-avsnitt 32. Marcus Örtenbergs avsnitt – Slaget vid Karánsebes

  16:18
  I vårt mest källkritiska avsnitt hittills så går vi – på vår Patreon Marcus Örtenbergs begäran – igenom slaget vid Karánsebes; ett fylleslag med problem.Mattis är den som tar sig an bataljen och beskriver sålunda det som du redan känner till: dvs. detta var det tillfälle då österrikiska armén angrep sig själv. Sen kan det vara så att Mattis är en jävla tråkmåns och kollat vad som är källorna för hela historien också, någonting som Per uttrycker sitt starka ogillande om.Tack till vår arbetsgivare Marcus! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 159. 113. Ukraina 3.0 med Oscar Jonsson

  01:10:34
  I vårt mest gästvänliga avsnitt hittills gör vi någonting helt nytt: vi har en gäst! Vem är då gästen? Ingen mindre än den rikskände krigsvetaren Oscar Jonsson.En annan lite ny grej är att vi körde det här avsnittet helt utan manus (Per hade med sig några frågor, men de var mest om Oscars öl-preferenser …) och dessutom fick vi en försvarlig mängd öl av förlaget som bjudit in oss. Med andra ord är det lite sladdrigare än vanligt, men ämnet är det givna utifrån gästen; dvs. Ukrainakriget. Vi spelade dessutom in avsnittet den 22 februari under vad som verkade vara en ny rysk offensiv, men sjukt nog så är det vi säger fortfarande relevant p.g.a. gräset är grönt, solen går upp och Bachmut håller. Vi hoppas ni gillar tilltaget med en gäst. Gör vi om det kanske vi är nyktra också.
 • 157. GIIA-avsnitt 31. Ola Bengtssons avsnitt – Moderna legoknektar – bra eller anus?

  16:13
  I vårt mest Expendables-inspirerade avsnitt hittills så går vi – på vår Patreon Ola Bengtssons begäran – igenom den för alla tänkande människor avgörande frågan huruvida moderna legoknektar är värda pengarna eller ej.Per agerar rorsman den här gången och hamnar i ett darkweb-moras av suspekta sidor och forum samt försöker utifrån detta reda ut skillnaden mellan Private Military Contractors och Soldiers of Fortune. Hans svar på Olas fråga blir typ ”typ”. Mattis bidrar bäst han kan med lite skrönor från första Kongokriget och tankar om Wagnergruppen.Tack till vår arbetsgivare Ola! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 156. 111. Sovjetisk-afghanska kriget

  01:06:02
  I vårt mest avslutande avsnitt hittills så försöker vi knyta ihop säcken för vår serie om sovjetisk-afghanska kriget. Lyssnaren får bedöma om vi lyckas.Mattis går igenom krigets generella drag, men koncentrerar sig även på en av de mer framgångsrika afghanska krigsherrarna samt dennes bedövande karisma och generella skicklighet. Per drar å sin sida igenom den afghanska terrängen, men fokuserar även mycket på ett fullkomligt as till krigsherre som tråkigt nog verkar vara helt jävla odödlig.Dessutom: sovjetiska förluster p.g.a. sjukdomar, murar gjorda av bajs, Hekmatyar-jingeln, amerikanskt vapenbistånd som göder ett framtida inbördeskrig, SAS, pubertal religionskritik, skämt vatten, kamelspindlar och mycket mer!