Share

cover art for Declercq over degraderen en een lesje tactisch rijden

Kop over Kop

Declercq over degraderen en een lesje tactisch rijden

Season 4, Ep. 45

Hij was deze week in het nieuws omdat hij het opnam voor de knechten in het peloton. Benjamin Declercq spreekt zich ook bij Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Sander Valentijn uit over de effecten van het promotie- en degradatiesysteem in de World Tour. Daarnaast schuift Thijs van Amerongen - een graag geziene gast - aan om Traksel te doen vergeten en zijn mening te geven over de Tour. Want uiteraard nemen de mannen het parcours van volgend jaar nog even stevig onder de loep. Maar echt schitteren doet men pas tijdens het ‘crosskwartiertje’ waarin voor- en nabeschouwingen elkaar in razend tempo opvolgen. En over razend tempo gesproken: daar kunnen de jongens nog wel wat over leren blijkt ook in deze aflevering.

More episodes

View all episodes

 • 35. Kop over Kop in de Tour: records die werden verbroken en die liggen te wachten!

  58:31
  Na een slotweekend waarin de koning van deze Tour alles naar zich toetrok, blikken we terug op drie weken koers. Karsten Kroon sluit voor een fris geluid aan bij Sander Valentijn, Jan Hermsen en Bobbie Traksel voor een terugblik op de Tour de France van 2024. Maar dat is niet alles: een heel sterrenensemble van Eurosport-commentatoren geeft hun mening over de leukste etappes, mooiste overwinning en de grootste verrassing. We bespreken waarom Pogacar zo hard toesloeg als hij deed in de laatste week en of hem dat in dank wordt afgenomen. Ook hoor je hoe zijn team en Visma – Lease a Bike zullen terugkijken op deze Tour en welk team het meest boven zichzelf is uitgestegen. Natuurlijk is er verder aandacht voor de records die werden verbroken en leggen de mannen je uit waarom we ook de komende jaren nog wel wat records zullen zien sneuvelen. Want gaat het plezier in het fietsen ertoe leiden dat beide kemphanen de komende jaren elkaar zullen blijven bestoken op het hoogste niveau? Overpeinzingen voor de toekomst, maar eerst staan de Olympische Spelen voor de deur waarop we kort voorbeschouwen richting de tijdrit van zaterdag. 
 • 34. Kop over Kop in de Tour: wat er nog kan gebeuren in het laatste weekend

  38:17
  Donderdag was de dag van de Belgen! Victor Campenaerts pakte de mooiste zege uit zijn leven, nota bene in een sprint. Daarom is dit ook de dag om te bellen met onze favoriete Belg, Jeroen Vanbelleghem. Hij vertelt aan Sander Valentijn, Jan Hermsen en Bobbie Traksel over zijn eigen ervaringen in de Tour en de prachtige dag van Campenaerts op donderdag. Verder kijken de mannen met elkaar vooruit naar het laatste weekend. Waar kan Evenepoel tijd pakken op Vingegaard, moet Pogacar oppassen dat hij zich niet vergaloppeert en is er nog een truc uit de hoge hoed mogelijk van Visma – Lease a Bike. Na dit gezellige intermezzo nemen we de laatste drie etappes door zodat je precies weet wat eraan komt in het spetterende finaleweekend van de Tour 2024.  
 • 33. Kop over Kop in de Tour: Het weekend van de beslissing & teams die nog iets willen

