Share

cover art for 139. Krimkriget del 1 – krigsutbrottet

Krigshistoriepodden

139. Krimkriget del 1 – krigsutbrottet

Ep. 199

I vårt mest inledande avsnitt hittills så påbörjar vi vår serie om Krimkriget i tre delar. Om du undrar vad Krimkriget var för någonting så var det en slags ICA basic-variant av första världskriget; präglat av inavlade officerare och halvrimliga beslut.


Mattis inleder med att beskriva de löjligt komplicerade skälen till att nära nog hela Europa drumlade in i ett kontinentalt storkrig. Dessa inbegrep bl.a. svinrimliga klassiker i stil med gräl om hur diplomatiska noter skulle skrivas, vilken variant av kristendomen som skulle få dominera i Palestina plus The Eastern Question m.m. Därefter följer en genomgång av krigets aktörer där Mattis tar sig an bl.a. ryssarna (samma gamla vanliga) och fransmännen (uttrycket ”ärorik utrikespolitik” citeras). Per lägger å sin sida ut texten om brittiska armén (en kavalkad av stenlunga, reumatism och alkoholism) och sardinierna (klockorna stannar: en kompetent, välutbildad och motiverad italiensk armé).


Dessutom: tsar Nikolaj I tycker att det är lugnt, kejsare Franz Josef tycker det är mindre lugnt, turkiska auxiliärtrupper, Sveriges anspråkslösa motkrav för att gå med i kriget, tsarens guldrum, en nedsabling av lord Wellington, Zouaves, britter som letar efter sin armé och mycket mer!


Avsnittet börjar: 09:35

More episodes

View all episodes

  • 283. GIIA-avsnitt 72. Belzebubbles avsnitt – Eugene ”Lucky” Fluckey

    15:12||Ep. 283
    I vårt mest ”det här är en krigsfilm från 1970-talet”-betonade avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Belzebubbles begäran – igenom en av de högst dekorerade, och mest galna, ubåtskaptenerna i amerikansk historia. Upptåg utlovas.Per är den som fattar periskopet den här gången och går med hänförelse igenom Fluckeys karriär. Han är lite kärringen motvalls också, men har svårt att inte charmas av en ubåtskapten som bestämde sig för att spränga ett tåg (!). Mattis roll är den här gången att avslöja att ubåtar är det enda ämne han lockas av när det gäller amerikanska inbördeskriget (USCH!).Stort tack till Belzebubble! Det här är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.
  • 282. 189. Israels krig del 3 – Libanonkriget

    01:02:05||Ep. 282
    I vårt mest oavsiktligt aktuella avsnitt hittills avslutar vi vår serie om Israels konventionella krig med att beskriva dess krig i Libanon. Ja, alltså det på 1980-talet.Mattis får det tvivelaktiga nöjet att bena ut det här EXTREMT komplicerade kriget som får andra Kongokriget att framstå som rättframt. Miliser och krigsbrott är legio i hans framställan. Per går å sin sida igenom israeliska armén så som den såg ut på 1980-talet. Fram träder en bild av en oerhört välutrustad styrka som tagit med sig precis fel gear för det krig den faktiskt skulle utkämpa.Dessutom: rena missuppfattningar om druser (men deras trosuppfattning är hemlig, så det kanske inte är så konstigt?), alla miliser samtidigt, kontaktannons efter ett krig, Pers nostalgi för äldre tiders terrorism (!), en generaliserad uppgivenhet över regionens framtid, elakartade följdeffekter, och mycket mer!Köp biljetter till vår livepodd för avsnitt 200 här: https://khplive.confetti.events
  • 281. GIIA-avsnitt 71. Christian Skogstads avsnitt – Bodens fästning!

    16:25||Ep. 281
    I vårt nordligaste avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Christian Skogstads begäran – igenom ”det rimliga med Bodens fästning”. Vi tror att det här kan generera gubbrage oavsett vad vi säger. Mattis är den som gräver ner sig den här gången och beskriver utifrån förmåga Bodens fästnings historia. Det hela avslutas med någon form av utvärdering och med en högljudd klack som egentligen inte har med manuset att göra. Pers roll är den här gången att berätta om sina egna minnen från Rödberget. Stort tack till Christian! Det här är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.
  • 279. GIIA-avsnitt 70. Gustav Leonardssons avsnitt – Mars Makalös!

