Share

cover art for Het perfecte Tour-parcours voor...

Kop over Kop

Het perfecte Tour-parcours voor...

Season 5, Ep. 48

Later dan gebruikelijk schuiven Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel aan bij Sander Valentijn. Maar het wachten was niet voor niets. Twee Tour-parcoursen werden op woensdag bekend gemaakt, en die worden uitgeplozen in deze aflevering. Met een start in Italië (perfect voor Roglic?), meerdere tijdritten (perfect voor Evenepoel?), enorme beklimmingen op hoogte (perfect voor Vingegaard?) en een eerste week met werkelijk van alles (perfect voor Pogacar?) is het een Tour met vele gezichten. Dan zijn er ook nog kansen op waaiers, gravelstroken, veel sprints en dat alles tegen het decor van een historisch laatste weekend rondom Nice. En de vrouwen-tour? Ook die kent vele gezichten van de vlaktes tussen Rotterdam en Den Haag, via de heuvels in de Ardennen, tot de iconische Alpe d’Huez. Veel mogelijkheden, en veel om over te praten dus in deze aflevering van Kop over Kop. 

More episodes

View all episodes

 • 8. Het openingsweekend: waarom er iets/niets veranderd is

  58:01
  Kop over Kop stopt nooit, maar ja, nu zijn we echt begonnen! Het openingsweekend is verreden en Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en gouden wissel Jip van den Bos kijken terug. Is wat we zagen in het openingsweekend een voorbode voor de rest van het voorjaar? En is er überhaupt iets veranderd, behalve dan de naam van het dominerende team? Aan de hand van enkele veel te vroege conclusies wordt het openingsweekend in een veel breder perspectief belicht dan je ooit had durven dromen. Daarna gaat de blik weer voorwaarts, want nu we begonnen zijn stoppen we niet meer. De opening van het Italiaanse voorjaar op Eurosport: niet met de Strade maar een race langs de Ligurische kust. Daarnaast is er aandacht voor kasseienvreten in Le Samyn. Uiteraard is er ook focus op de extra lange Strade Bianche, die dit jaar daarom ook extra heroïek en spektakel in het vooruitzicht heeft.  
 • 7. De Grote Voorjaarsbeschouwing

  01:22:23
  Hoeveel dagen nog tot de Omloop? Ach, het voorjaar is gelukkig zo veel meer dan de Omloop alleen dus Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem en Jan Hermsen nemen gewoon het hele voorjaar door. Van de Omloop tot LBL, alle grote koersen passeren de revue. In een speedrondje is er aandacht voor de wat minder bekende, maar des te meer geliefde koersen op de kalender. Maar vooral nemen de heren de sterren(teams) onder de loep. Haarscherpe analyses over de veranderde aanpak van Wout Van Aert en hoe hij zijn eeuwige rivaal kan kloppen. Focus op die rivaal zelf en de kansen voor zijn teamgenoten bij Alpecin – Deceuninck. Verrassende inzichten over waarom Soudal – Quick Step nog steeds een blok is om rekening mee te houden en waarom INEOS dat niet is. En wat er verwacht kan worden van Pogacar die een ‘afgeslankt’ voorjaar fiets en die andere grote P, Mads Pedersen, en wat hij heeft aan zijn ijzersterke team. Om de voorjaarsbeschouwing af te maken is er nog een interview met misschien wel de grootste man van het voorjaar, maar dan achter de schermen: Tomas Van Den Spiegel, de CEO van Flanders Classic die ook zijn licht laat schijnen op het voorjaar en ver daarbuiten. 
 • 6. Rondje Women’s World Tour

  01:22:20
  Zoals een goede film vraagt de succesformule van Kop over Kop om een vervolg. Daarom sluit het bonte gezelschap van Andries Lamain, Tim de Vries en Jip van de Bos aan bij Sander Valentijn. Waarom? Om de Women’s World Tour door te nemen. Nadat zij eerst kort het nieuws hebben besproken met o.a. mannen die geweldig begonnen, duiken zij diep in de vrouwenploegen. Je wordt in vliegensvlug tempo helemaal op de hoogte gebracht over de kracht van Canyon/SRAM, waarom Fenix-Deceuninck zoveel rensters heeft, wie de meubelen moet gaan redden bij Movistar na het vertrek van Van Vleuten en natuurlijk wie – naast het eigen team – het grootste gevaar is voor SD Worx. Om even op adem te komen hoor je halverwege een interview met de Europees kampioen Mischa Bredewold, die uitkijkt naar de eerste wedstrijden in haar kampioenstrui, het NK rondom Arnhem, koersen in een Olympisch jaar en strijden om overwinningen met haar teamgenoten. Een geweldige aflevering dus weer waarmee je ook helemaal op de hoogte bent van alle ins & outs in het vrouwenpeloton.  
 • 5. De apotheose van dit cross-seizoen?