  59:19
  Het was lang wachten op de eerste aankomst bergop, maar de twee die we kregen dit weekend maakten veel duidelijk. Pogacar is de prins van de Pyreneeën en de koning van deze Tour. Sander Valentijn, Bobbie Traksel en Koen de Kort nemen door wat ze dit weekend zagen. Een ijzersterke Pogi, de veerkracht van Vingegaard en ‘de rek’ op Evenepoel. De tactieken van Visma | Lease a Bike, die alle kaarten op tafel legden, en waarom de kaarten bij UAE niet duidelijk op tafel lijken te liggen. Zelfs het coronaspook komt weer even voorbij. Maar hoewel de top-3 van deze Tour vast lijkt te staan is er nog veel te halen, want er zijn nog voldoende teams die wat willen of misschien wel moeten in de laatste week. We nemen door hoe dit kan voor verschillende teams en wanneer de Tour eigenlijk geslaagd is voor sommige van deze teams. Daarnaast is er een voorbeschouwing naar de etappes van dinsdag t/m donderdag. De laatste kans voor de sprinters maakt een kans op een sprint misschien juist wel kleiner. Ook zijn er twee etappes voor de aanvallers, maar beide met een ander profiel en karakter. Kortom: heel veel kansen op een attractieve koers de komende dagen en in deze aflevering van Kop over Kop hoor je precies waar jij op moet gaan letten. 
 • 32. Kop over Kop in de Tour: de koers ligt open voor een heerlijk weekend

  35:08
  Een geweldige etappe op woensdag zet de Tour in een ander perspectief. Na een gevecht tussen de vier grote mannen lijkt Vingegaard de sterkste bergop, Pogacar toch ergens kwetsbaar en mogen we Roglic en Evenepoel zeker nog niet afschrijven. Sander Valentijn, Jan Hermsen, Bobbie Traksel en Erik Breukink kijken terug op de etappe en bespreken of 'Pogi’ misschien last had van een kleine hongerklop, of al was uitgerookt door zijn eigen team. Daarnaast aandacht voor de (veer)kracht van Vingegaard en wat dat betekent voor de aankomende dagen. Want moet UAE nu anders gaan rijden en het Vingegaard al eerder moeilijk maken? De etappes van zaterdag en zondag lenen zich daar zeker voor. Waarom hoor je in de voorbeschouwing, met aandacht voor de eerste aankomst bergop en hoe de teams elkaar zullen bestoken in de valleien op zondag. De kaarten zijn dus geschud voor een geweldig weekend en na deze aflevering van Kop over Kop ben jij er helemaal klaar voor. 
 • 31. Kop over Kop in de Tour: Gravel, en andere dingen waar we blij van worden deze Tour

  58:12
  Op zondag was het tijd voor de veelbesproken gravelrit en deze stelde niet teleur. Of wel? Sander Valentijn, Jan Hermsen, Bobbie Traksel en Jip v.d. Bos nemen de rit rondom Troyes nog een keer goed door. We bespreken waarom Vingegaard niet overnam, wie de beste man was in koers en waarom Mathieu er nog net niet aan te pas kwam. Daarnaast hoor je hoe Roglic wel kraakte maar eigenlijk niet brak en of dit soort ritten voor herhaling vatbaar zijn. Verder is er aandacht voor de tijdsverschillen die zijn ontstaan en legt Bobbie uit waarom Pogacar wel de beste is, maar niet de gelukkigste lijkt. Gelukkig werd iedereen wel gelukkig van andere zaken in deze eerste negen etappes, die als kort intermezzo worden besproken. Want dan is het tijd voor waaiers! In de 10e etappe van dinsdag liggen deze op de loer. Jan de weerman vertelt waar, Jip vertel hoe dit de koers gaat beïnvloeden en Bobbie hoe sprinters deze rit alsnog zouden kunnen gaan winnen. Tot slot is er uitgebreid aandacht voor een enerverende rit op woensdag met meer dan 4000 hoogtemeters en legt Jip uit hoe het ook in de Giro Donne flink klimmen gaat worden. 
 • 30. Kop over Kop in de Tour: Historie voor Cav, maar wat gebeurt er dit weekend?

