Share

cover art for 135. Tyska arbetshästar Pzkw IV och StuG III

Krigshistoriepodden

135. Tyska arbetshästar Pzkw IV och StuG III

Ep. 195

I vårt mest bandgående avsnitt hittills så går vi igenom Tysklands arbetshästar under andra världskriget: Pzkw IV och StuG III.


Mattis inleder med Pzkw IV och snubblar på så vis in i en bred historik över det tyska pansarvapnet under vk2; detta medan han försöker slå VM i sifferrabblande, så ta med papper och penna när du ska lyssna på hans svada. Per går å sin sida full on Wheraboo när han tar sig an StuG III; en infanteri/pansarvärnskanonvagn som han lyckats kära ner sig i på grund av relativ mekanisk tillförlitlighet och bra sikten.


Dessutom: artillerister som hemlighåller saker för pansarsoldater, stridsvagnar med fem torn, massor med siffror, krig som är oerhört tråkigt, Tyskland LOL-jingeln, oräkneliga ausf., lådbilar mot tanketter, Leos lekland och mycket mer!


Avsnittet börjar: 07:00

More episodes

View all episodes

 • 264. 177. Framtidens krig

  01:02:36
  I vårt mest retrofuturistiska avsnitt hittills går vi igenom framtidens krig (THÖ FJUTJÖR!1!). Med det avses inte Terminator vs Space Marines, utan snarare hur man förr spånade om kommande krig innan de utkämpades. Kul, tycker alla!Mattis går till sitt happy place, dvs. åren innan första världskriget, och går via TO&E och en helt bindgalen kavallerigenerals fyllesvammel igenom hur man trodde att kriget skulle bli innan kriget. SATAN vad avgörande bajonetten kan vara. Per är mer konkret och beskriver hur fransmännen gjorde sig redo för 1940 genom att inte göra sig redo för 1940 eftersom man föredrog en uppskalad version av Verdun som framtidsvision.Dessutom: ”vi har ju artilleri”, årets sämsta imitation av skånska, högläsning av en vansinnig mans fantasier, fria tankar utifrån extremt strama tyglar, rage över kavalleridivisioners antal, krig som idealtillstånd, hönshjärnor och mycket mer!
 • 262. 175 1/2. Vietnamspecial: Dak To 1967

  05:05:47
  I vårt mest koncentrerade – och därmed, av naturliga skäl, hemska – avsnitt hittills går vi igenom slaget vid Dak To 1967. Det blir med andra ord en del som söker förklara Vietnamkrigets helhet, och eftersom delen är gräslig så … känsliga lyssnare varnas (KLV).Per står för de övergripande delarna med taktik, vapen ORBATs och maskiner; vilket gör att hans delar kan generaliseras till resten av kriget. Mattis står för grodperspektivet bestående av 19-åringar som jagar varandra som djur under tre lager av lövverk, vilket gör hans delar till synnerligen KLV. Fredrik försvarar sin plats som Sveriges bästa klippare genom att förstärka all KLV, tonsätta det sorgliga, förhöja det roliga och en generell eftersträvan att ge alla lyssnare stresspåslag när de hör inledningen av White Rabbit.Här finner du extramaterial till några saker vi pratar om i avsnittet: https://www.krigshistoriepodden.com/post/extramaterial-dak-to Timestamps:00:00:00–1:09:12: intro, det politiska läget i stort, 173. luftburna, luftburen taktik, helikoptrar och NVA:s högre organisation. 1:09:13–1:43:04: slaget vid kulle 1338 (KLV). 1:43:05–2:56:27: vapen, R&R, flygstridskrafterna, misären, ett porträtt av en NVA-soldat. 2:56:28–3:53:54: kulle 875 – 19 november 1967 (KLV), artilleriet. 3:53:55–4:26:35: kulle 875 – 20 november 1967 (KLV), sjukvården. 4:26:36–5:05:47: kulle 875 – slutet (KLV), de som inte kom hem och de som aldrig kom hem.
 • 261. 175. Den senromerska armén

  01:04:12
  I vårt MINST romeabooiga avsnitt hittills så går vi igenom den senromerska armén. Ordet ”dödsspiral” används med rätta.Mattis går igenom arméns organisation; vilket typ är en uppläsning av instruktionsboken till Rome: Barbarian Invasions. Per håller sig till ganns; eller snarare till vapen och utrustning samt bjuder även på en utläggning om den militära vardagen. Avslutningsvis redovisas några av de många problem som armén stod inför.Dessutom: misshandlad latin, otaliga Total War-referenser, inflation som ett nytt spännande problem, mutor, dödliga darts, rånade civila, och mycket mer!
 • 259. 173. Vietnamkrigets långa skugga

  01:07:50
  I vårt dyraste avsnitt hittills (Fredrik har inte sparat på STIM-pengarna den här gången) går vi igenom Vietnamkrigets kulturella minne. Eller ja, vi hade så mycket att säga om amerikanerna att vi helt glömde bort vietnameserna; vilket visade sig extremt passande.Mattis inleder med att piska upp sig själv till vansinne genom att beskriva krigets politisk-sociala arv med en riktigt bred pensel. Via ren rage avfärdar han löpande den moderna högern, den moderna vänstern, Ronald Reagan, amerikansk minneskultur och typ det moderna USA. Per håller sig något lugnare och går igenom Vietnamkriget på vita duken; vilket bl.a. leder till konstaterandet att lyckliga slut är ett måste och att Apocalypse Now egentligen är en fantasyfilm.Dessutom: extrema orättvisor, Fortunate Son, krigets egentliga offer, Gimme Shelter, halsbrytande generaliseringar, War, nedgörande av Elvis Presley, Paint it Black, edgy filmer som inte är så edgy, White Rabbit och mycket mer!
 • 257. 171. Bosnienmissionerna

