Share

cover art for 137. Aztekisk krigföring

Krigshistoriepodden

137. Aztekisk krigföring

Ep. 197

I vårt blodigaste avsnitt hittills går vi igenom det du alltid velat veta mer om: aztekisk krigföring. Vässade mangoskivor och myspys? Nej. Sylvassa obsidianskärvor och människooffer? Ja.


Mattis går igenom den aztekiska arméns organisation, bling-bling, utbildningssystem, stridsförfarande och befordringssystem. Om det låter torrt så bör du ha i åtanke att befordran inte baserades på trista stabsskolor utan på hur många krigsfångar du lyckades ta i närstrid. Per är däremot kreativ och uppfinner en fiktiv aztekisk krigare och använder denne för att beskriva hur en ung man kunde gå från hunsad till en Cuachicqueh – dvs. de som inte kunde få nog av krig utan i stället gifte sig med det.


Dessutom: försök att uttala nahuatl, halshuggna hästar, bisarrt imponerande logistik, en utomjordisk civilisation, azteker med vätebomber, alla Khorne-referenser, blodiga religiösa praktiker, Age of Empires 2-ljud, blomsterkrig och mycket mer!

More episodes

View all episodes

 • 213. 147. Första världskrigets långa skugga

  01:04:18
  I vårt mest kulturella avsnitt hittills ger vi oss i kast med att reda ut hur kulturen minns första världskriget. Och hur första världskriget påverkat kulturen. Och med ”kultur” menar vi alltifrån ”västerlandets civilisation” till ”Tv-spel och musik”. På en timme. Breda penseldrag utlovas!Oavsett kör Mattis igenom hur första världskriget påverkat vår syn på kriget som generell aktivitet. Exemplen blir alltifrån bildkonst, musik, brittisk minneskultur och ryskt historiebruk. Får vi höra Kultur i P1-gonggongen! Per är mer konkret och beskriver hur kriget skildrats i film och Tv-spel, samt hur han sett det skildras på plats i Australien. Slutsatsen: typ att kriget kastat en lång skugga som dock är mer subtil än dess uppföljares.Dessutom: extremt sorglig musik, tips om olika spel och filmer, oerhört breda penseldrag, halsbrytande generaliseringar, negativa bieffekter av att INTE minnas första världskriget, lingvistik, kärlek till Storbritannien (!), grimdark och mycket mer!
 • 212. GIIA-avsnitt 47. Linda Thorsells avsnitt – Sverige tar Moskva

  16:13
  I vårt mest röriga avsnitt hittills beskriver vi – på vår arbetsgivare Linda Thorsells begäran – det ögonblick då svensk trupp intog Moskva. Ulf, vi förväntar oss en uppföljare i närtid.Mattis får vara den som försöker bena ut den här bisarra incidenten, vilket innebär att han även måste försöka klargöra dess bakgrund: dvs. stora oredan. Sällan har en historisk händelse haft ett så välfunnet namn! Oavsett så blir det här en absurd serie händelser där rysk anarki™ blandas med mellanstatliga krig, förvirrade bondesvärmar och rullande kollaps. Pers roll är den här gången att försöka hålla koll på hur många personer som kan ha titeln ”den falske Dimitrij”.Stort tack till vår arbetsgivare Linda! Detta är hennes personliga expressavsnittVill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 210. GIIA-avsnitt 46. Einar Skogseths avsnitt – Peter Tordenskjold

  15:47
  I vårt mest tandagnisslande avsnitt hittills så presenterar vi – på vår Patreon Einar Skogseths begäran – Peter Tordenskjold; en norsk krigshjälte som blev just krigshjälte för att han spöade på svenskar under stora nordiska kriget. Fasa. Mattis är den som håller i rodret den här gången. Han beskriver Tordenskjolds stökiga ungdomsår, framgångsrika bekämpande av svenska flottstridskrafter (#svenskaflottan) och stora Darwin Award-beslut som ledde till hans förtida död. Per gnisslar under hela podden tänderna över att Sveriges fiender har mage att göra motstånd mot vår nations helt legitima och fullkomligt oproblematiska imperiedrömmar. Stort tack till Einar! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 208. 145. Besök hos Paradox

  01:02:57
  OBS! Detta avsnitt görs som ett betalt samarbete med Paradox Interactive.Missa inte Steams REA på alla Paradoxspel – upp till 70%! Gå in på Steam idag! Bli Patreon till Krigshistoriepodden och få förlängd REA samt gratiskoder till Hearts of Iron IV!I vårt mest köpta avsnitt hittills så besöker vi Paradox; dvs. de som gör de där spelen som är som Excell-formulär, dvs. skildrar historia på ett Peromattis-sätt.Besöket inbegriper att vi blir bjudna på en massa god öl och får prata med Henrik Fåhraeus som är vad som kallas för Chief Creative Officer på det paradoxala bolaget. Det hela utmynnar i en diskussion om spel och historia och hur man gör spel av historia där våra Patreons fått ställa typ 75 procent av frågorna (#effektiviseraarbetsprocessen). Plus väldiga mängder nörderi, men det kanske framgår av föregående mening? Dessutom: Den gode kung Henrik, spelmediets begränsningar, HOTET FRÅN AI!1!11!, mängder av hänvisningar till Paradoxspel, saker som är för känsliga att göra spel om, ifrågasättande av Belgiens existens, Ship full of IPA och mycket mer!Rösta på oss i Guldpodden på guldpodden.se
 • 207. GIIA-avsnitt 45. Daniel Sidebäcks avsnitt – P 10:s pionjärer

