Share

cover art for Hoe een fenomeen, een helm en banden het verschil maken in het moderne wielrennen

Kop over Kop

Hoe een fenomeen, een helm en banden het verschil maken in het moderne wielrennen

Season 6, Ep. 9

Na 81 kilometer zat de Strade Bianche op slot. Beslist. Maar Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel kunnen er beslist nog een tijdje over napraten. Jeroen zet met een rijtje indrukwekkende statistieken de prestatie van Tadej Pogačar in perspectief. Bobbie zet daarentegen de overwinning van Kopecky – en het rijden van de concurrentie – weer in perspectief. Maar de meeste duiding komt toch van Koen de Kort: we bellen met Koen en hebben het over banden, tubes, tijdritfietsen, helmen en al het andere dat zowel in de Strade als Parijs-Nice de revue passeert. Tevens geeft Koen een mooi inkijkje in wat er nog gaat komen de aankomende week in de ‘koers naar de zon’. Ook horen we van de winnaar van de tweede etappe van die koers Arvid de Kleijn, die vertelt hoe hij de sprint kon winnen op maandag. Tot slot is er nog een blik op de Tirreno, met natuurlijk aandacht voor de tijdritskills van UAE en de nieuwe helmen van Visma – Lease a Bike. En blijf hangen voor een emotioneel en welgemeende ode aan het einde van deze heerlijke aflevering. 

More episodes

View all episodes

 • 14. Het fenomeen en de val

  01:04:44
  Ambivalente gevoelens bij Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel na wéér een val met gevolgen in het wielrennen. Gelukkig houden ze vast aan het goede voornemen: positief blijven. Dus blikken ze terug op de fenomenale prestatie(s) van Mathieu v.d. Poel en de fantastische ontknoping bij de vrouwen in Parijs-Roubaix. We horen ook van teamgenoten van Mathieu zoals Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch. In het nieuws aandacht voor het nalatenschap en de opvolging van Merijn Zeeman en het miljoenencontract van Lenny Martinez. Positief of niet, de heren staan ook stil bij de gevolgen en oorzaken van de grote val in de Ronde van het Baskenland, voordat de blik vooruitgaat. Michael Boogerd neemt ons mee in zijn voorspellingen voor de Brabantse Pijl en de ‘AGR’ waarna we daar zelf op doorpakken. En er is aandacht voor een koers in Italië vanuit een onverwachte hoek. 
 • 13. Meesterstukje van Mathieu, materialen en Roubaix, matadors in Baskenland

  01:28:16
  In één aflevering terugblikken op de Ronde en vooruitkijken naar Parijs – Roubaix, met als toetje drie van de ‘grote zes’ in het Baskenland. Dan weet je dat je een van de topafleveringen hebt van dit seizoen! Zonder Jeroen, maar met Koen de Kort en Jip v.d. Bos bespreken Sander Valentijn, Jan Hermsen en Bobbie Traksel alles wat misschien wel de mooiste week van het jaar zou kunnen zijn. In het nieuws aandacht voor de gevolgen van de veelbesproken val in DDV en nieuws van Koen over de toekomst van Thibau Nys. Verder een uitgebreide terugblik op Vlaanderens Mooiste waarin alle vragen van Jeroen – waarom viel Pedersen zo vroeg aan, moet de Koppenberg verdwijnen, was de diskwalificatie van Matthews terecht – worden beantwoord en meer. Dan schuift Jip aan om het te hebben over de Ronde, het mogelijke vertrek van Vollering en de sfeer bij SD Worx – Protime. Via een flitsronde met verrassende antwoorden gaat dan de blik richting Parijs – Roubaix, met regen bij mannen en vrouwen? Hoe dan ook spektakel met de vraag of Lidl – Trek op beide dagen de sterkte kan uitspelen (en met welke materialen zij dat dan doen). Oh, en hadden we al gezegd dat Vingegaard, Roglic en Evenepoel de degens kruisen in het Baskenland? Een monsteruitzending dus, maar daar is alle reden toe! 
 • 12. Voorbeschouwing op de Ronde: strijd, sterke machtsblokken en nog sterkere voorspellingen

  01:14:43
  Van der Poel won een fantastisch E3 Prijs, Pedersen een geweldige Gent-Wevelgem en Pogacar een dominante Ronde van Catalonië. Toch is het vizier in deze aflevering vooral vooruit gericht. Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel blikken terug, maar vooral vooruit. De mannen bespreken wat er de komende zondag in de Ronde van Vlaanderen gaat gebeuren. Zoals welke lessen Van Aert in de E3 en Van der Poel in Gent-Wevelgem geleerd hebben en hoe dat hen gaat helpen komende zondag. Ook hoor je waarom het misschien niet geheel positief is voor Lidl-Trek dat ze nu al zo goed zijn. En zelfs de vorm van Landa wordt al ver voorbij Catalonië getrokken, op weg naar nieuw succes. Tevens zijn er wilde en realistisch voorspellingen voor de aankomende Ronde, zowel van de heren voor de race bij de mannen als een uitgebreide voorspelling van een onverwachte gast bij de vrouwen. 
 • 11. Een monument voor 'de Vlam' met dank aan 'Matje'

