Share

cover art for Crash course i marxism

Krakelpodden

Crash course i marxism

Ep. 8

Äntligen: en crash course i marxism i poddformat. Michaela håller monolog och går igenom marxismens viktigaste beståndsdelar: den dialektiska materialismen, den ekonomiska teorin och historiematerialismen. Varför skapar kapitalismen alienerade människor? Och hur kommer det sig att grotesk rikedom går sida vid sida med dödlig fattigdom i kapitalismen? Mer som behandlas är statsmakten, prostitution och könsarbetsdelningen, kolonialism, imperialism, monopolkapitalism och kapitalets utveckling in i vår nyliberala samtid. Sist men inte minst: vad är egentligen kommunism? 


Innehåll:

1. Bas och överbyggnad

2. Dialektisk materialism

3. Ekonomisk teori 

4. Alienation, varufetischism och reifikation

5. Historiematerialism – kapitalismens framväxt

6. Könsarbetsdelningen

7. Imperialism och monopolkapitalism

8. Kapitalets utveckling under 1900-talet

9. Socialism och kommunism 

10. Referenser 



Krakelpodden är en antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.



More episodes

View all episodes

  • 80. Vad är sexuellt kapital? (enligt Dana Kaplan & Eva Illouz)

    01:11:47||Ep. 80
    Vilken funktion fyller sexualitet och sexighet i senkapitalismen? Det frågar sig sociologerna Dana Kaplan och Eva Illouz i boken Vad är sexuellt kapital? som Krakel har läst i en studiecirkel och gör er lyssnare tjänsten att bryta ned i detta poddavsnitt, inspelat av Emma och Mirjam. Vad händer när gränserna mellan sexarbete och vanliga arbeten förskjuts? När vi behöver lägga allt mer tid, pengar och energi på att odla sexighet och sexuellt know-how som en del av vårt personliga varumärke? Och när det kopplas till en "proaktiv entreprenörsanda" att vara en som har bra sex? Kan vi istället föra en kamp för att återta och återförtrolla erotiken? I avsnittet talas det bland annat om: Bianca Ingrossos (framtida) OnlyFans, akademiker på sexklubb i Berlin, Eva Illouz' paranoia och kapitalets ständiga expansion.
  • 79. Anti-authoritarian solidarity with Ukraine

    01:09:45||Ep. 79
    A while ago, Krakel was visited by comrades from Ukraine who talked about their current and historical struggle against colonial imperialist policies, their previous work in support of Russian and Belarusian refugees, their current work and the way the collectives are functioning during the full-scale invasion. Solidarity Collectives is a group of Ukrainian anarchists who support their comrades fighting at the front and help those affected by the Russian invasion. Based on anti-authoritarian ideas, the Solidarity Collective actively resist imperialist aggression. With the values of proactive feminism in mind, many women activists from Solidarity Collectives are at the forefront of resisting the aggressor, actively contributing to military initiatives. The Collectives support global anti-authoritarian and anti-colonial movements and advocate for animal rights, supplying vegan food to fighters and pushing for renewable energy to reduce fuel dependency. To support Solidarity Collectives, write to them at solidaritycollectives@riseup.net or via their instagram @solidaritycollectives or Telegram https://t.me/SolidarityCollectives where you can also find other ways to support.Image artist: Davyd Chychkan
  • 78. Föräldraskap i samtiden - ensamt livspussel eller politisk potential?

    01:11:54||Ep. 78
    Liv, Mirjam och Sara Simon från Krakels socialistiska föräldragrupp delar med sig av några av de diskussioner och insikter som gruppen har haft. Senkapitalismens föräldraskap präglas av bebismanualism, momfluencers och ett ganska ensamt livspussel, men att bli förälder öppnar också för att se samhället på nya sätt och att önska sig något annat av det. Hur kan vi bryta föräldraskapets isolering och individualism och finna nya kollektiva omsorgsformer? Vad innebär ett politiskt föräldraskap och att uppfostra en aktivist? Och hur gör vi plats för barn i vänstersammanhang?
  • 77. Internet som revolutionär kraft?

    52:45||Ep. 77
    Vi har rört oss från det hoppfulla 90-talet då internet var en fri, anarkistisk och anonym plats, till dagens plattformsmonopol och övervakningskapitalism. Hur hamnade vi här? Och ännu viktigare, finns det en väg framåt eller är vi fast i ett evigt scrollande och digitala depressioner? Det här är en inspelning från Krakelkväll #6 då Krakels Fredrika och Simon samtalade med Peter Sunde och Fredrik Edin. Peter Sunde är en internetaktivist, en av grundarna till Pirate Bay och en ledande kraft för en öppen och fri internetkultur. Fredrik Edin är journalist, författare och universitetslektor inom medie- och kommunikationsvetenskap, samt medgrundare av Piratbyrån. Fredrik är en respekterad röst inom den svenska mediesfären vars arbete sträcker sig över en mängd olika ämnen, inklusive digitala trender, pressfrihet och integritet på nätet.
  • 76. Polisens kontrollexpansion i Sverige