  14:46
  I vårt mest pionjäriga avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Daniel Sidebäcks begäran – igenom P 10:s pionjärsoldater. Kaboom! Per är den som fått ta sig an denna digra uppgift. Det blir en massa mys om saker som sprängs, folk som hanterar saker som sprängs och hur de som hanterar saker som sprängs organiseras och framrycker till de kan spränga något. Mattis agerar bisittare och gubbfrustar åt att det sprängs.Stort tack till Daniel! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 205. GIIA-avsnitt 44. Jan-Åke Karlssons avsnitt – Musses flygare över Malta

  16:01
  I vårt mest aeronautiska avsnitt hittills går vi – på vår patreon Jan-Åke Karlssons begäran – igenom de italienska flygstridskrafternas insats under slaget om Malta under andra världskriget. Bapi-di bopi? Per är den som tar tag i ämnet den här gången och han får därmed prata om två av sina favoritteman: det märkligt highlow-teknologiska Italien och excentriska britter som gör saker. Fram träder en bild av en ganska trattig belägring och en liten mängd biplan. Mattis roll är den här gången att gnälla på britter och fnissa åt italiensk industri. Stort tack till Jan-Åke! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.
 • 204. 143. Krimkriget – krigsslutet

  01:14:26
  I vårt mest magsjuka avsnitt hittills avslutar vi vår serie om Krimkriget med dess slut och dess hipsterfronter. Dessutom avtäcker vi vår bok för allmänheten, så in och förhandsboka med er!Här förhandsbokar du på Adlibris: https://tinyurl.com/4z6t9bec Här förhandsbokar du på Bokus: https://tinyurl.com/5ctxkhek Signerad upplaga (fåtal kvar): https://tinyurl.com/muasdwy4 Per inleder med en beskrivning av både Östersjöfronten och Stillahavsfronten (!). Det förstnämnda anser Per vara en stor besvikelse, medan det sistnämnda bäst beskrivs som en blandning av The Revenant och Enemy at the Gates. Mattis får i sin tur äran att bena ut de avslutande striderna på Krimhalvön vilket i stort innebär en kombination av folk som tynar bort i riktigt äckliga sjukdomar och upprepade bajonettanfall mot fasta ställningar. Yay!Dessutom: ”här står jag med ett glas diarré”, funderingar om Helsingfors storlek, Per stånkar, rekognoscering som ett okänt fenomen, logistiska klavertramp, inte en utan TRE kompetenta ryska chefer (WHAT. DA. FAKK?!?!!?111?), världshistoriens dittills största artilleriansamling, rövartåg i Kamtjatka, krigets egentliga segrare, valfångare och mycket mer!Rösta på oss i Guldpodden här: https://www.guldpodden.se/
 • 201. 141. Krimkriget del 2 – krigsförloppet

  01:03:01
  I vårt mest antända avsnitt hittills, tillika den andra delen i vår serie om Krimkriget, så pratar vi om krigets första halva. Och tändhattar! Jättemycket tändhattar!Mattis står för de breda penseldragen den här gången och beskriver kriget kring Donau och de första striderna på Krim. Det blir en satans massa gubbar, en del gin och väldiga mängder fransmän som går bananer. Per går å sin sida igenom det som han underförstått rekommenderar som ämne för förspelssnack – dvs. tändhattar! Visst, han pratar en del om eldhandvapen och kanoner också, men framför allt är det tändhattar!Dessutom: dementa generaler, Putins favorittsar, tändhattar, fransk dådkraft, bajonettanfall (som funkar!), tändhattar, två fältslag, fulla generaler, eldkastarkanonkulor; sexiga, sexiga tändhattar och mycket mer!
 • 199. 139. Krimkriget del 1 – krigsutbrottet

  01:29:29
  I vårt mest inledande avsnitt hittills så påbörjar vi vår serie om Krimkriget i tre delar. Om du undrar vad Krimkriget var för någonting så var det en slags ICA basic-variant av första världskriget; präglat av inavlade officerare och halvrimliga beslut.Mattis inleder med att beskriva de löjligt komplicerade skälen till att nära nog hela Europa drumlade in i ett kontinentalt storkrig. Dessa inbegrep bl.a. svinrimliga klassiker i stil med gräl om hur diplomatiska noter skulle skrivas, vilken variant av kristendomen som skulle få dominera i Palestina plus The Eastern Question m.m. Därefter följer en genomgång av krigets aktörer där Mattis tar sig an bl.a. ryssarna (samma gamla vanliga) och fransmännen (uttrycket ”ärorik utrikespolitik” citeras). Per lägger å sin sida ut texten om brittiska armén (en kavalkad av stenlunga, reumatism och alkoholism) och sardinierna (klockorna stannar: en kompetent, välutbildad och motiverad italiensk armé).Dessutom: tsar Nikolaj I tycker att det är lugnt, kejsare Franz Josef tycker det är mindre lugnt, turkiska auxiliärtrupper, Sveriges anspråkslösa motkrav för att gå med i kriget, tsarens guldrum, en nedsabling av lord Wellington, Zouaves, britter som letar efter sin armé och mycket mer!