  50:02
  Jasper Philipsen reed maar vijf meter op kop in Milaan-Sanremo, maar het waren wel de vijf belangrijkste meters van de wedstrijd. De Belgische sprinter van Alpecin-Deceuninck klopte Michael Matthews en Tadej Pogacar op de Via Roma, na berenwerk van niemand minder dan wereldkampioen Mathieu van der Poel. In Kop over Kop blikken Jan Hermsen, Bobbie Traksel en Jeroen Vanbelleghem terug op het eerste monument voor 'de Vlam van Ham' en een koers die ondanks 270 doodsaaie kilometers altijd spektakel oplevert.
 • 10. Milaan – San Remo en hoe we geleerd hebben dan UAE een ploeg van niks is

  01:09:58
  Een week voor het eerste monument van het jaar kijken Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel vooruit naar Milaan – San Remo. De mannen bespreken de grote storylines, zoals de terugkeer van MvdP op de weg, hoe Pogacar kan winnen, wat je hebt aan een sterk team en welke andere renners misschien met een list kunnen verrassen. Ook spreken we met Arthur van Dongen – ploegleider van Visma | Lease a Bike tijdens MSR – over de verschillende ijzers die zij in het vuur hebben, de tactiek voor aankomende zaterdag en wie van de topfavorieten volgens hem de beste papieren heeft. Na een week vol koers kijken we ook terug op Parijs – Nice en de Tirreno - Adriatico. Wat hebben we geleerd over de vorm van Evenepoel en Roglic? Wat zegt de machtsvertoning van Vingegaard in Italië? Is er een nieuwe orde van Nederlandse sprinters opgestaan? En ja, waarom is UAE eigenlijk helemaal geen ploeg om rekening mee te houden? Na al deze lessen is er aan het einde nog een speedrondje waarom je ook al die andere koersen moet kijken die er deze week te volgen zijn op Eurosport en Discovery+. 
 • 8. Het openingsweekend: waarom er iets/niets veranderd is

  58:01
  Kop over Kop stopt nooit, maar ja, nu zijn we echt begonnen! Het openingsweekend is verreden en Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en gouden wissel Jip van den Bos kijken terug. Is wat we zagen in het openingsweekend een voorbode voor de rest van het voorjaar? En is er überhaupt iets veranderd, behalve dan de naam van het dominerende team? Aan de hand van enkele veel te vroege conclusies wordt het openingsweekend in een veel breder perspectief belicht dan je ooit had durven dromen. Daarna gaat de blik weer voorwaarts, want nu we begonnen zijn stoppen we niet meer. De opening van het Italiaanse voorjaar op Eurosport: niet met de Strade maar een race langs de Ligurische kust. Daarnaast is er aandacht voor kasseienvreten in Le Samyn. Uiteraard is er ook focus op de extra lange Strade Bianche, die dit jaar daarom ook extra heroïek en spektakel in het vooruitzicht heeft.  
 • 7. De Grote Voorjaarsbeschouwing

  01:22:23
  Hoeveel dagen nog tot de Omloop? Ach, het voorjaar is gelukkig zo veel meer dan de Omloop alleen dus Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem en Jan Hermsen nemen gewoon het hele voorjaar door. Van de Omloop tot LBL, alle grote koersen passeren de revue. In een speedrondje is er aandacht voor de wat minder bekende, maar des te meer geliefde koersen op de kalender. Maar vooral nemen de heren de sterren(teams) onder de loep. Haarscherpe analyses over de veranderde aanpak van Wout Van Aert en hoe hij zijn eeuwige rivaal kan kloppen. Focus op die rivaal zelf en de kansen voor zijn teamgenoten bij Alpecin – Deceuninck. Verrassende inzichten over waarom Soudal – Quick Step nog steeds een blok is om rekening mee te houden en waarom INEOS dat niet is. En wat er verwacht kan worden van Pogacar die een ‘afgeslankt’ voorjaar fiets en die andere grote P, Mads Pedersen, en wat hij heeft aan zijn ijzersterke team. Om de voorjaarsbeschouwing af te maken is er nog een interview met misschien wel de grootste man van het voorjaar, maar dan achter de schermen: Tomas Van Den Spiegel, de CEO van Flanders Classic die ook zijn licht laat schijnen op het voorjaar en ver daarbuiten. 
 • 6. Rondje Women’s World Tour

  01:22:20
  Zoals een goede film vraagt de succesformule van Kop over Kop om een vervolg. Daarom sluit het bonte gezelschap van Andries Lamain, Tim de Vries en Jip van de Bos aan bij Sander Valentijn. Waarom? Om de Women’s World Tour door te nemen. Nadat zij eerst kort het nieuws hebben besproken met o.a. mannen die geweldig begonnen, duiken zij diep in de vrouwenploegen. Je wordt in vliegensvlug tempo helemaal op de hoogte gebracht over de kracht van Canyon/SRAM, waarom Fenix-Deceuninck zoveel rensters heeft, wie de meubelen moet gaan redden bij Movistar na het vertrek van Van Vleuten en natuurlijk wie – naast het eigen team – het grootste gevaar is voor SD Worx. Om even op adem te komen hoor je halverwege een interview met de Europees kampioen Mischa Bredewold, die uitkijkt naar de eerste wedstrijden in haar kampioenstrui, het NK rondom Arnhem, koersen in een Olympisch jaar en strijden om overwinningen met haar teamgenoten. Een geweldige aflevering dus weer waarmee je ook helemaal op de hoogte bent van alle ins & outs in het vrouwenpeloton.