  59:14
  DET HÄR AVSNITTET ÄR KÖPT AV FÖRSVARSMAKTEN(En mening vi aldrig trodde att vi skulle skriva).I vårt mest balkaniserade avsnitt hittills beskriver vi Bosnienmissionerna; dvs. BA utan att bara prata om BA01 – någonting som tidigare visat sig omöjligt för alla som pratat om Nordbat/SWEBAT.Per drar på sig sin randiga tröja och sin bästa sotarluva samt går full on hipster genom att dyka ner i JK01; vilket enl. hans utsago hade alla möjligheter att bli en av de najsare Cypernmissionerna, men slutade i ett jugoslaviskt Hotell Rwanda. Mattis drar å sin sida igenom BA01–ReDF med fokus på BA04 och BA09, ORBATs och danska stridsvagnar. Ja, det här blir avsnittet där vi säger någonting positivt om Danmark.Dessutom: snöröjning i indirekt eld, Luleå bränns av samer, ”konstruktiva” ”samtal”, ”det här går inte att hitta på”, extremt rediga svenska knektar, osannolik tur, revolvrar mot pansarbrigader, Thunder och mycket mer!
 • 255. GIIA-avsnitt 65. Andreas Axelssons avsnitt – Väringagardet

  15:39
  I vårt mest ”som jag har förstått det”-baserade avsnitt hittills besvarar vi – på vår arbetsgivare Andreas Axelssons begäran – frågan ”väringagardet; vilka var de?”.Mattis är den som greppar daneyxan den här gången och beskriver utifrån försvinnande liten kunskap om ämnet f.f.a. de nordbor som YOLO:ade ner sig till Konstantinopel för att tjänstgöra som den bysantinske kejsarens livvakter. Pers insats är den här gången att agera intresserad bisittare.Stort tack till Andreas! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka på patreon.com/krigshistoriepodden.Avsnittet börjar: 2:05
 • 254. 169. Frågepodd!

  01:02:03
  I vårt slappaste avsnitt hittills (Per sa det!) så låter vi patronerna ställa oss mot väggen genom att ställa till med en frågepodd! Kul va?Det här blir en rätt rörig historia där ingen kommer ut med hedern i behåll. Eller ja, det finns ett undantag, nämligen Fredrik (OH LAWD HE COMIN’), som för första gången är med inte bara i ande utan även med röst i ett helt avsnitt!Dessutom: Mattis bryter mot NDAs, Per avslöjar snaskiga detaljer om sin vardag, Fredriks krigsminnen, vi ”bemöter” ”kritiken”, navelskådande, avslöjanden om framtida projekt (MOT WIEN!) och mycket mer.Avsnittet börjar: 4:32
 • 252. GIIA-avsnitt 64. Sebastian Sjöbergs avsnitt – ”Så stal nassarna Stalins superfröer” (CLICKBAIT!121!!)

  19:24
  I vårt mest botaniska avsnitt hittills beskriver vi – på vår arbetsgivare Sebastian Sjöbergs begäran – hur Tyskland plundrade de sovjetiska fröbankerna i Ukraina under andra världskriget. Det här är nog en av de mest bisarra händelser vi någonsin gått igenom.Mattis är den som sätter på sig trädgårdshandskarna den här gången och får utifrån ett G- i biologi försöka beskriva sådant som växtförädling, maskrosor (”finns det mer än en typ av maskrosor!?”) och sovjetiska biologischamaner. Pers roll är enligt egen utsago att tas med på en ”emotionell bergochdalbana”.Stort tack till Sebastian! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka på patreon.com/krigshistoriepodden.Avsnittet börjar:01:35
 • 251. 167. Så slutar ett krig

  01:00:27
  DET HÄR AVSNITTET ÄR KÖPT AV UREKATycker du Urekas idé låter bra så kan du investera i deras försök att bygga upp Ukraina på ureka.seI vårt fredligaste avsnitt hittills går vi igenom hur krig slutar. Och hur de inte slutar. Och hur de kan sluta. Det är helt enkelt svårare att fixa en fred än vad man kanske tror.Vi inleder med lite kalla hårda spekulationer om hur Ukrainakriget kan komma att sluta och att ingen egentligen vet någonting om det här kriget hejdar oss verkligen inte. Mattis fortsätter med att prata om Westfaliska freden, vilket är typ synonymt med att prata om ”Westfaliska freden – de LOL:iga bitarna” p.g.a. prelevansen av riter, ritualer och lustiga hattar. Per går å sin sida igenom försöken att spika ihop en varaktig fred efter första världskriget, försök som kanske gick lite så där; men som om inte annat var rätt svårt att fixa vid tiden.Dessutom: svenska fredsmäklares krig med varandra, stridsvagnsproduktion, Per teoretiserar, Mattis raljerar, linjaler som grund för gränser, fanfarer, vilda spekulationer och mycket mer!Avsnittet börjar: 2:40