Share

cover art for Welke Belg weerhoudt België van de wereldtitel?

Kop over Kop

Welke Belg weerhoudt België van de wereldtitel?

Season 5, Ep. 36

Geen komkommertijd bij Kop over Kop want na twee tours staat het (super) WK alweer voor de deur. Geen Bobbie en Jan, maar wel Jip en Koen die bij Sander en Jeroen aanschuiven om terug te kijken op een historische Tour. Want zagen we hier letterlijk de fakkel die werd overgedragen van de ene superster aan de andere? Jip vertelt waarom het voor de aanvallers zo’n gunstige Tour was en Jeroen hoe groot de hype in België was rondom Lotte Kopecky. Over België gesproken: dat land is topfavoriet op het aankomende WK, of zit het daarvoor zichzelf in de weg? Je hoort hoe dat kan, waarom het een slopend parcours is, welke landen er tussenuit springen en hoe het weer acht uur lang genieten wordt van wielrennen op Eurosport.

More episodes

View all episodes

 • 53. Kop over Kop vanaf het Wielergala: met Demi Vollering

  50:45
  Direct na het uitreiken van de meest prestigieuze awards van wielerminnnend Nederland schuiven Jan Hermsen en Bobbie Traksel aan in een zaaltje in de Jaarbeurs om het Wielergala na te bespreken. Samen met Sander Valentijn nemen zijn de winnaars door, bespreken de sfeer en outfits en blikken alvast een beetje terug op het afgelopen seizoen. Uiteraard schuift ook een van de winnaars – Demi Vollering – aan bij de mannen in een openhartig gesprek over winnen, gretig blijven, sportpsychologie, koersen langs oma en waarom ‘jonge Demi’ ooit met koersen begon. Ook de presentator van de avond – Sander Kleikers – is te gast om het te hebben over het gala, maar ook over zijn grote wielertransfer en wat dat betekent voor de toekomst.   
 • 52. De koning van de cross en knallende businessplannen

  01:08:47
  Bobbie is back! En dat zullen Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Sander Valentijn weten ook. Wat deze aflevering staat in het teken van ‘money’. In het nieuws aandacht voor het ‘grote’ geld van PostNL en wat dit betekent voor de toekomst van Team dsm-firmenich. Ook bereiden we je alvast voor op de start van de Tour in 2025, met een prachtige anekdote van Bobbie over de startplaats als gratis extraatje. Dan maakt het grote geld plaats voor de Koning van de Cross met Thijs van Amerongen in een wel heel ruim crosskwartiertje. We blikken terug op de wedstrijden van afgelopen weekend, bespreken het programma van ‘WvA’ en discussiëren over het WK in Tilburg, of Tabor. Tot slot dan tijd voor ‘money talks’ met knallende businessplannen om de duurzaamheid van de wielersport te waarborgen, waar Jan uiteraard weer zijn geheel eigen draai aan geeft.   
 • 51. Joris Nieuwenhuis over zijn 2e plaats, teamsuccessen en overvolle weekenden

  53:36
  Het was een regenachtig weekend wat voor modder – en spektakel - in het veld zorgde. Een van de hoofdrolspelers van het weekend schuift aan bij Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Sander Valentijn om het over zijn (bijna) succes te hebben. De tweede plaats van Joris Nieuwenhuis was voor hem een grote stap in de goede richting. Verder vertelt hij meer over de teamgeest bij de Baloise Trek Lions, geeft hij zijn mening over de bomvolle kalender en vertelt hij hoe een crosser zich klaarstoomt voor wederom een weekend vol crossplezier. In het nieuws verder kort aandacht voor Froome, Thomas en Uran en de afsluiting van de UCI Track Champions League. En natuurlijk is het crosskwariertje er weer met na- en voorbeschouwingen en het echte nieuws over het programma van Wout van Aert. 
 • 50. ‘Wat is waarschijnlijker’ - de 2024 editie

  01:00:13
  Terwijl Traksel weer ergens onder de zon vertoeft zijn Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Koen de Kort scherper dan ooit. In het nieuws krijg je duidelijke duiding van Jan over de terugkeer van Hoogeland en waarom Lavreysen te kloppen was in de UCI Track Champions League. En wat moeten wij – en Wout – denken van de kritiek op zijn uitspraken? Verder aandacht voor het EK veldrijden in het ‘crosskwartiertje’ waar Koen ook zijn mening deelt over de cross en Jeroen uitlegt waarom de vrouwencross de komende weken best wel eens spannend kan gaan worden. In het item van deze week kijken we alvast vooruit naar 2024, met 10 stellingen over wat waarschijnlijker is het aankomende seizoen. Vindt Jeroen het nou waarschijnlijker dat Wout een klassieker wint of dat Pogacar weer een grote ronde wint? En we horen van Koen hoe het gaat met Tao Geoghegan Hart en wat de plannen zijn voor volgend jaar bij Lidl – Trek.  
 • 49. De Grote Crosscast