    16:11||Ep. 279
    I vårt mest marsianska avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Gustav Leonardssons begäran – igenom historien om Mars Makalös. Detta var alltså en svensk båt med pangar. Och pikar, cause 1500-tal.Mattis är den som sätter på sig Kalle Anka-tröjan den här gången och beskriver sålunda Mars (sorgligt korta) historia. Det som menas med detta är att han i alla praktiska hänseenden gör en Storbritannien och beskriver en förlust som någonting nobelt och ärorikt som slutade i en moralisk seger. Pers roll är den här gången att häpnas över båtens (och dess pangars) deplacement.Stort tack till Gustav! Det här är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.
  • 278. 187. Israels krig del 2 – Jom Kippur-kriget

    01:04:49||Ep. 278
    I vårt mest hektiska avsnitt hittills så beskriver vi ett av de mest dramatiska krigen efter 1945 på en timme – nämligen Jom Kippur-kriget. Detta är alltså del två av vår serie om Israels konventionella krig i tre delar.Mattis är den som tar de övergripande dragen, drag som stavas ”HERREJÄVLAR!!!” i dels Sinai, dels på Golan. Sammanfattning: sexdagarskriget var en picknik i jämförelse med detta, i varje fall för israelerna. Per beskriver å sin sida det israeliska reservistsystemet och landets doktrin, vilket typ är en beskrivning av en massa mellanchefer som i krigstid plötsligt slår om till att bli brigadgeneraler.Dessutom: IDF visar framfötterna, Egypten visar också framfötterna, armies of vodka, avslappnad stämning, några meningar som kommer få x antal svenska officerare att svettas om överläppen, vietnamesisk doktrin i Sinai, gummibåtar och mycket mer!Stötta Ukraina med spritkök inför den stundande vintern. Ge din gåva på powerupukraine.se
  • 277. GIIA-avsnitt 69. Mattias Skantz avsnitt – Hyss längs norsk-svenska gränsen under andra världskriget

    16:42||Ep. 277
    I vårt mest skidlöpande avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Mattias Skantz uppmaning – igenom en rad olika hyss längs norsk-svenska gränsen under andra världskriget. Eller ja, det var ju rätt våldsamt och så; men ”hyss” passar bättre för det Per berättar om.Per är den som drar på sig lusekoftan den här gången och beskriver de norska motståndsmännens aktioner längs gränsen under kriget. Eftersom vi är som vi är används en helt rimligt stor del av avsnittet till att ärerädda SVERIGES stöd till Norge, men så kan det gå. Mattis bidrag är den här gången att fundera på samer.Stort tack till Mattias! Det här är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka i 6 månader på patreon.com/krigshistoriepodden
  • 275. GIIA-avsnitt 68. Viktor Bohlins avsnitt – Eda skans

    13:45||Ep. 275
    I vårt mest förskansade avsnitt hittills går vi – på vår Patreon Viktor Bohlins begäran – igenom Eda skans. Skansen går även att beskriva som stjärnfort at home.Per är den som upprättar befästningsverk den här gången och går med glädje igenom skansen och dess historia. Det han verkligen förhäxas av är dock den totala ödemark som var Värmland under 1600-talet (”det finns INGET där!”). Mattis bidrag till avsnittet är den här gången att berätta om ett barndomsminne.Stort tack till Viktor! Det här är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.
  • 274. 185. Israels krig del 1 – sexdagarskriget

    01:01:18||Ep. 274
    I vårt mest stresstestande avsnitt hittills inleder vi en serie i tre delar om Israels krig. Först ut blir sexdagarskriget som absolut inte fick några följdeffekter.Mattis går igenom kriget i stora drag vilket inbegriper någon form av rekord i snabbt pratande eftersom exakt allting händer mer eller mindre samtidigt. Per tar å sin sida i tu med den israeliske knekten och dennes officerare. Ordet uppdragstaktik nämns löpande.Dessutom: Nasser tänker högt, ”hjältekängor”, en extremt rigorös urvalsprocess, jobbigt läge i Sinai, jordanska arméns brist på slapphet, ”Lebanon has left the group”, oförutsedda bieffekter av en jordskredsseger och mycket mer!
  • 273. GIIA-avsnitt 67. Henrik Norrmans avsnitt – Excentriska brittiska officerare under edwardiansk tid

    16:47||Ep. 273
    I vårt mest excentriska avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Henrik Norrmans begäran – igenom excentriska brittiska officerare under edwardiansk tid.Per är den som sätter på sig monokeln den här gången och angriper ämnet genom att beskriva sir Charles Warren. Utöver att ha en rad olika bisarra intressen deltog han även i slaget vid Spion kop, varför mycket av avsnittet avhandlar just Spion kop. Mattis bidrag blir den här gången att sucka över britter.Stort tack till Henrik! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.