    01:21:26||Ep. 76
    Föreläsning om polisens kontrollexpansion i Sverige och dess politiska och sociala konsekvenser med kriminologen Janne Flyghed.I denna föreläsning får vi en kort exposé över svensk polis framväxt och förändringar sedan mitten av 1800-talet och framåt, en redogörelse för kontrollexpansionen sedan andra världskriget och de bakomliggande faktorerna till detta. Vi tittar även på privatiserad polisverksamhet och konflikten mellan brottskontroll och personlig integritet och hur den samtida utvecklingen ser ut inom det området.Föreläsningen är en del av föreläsningsserien Att låsa och låsas in som arrangeras av ett nätverk i Malmö som arbetar kring frågor om abolitionism och möjligheter för ett samhälle bortom straff och övervakning.
  • 75. Kapitalism, vad är det? (enligt Nancy Fraser)

    01:23:30||Ep. 75
    "Kapitalism" omtalas i nästan alla Krakelpoddens avsnitt, men hur ska vi egentligen förstå den vitt omfattande sociala och ekonomiska struktur som kallas så? I boken Capitalism: a conversation in critical theory tar de samtida kritiska teoretikerna Rahel Jaeggi och Nancy Fraser ett nytt grepp på kapitalismens väsen, vilket utmynnar i en förnyad kritik från ett perspektiv som omfattar mer än klass utan också tar med kön, rasism och natur i den marxistiska analysen. Med hjälp av denna kritik kan också dagens kriser förstås i ett nytt ljus. A-K, Annika och Mirjam redogör för boken i en slags grundläggande lektion i samtida marxism.
  • 74. Swallowing the red pill – alfamän, gymcels och Tinder

    01:10:56||Ep. 74
    Män och kvinnor står allt längre ifrån varandra politiskt. Det märks inte minst bland de män som verkar ha funnit riktning genom att svälja “det röda pillret”. Incel-vokabuläret sprider sig och syns på dejtingappar. Det är en nykonservativ värld som domineras av idéer om feminina och maskulina energier, marknadisering av sex, steroider, tantra och så kallade alfa/sigma-personligheter. Är det en gammal särartsfeminism som växer fram?Well. Maria och Michaela har dejtat dessa män.Läslista: Större politiska könsskillnader än någonsin: https://www.gu.se/nyheter/kvinnor-och-man-rostade-mer-olika-i-valet-2022-an-nagonsin-tidigareSverige kan vara inceltätast i världen: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zG1E5q/sverige-kan-vara-incel-tatast-i-varlden Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism: https://jamstalldhetsmyndigheten.se/media/zmnpftsg/22-8978_maskulinitet_221202_webb_tillg.pdf The latest manosphere subculture is the gymcel: https://medium.com/mel-magazine/the-latest-manosphere-subculture-is-the-gymcel-c2f5ce7309e2A new global gender divide is emerging: https://www.ft.com/content/29fd9b5c-2f35-41bf-9d4c-994db4e12998 Kvinnor i redpill-rörelsen vinner mark: https://sverigesradio.se/artikel/kvinnor-i-redpill-rorelsen-vinner-markBridges, Tristan & Pascoe, C. J. (2014). ”Hybrid Masculinities: New Directions in the Sociology of Men and Masculinities”.Silvia Federici "Patriarchy and the wage – notes on Marx, Gender, and Feminism" (2021).Rydström, Helle & Horton Paul (2011). “Heterosexual Masculinity in Contemporary Vietnam: Privileges, Pleasures, and Protests”. Men and Masculinities 14(5) 542-564"Varför kan inte män ägna sig åt personlig utveckling utan att det blir esoterisk nynazism – av @Smulsju": https://www.instagram.com/p/CmO1byfNUoP/?img_index=1Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
  • 73. Vänsterpolitisk orienteringskarta

    01:06:55||Ep. 73
    Har du någon gång undrat vad det egentligen är för skillnad på olika delar av vänstern och vad det är de bråkar om? Eller är du en gammal vänsterräv som grubblat mycket över vänsterns konflikter och splittringar? I detta poddavsnitt har Krakelmedlemmarna Annika och Mirjam sällskap av Gaspar från @kominternpodd. Tillsammans försöker de sig på det blygsamma projektet att skapa en samtida orientering i några av vänsterns mest omtvistade interna skiljelinjer. Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
  • 72. Antisemitism och Israelkritik

    01:18:15||Ep. 72
    Kan Israelkritik vara antisemitisk? Efter att Mirjam hållit en folkbildande introduktion till vad antisemitism är tar hon och Annika sig an hur man kan betrakta denna brinnande fråga ur ett vänsterperspektiv. Bonus! Brev från judiska vänsterröster.Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.