  01:12:39
  Donker, guur en regen. Geen tijd meer om te scheuren over de weg. Daarom zoeken de kleppers het de komende maanden op in het veld. En over kleppers gesproken: de vader aller crossers Thijs van Amerongen schuift samen met Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel aan bij Sander Valentijn. Eerst toch kort wat nieuws, met de comeback van Nairo Quintana en het kansen voor een nieuwe Superleague, maar daarna gaan we het veld in! In deze crosscast hoor je alles over wat je al gemist hebt, welke wedstrijden er gaan komen, wie waar en wanneer rijdt en welke mannen en vrouwen (niet) te kloppen zijn. Onder deskundige begeleiding van Thijs wordt je helemaal klaargestoomd voor het cross-seizoen van het aankomende EK, via de drukke decemberperiode helemaal tot aan het WK. 
 • 48. Het perfecte Tour-parcours voor...

  01:00:18
  Later dan gebruikelijk schuiven Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel aan bij Sander Valentijn. Maar het wachten was niet voor niets. Twee Tour-parcoursen werden op woensdag bekend gemaakt, en die worden uitgeplozen in deze aflevering. Met een start in Italië (perfect voor Roglic?), meerdere tijdritten (perfect voor Evenepoel?), enorme beklimmingen op hoogte (perfect voor Vingegaard?) en een eerste week met werkelijk van alles (perfect voor Pogacar?) is het een Tour met vele gezichten. Dan zijn er ook nog kansen op waaiers, gravelstroken, veel sprints en dat alles tegen het decor van een historisch laatste weekend rondom Nice. En de vrouwen-tour? Ook die kent vele gezichten van de vlaktes tussen Rotterdam en Den Haag, via de heuvels in de Ardennen, tot de iconische Alpe d’Huez. Veel mogelijkheden, en veel om over te praten dus in deze aflevering van Kop over Kop. 
 • 47. De Giro van 2024 en vijf andere dingen om naar uit te kijken deze winter

  01:01:13
  Het wegseizoen zit erop, dus de blik kan alweer naar volgend jaar. Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Sander Valentijn nemen daar alvast een heel groot voorproefje op. Ze bespreken het parcours van de Giro d’Italia met een ware stijlbreuk. Je hoort alles over de kortere etappes, een spetterend openingsweekend, de (on)bekende cols en voor wie deze Giro uitermate geschikt zou zijn. Verder in het nieuws aandacht voor de nieuwe hoofdsponsor van Visma - Lease a Bike en een paar verrassende transfers. We bellen ook kort met Andries, die samen met Bobbie een week op stap was in Turkije en blikken zo op geheel eigen wijze terug op de Ronde van Turkije. Tot slot helpen we je alvast de winter door met vijf dingen om naar uit te kijken deze winter en een vooruitblik op de aankomende Track Champions League.
 • 46. Lombardije en (on)mogelijke fusies

  01:06:00
  Na wekenlang nieuws en speculaties is de fusie tussen grootmachten Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step toch van de baan. Dat betekent veel voor het wielrennen, in positieve en negatieve zin. Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen, Bobbie Traksel en Sander Valentijn bespreken hoe dit toch niet kon gebeuren en wat de gevolgen zijn. De toekomst van Evenepoel, Bora-hansgrohe, TJV en Lefevere ziet er opeens heel anders uit dus tijd om dat uitgebreid te bespreken. Ook bouwen de mannen even lekker verder aan een paar andere (on)mogelijke fusies in het item van deze week. Verder een terugblik op de weergaloze Pogacar in de Ronde van Lombardije en een daverende verrassing in Parijs-Tours, En LIVE vanuit Turkije blikken we vooruit naar een monsterklim: misschien wel de zwaarste van dit hele seizoen.
 • 45. Einde contract Roglic en een nieuw contract voor…

  01:13:39
  Met Karsten Kroon als waardig invaller van Bobbie nemen de mannen van Kop over Kop je mee in de laatste ontwikkelingen van de Jumbo-Visma-Soudal-Quick-Step-soap. Zij  bespreken hoe - en of - deze soap nog een chique oplossing krijgt. Bijzondere aandacht is er voor de toekomst van Roglic en bij welk team hij het beste tot zijn recht zal komen. Ook is de toekomst van Evenepoel nog ongewis en hoe komen de andere hoofdrolspelers zoals Plugge en Lefevre uiteindelijk uit de strijd. Daarnaast uitgebreid aandacht voor ‘Il Lombardia’ en de voorbereidende koersen. Wat hebben we geleerd van de Giro dell’Emilia en waarom zegt dit iets met het oog op het laatste monument? Tot slot bespreken Jeroen, Jan en Karsten wie - en hoe - zich nog in de kijker kunnen rijden in de laatste races van dit jaar om zo een contract veilig te stellen voor volgend seizoen. Met daarbij zelfs ‘breaking news’ van niemand minder dan Jan Hermsen.