  37:13
  Na de historische zege op woensdag van Cavendish en de eerste Nederlandse overwinning deze Tour op donderdag hebben Sander Valentijn, Jan Hermsen, Bobbie Traksel en Erik Breukink wel wat om op terug te kijken. Maar eerlijk gezegd is er nog meer om naar vooruit te kijken. Een divers weekend met een tijdrit, vluchtersrit en gravelrit wachten op ons. Je hoort Erik over de tijdrit en hoe groot de tijdsverschillen kunnen worden. Ook bespreken we hoe belangrijk deze tijdrit is voor mannen als Evenepoel en de verhoudingen in het algemeen klassement. Dan kijken we welke scenario’s de achtste etappe kan brengen om tot slot de gravelrit van zaterdag onder de loep te nemen. Met 32 kilometer aan gravel kan het spektakel worden en niet alleen voor het dagsucces!
 • 29. Kop over Kop in de Tour: Wat weten we na twee dagen Tour?

  55:39
  Het eerste weekend van de Tour de France is verreden en Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel hebben wat vraagtekens kunnen uitgummen. Maar uiteraard zijn daar nieuwe vragen voor in de plaats gekomen. De mannen bespreken de etappe van zondag, met een heerlijke aanval van Pogacar, een sterke Vingegaard en een veerkrachtige Evenepoel. De vraag is echter: wie van deze drie rijdt er na maandag in het geel? En hoe gaat het met die andere grote man Roglic? Ook kijken we kort terug naar de etappe van zaterdag en legt Bobbie uit hoe zwaktes in het eigen team ervoor zorgde dat UAE niet verder doortrok, zoals van tevoren verwacht. Ook legt Jan uit waarom FDJ het zo zwaar had dit eerste weekend, vertelt Bobbie welk team de leiding gaat nemen en is er discussie over ‘professionaliteit’ in het wielrennen. Tot slot blikken we uitgebreid vooruit naar de monsteretappe van dinsdag, waar vele scenario’s mogelijk zijn, en de drie sprintetappes op de andere dagen waar gek genoeg maar één scenario mogelijk lijkt? 
 • 28. De Tour de France Preview Show

  01:29:51
  Zoals altijd doet de Tour - na alles wat we dit wielerjaar al gezien hebben – er nog een schepje bovenop. Daarom doen Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel dat ook. Een uitgebreide voorbeschouwing op ‘La Grande Boucle’ met aandacht voor het parcours. In veel meer dan 21 minuten worden de 21 etappes doorgenomen. Gaat UAE meteen furieus van start in het eerste weekend?  Scenario's voor de vierde etappe die alle kanten op kan worden besproken. Je hoort overpeinzingen over het aantal sprints, de kansen voor vluchters en of een gravel rit thuishoort in de Tour. De heren bespreken alles, met als apotheose het laatste lange weekend rondom Nice: twee koninginnenritten achter elkaar met een tijdrit tot besluit. Het wordt smullen. Vervolgens bespreken we de verschillende teams, de status en kansen van de uitdagers van Pogacar en hoor je hoe (en of) zij hem het vuur aan de schenen kunnen leggen. Valt er dan nog wat te halen voor de rest? En voor ‘Cav’? Zoveel vragen, zoveel verhalen, dat is wat deze Tour – en deze aflevering – geweldig maken.  
 • 27. Een dominant UAE, de UCI die wat probeert en het verdwaalde NK

  01:12:42
  Nog een aflevering en dan is het alweer tijd voor de Tour. Maar denk maar niet dat we het daarom rustig aan doen. Sander Valentijn, Jeroen Vanbelleghem, Jan Hermsen en Bobbie Traksel gaan in op het laatste wielernieuws. Zo bespreken we of de voorgestelde veranderingen door de UCI het wielrennen veiliger, maar ook anders gaan maken. En zoals altijd is er aandacht voor transfers en geruchten. Dan een uitgebreide terugblik op de Ronde van Zwitserland en het teamwork bij UAE. Was dit eigenlijk al een bekroning op een seizoen, of het laatste zetje voor dominantie in de Tour? Vervolgens sluit Jip van den Bos aan om ook de race bij de vrouwen te bespreken. En met elkaar wordt er vooruit geblikt naar de aankomende Nationaal Kampioenschappen. Van kasseien rondom Zottegem en lokale rondjes in Frankrijk tot (ontbrekende) sterren op de Posbank en een verdwaald NK in Italië.