Share

Konkurransepodden

Konkurransetilsynet


Latest episode

 • 12. Konkurranse om arbeidstakere

  17:57
  Konkurransemyndigheter i Europa og USA har fått øynene opp for brudd på konkurransereglene i arbeidsmarkeder. I denne episoden forklarer vi hvordan arbeidsgivere kan unngå å bryte konkurranseloven i kampen om de dyktigste ansatte. Kan bedrifter samarbeide om å hindre at lønningene går i taket? Eller bli enige om å ikke rekruttere hverandre ansatte?

More episodes

View all episodes

 • 11. Skjebnetime for fusjonskontrollen

  25:28
  I 2015 ville to britiske mobilselskaper slå seg sammen, men EU-kommisjonen sa nei fordi de mente det ville begrense konkurransen og gi britiske forbrukere et dårligere tilbud. Selskapene anket, og forbudet ble opphevet i første instans. Mange spådde at denne saken ville tvinge EU til å bli mindre streng i fusjonssaker. Men det var før EU-domstolen i sommer kom med sin avgjørelse. Vi forklarer dommen og hva den kan bety den for fusjonskontrollen i Europa og Norge.
 • 10. Striden i meieribransjen

  27:36
  Meierimarkedet i Norge er under lupen, og forslag om å fjerne distribusjonstilskudd har skapt rabalder. I denne episoden får du høre hvorfor aktørene i meieribransjen er så uenige. Vi forklarer hva som kan skje med tilbudet til oss forbrukere dersom konkurransefremmende tiltak blir fjernet. Og er det nå på tide å se på organiseringen av meieribransjen på nytt?
 • 9. EU: Tysk syltetøylokk-kartell ødela miljøet

  13:30
  De to tyske emballasje-selskapene Crown og Silgan er ilagt høye gebyrer av EUs konkurransemyndigheter. Blant annet samarbeidet de om å øke prisene på miljøvennlige syltetøylokk og hermetikkbokser. Hør hvorfor det ble slått hardt ned på.
 • 8. Kan vi regulere vekk høye priser?

  10:33
  Mange matvarer har økt kraftig pris. I denne episoden får du høre hvorfor Konkurransetilsynet advarer mot å ta i bruk pristiltaksloven. Vi forklarer hvordan makspris på dagligvarer kan føre til knapphet på varer, hamstring og svartebørshandel.
 • 7. Hva kan få ned matprisene?

  27:34
  Prisen på mat og drikke har økt drastisk det siste året. I denne episoden får du høre om Konkurransetilsynets omfattende arbeid for å bedre konkurransen i dagligvaremarkedet. Hva kan gjøres for å få ned prisene? 
 • 6. God konkurranse om ladekundene?

  24:47
  Hver femte personbil i Norge er nå en elbil. Med økende antall elbiler trengs det gode ladeløsninger langs veiene. Hvordan er konkurransen i markedet for elbillading? I denne episoden forklarer vi hva som skal til for at vi forbrukere skal få bedre løsninger.