  01:12:20
  Zeg je cross, dan zeg je meteen Jeroen Vanbelleghem en Thijs van Amerongen. Na het nieuws nemen zij samen met Sander Valentijn het WK veldrijden in Tabor door. De mannen trekken het afgelopen WK in breed perspectief en bespreken de suprematie van Fem van Empel, Mathieu van der Poel. Maar wie was er nu de ‘best of the rest’? Omdat de apotheose al geweest is kijken we ook terug naar het afgelopen cross-seizoen met een paar prangende vragen over opvallende momenten, de twee gezichten van dit seizoen en de absolute hoogtepunten. Helemaal in stijl sluit deze podcast af met een interview met Eli Iserbyt, die vanuit Tabor vertelt over zijn WK, zijn eigen seizoen waar die toch best tevreden over mag zijn en de toekomst van de wereldbeker. Kortom: een ruim uurtje crossplezier zoals je al de hele winter gewend bent. 
 • 4. Rondje World Tour – Deel 2

  01:06:07
  Na het succes van deel 1 kon dit lang verwachte vervolg niet uitblijven: het Rondje World Tour – deel 2. Ook voor dit tweede deel zijn Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel aangeschoven bij Sander Valentijn om vliegensvlug de overige WT-teams door te nemen. Na een spannende quiz nemen zij je bij de hand en ben je in no-time helemaal bij voor het aankomende wielerseizoen. Je leert wat de kapitaalinjecties bij Decathlon AG2R La Mondiale en dsm-firmenich PostNL voor gevolgen hebben. Je hoort of sprinters Cavendish en Jakobsen het weer op de rails kunnen krijgen en waarom Alpecin – Deceuninck niet te veel leunt op de beste sprinter ter wereld. Je wordt bijgepraat over de nieuwe koers bij INEOS Grenadiers en de verversing met een oude bekende bij Movistar. En natuurlijk discussiëren de heren hoe MvdP en Visma | Lease a Bike het in vredesnaam nog beter kunnen doen dan vorig seizoen. Want geloof het of niet, beter kan het altijd nog, net zoals dit tweede deel misschien nog wel beter is dan deel 1 van het Rondje World Tour. 
 • 3. Rondje World Tour – Deel 1

  01:12:52
  De klassieker onder de Kop over Kop-klassiekers. Althans, deel 1 dan. Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel nemen onder leiding van Sander Valentijn vliegensvlug de (halve) World Tour door. In drie minuten per team hoor je alles wat je moet weten zoals de in- en uitgaande renners, waar de focus ligt en op wie je écht moet gaan letten dit jaar. Krachten en zwaktes komen aan bod, hoop en ambities. Want zo aan het begin van het seizoen is alles weer mogelijk. Dus wil jij weten wat er mogelijk is voor Arkéa - B&B Hotels t/m UAE Team Emirates? Geniet dan van dit monument van een aflevering. 
 • 2. Kop over Kop vanaf het EK baanwielrennen: met Yanne Dorenbos

  01:00:41
  Rechtstreeks vanuit Apeldoorn zijn Jan Hermsen en Bobbie Traksel aangeschoven bij Sander Valentijn om het EK baanwielrennen door te nemen. Na vijf dagen van spektakel blikken zij terug op een toernooi met ups en downs voor de Nederlandse equipe. Een van die ups – Yanne Dorenbos – schuift aan om zijn verrassende resultaten te bespreken. Hij vertelt over zenuwen, de stimulans van het publiek, zijn toekomst in het baanwielrennen en de meest verschrikkelijke klim uit zijn leven. Ook Thijs van Amerongen was in de buurt en praat je bij over het NK cross en de mogelijke wisseling in de top van het Nederlandse veldrijden. Uiteraard nemen de heren ook ‘gewoon’ het nieuws door met aandacht voor de ploegen die deze zomer afreizen naar Frankrijk en dat zijn ploegen– net als deze aflevering – om je vingers bij af te likken. 
 • 1. Pim Ronhaar en het jaar van de waarheid

  01:04:27
  Het zesde seizoen van Kop over Kop is nu écht los. De vaste vrienden Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen, Bobbie Traksel en Sander Valentijn proberen dit jaar louter positief te starten, maar met het eerste item van het jaar is dat nog niet gemakkelijk. Voor wie wordt 2024 namelijk het jaar van de waarheid? En wat voor positiefs valt daaruit te halen voor de coureurs in kwestie? Na het nieuws, met aandacht voor o.a. de nieuwe aanwinst van Visma – Lease A Bike, het programma van Lotto Dstny en de toekomst van Red Bull in het peloton, schuift Pim Ronhaar aan, de revalatie van dit cross-seizoen. Hij vertelt over zijn nieuwe contract, in het wiel hangen bij MvdP, trainen in de bossen, vriendschap en rivaliteit en hossen met je ploegmaats en favoriete band in een feesttent. Met nog een vooruitblik naar het EK baanwielrennen en het NK veldrijden is dit een heerlijke aflevering om het nieuwe wielerjaar mee te starten. 
 • 58. We hebben veel aan België te danken

  55:15
  het nieuwe jaar is begonnen en ondanks de afwezigheid van veel vaste panelleden kruipen Andries Lamain, Jeroen Vanbelleghem en Thijs van Amerongen bij elkaar om het over de mooiste week van het crossjaar te hebben. Natuurlijk gaat het over het spuugincident en de alleenheerschappij van Mathieu van der Poel, maar ook over de razend spannende apotheose van het seizoen bij de vrouwen. Als kers op de taart hangt Tibor del Grosso aan de lijn, afgelopen week tussen de elite debuterend met een paar knappe top-10 plekken. Proost op een mooi wielerjaar!