Share

cover art for 46. Vi är aningslöst influerade!

Klimatgap

46. Vi är aningslöst influerade!

Bianca, Therese o Yogagirl höjer ribban för vad som är en eftersträvansvärd livsstil. Och det funkar - får oss att klicka hem väskor när vi sitter och svajpar på toan. Vilket ansvar har influencers för vår överkonsumtion? Vad är det som gör dem så attraktiva för företagen? Och varför blir vi så påverkade?

Klimatgap gästas av multierfarna programledaren Isabelle McAllister, som gått från att göra tv-program som Äntligen hemma, till att bli greeninfluencer.

More episodes

View all episodes

 • 49. Skogen vi älskar (och dödar)

  46:40
  Vi är granskogsfolket! I detta avsnitt träffar vi religionsvetaren David Thurfjell som studerat naturkärleken som en slags religion för världens mest sekulariserade folk (vi svenskar). Men vad är det för slags skog vi har denna särskilda relation till? En tillrättalagd Astrid Lindgrenfantasi, något vi kan kontrollera och benämna eller en risig klafsig vildmark som finns i egen rätt? Och gör känslan för skogen oss beredda att försvara den? 
 • 48. Mitt hörn av naturen

  01:05:33
  Klimatförändringarna kommer närmare. Det gör ont när platser som vi älskar förändras eller förstörs. Kan kärleken till lekvänliga tallar eller fjället ovan trädgränsen vara en drivkraft för omställning? Det frågar vi författaren och poeten Mats Söderlund. Och varför hade han bara sju tändstickor med sig på sin veckolånga skidtur på fjället? 
 • 47. Är det egentligen energikris?

  01:16:33
  Vi svenskar är energislösare. Teven är på, vi scrollar på mobilen och i alla rum lyser spotlights. Ja, kanske inte just nu då, för nu har vi energikris. Eller har vi det? Det finns en gigantisk potential för att spara energi och att använda den mer effektivt. Hur kommer det sig då att debatten bara handlar om ökad energiproduktion?
 • 45. Men vi har ju hållbarhetsmål!

  01:17:12
  Mycket av klimatarbetet är målstyrt. Men funkar det egentligen? Mäter vi rätt saker? Och kan man byta ut farmor mot två hundar? Det frågar vi förvaltningsforskaren Anders Ivarsson Westerberg. Samtalet börjar med vild kritik men landar i insikten att vi trots allt behöver dem, målen. Men kan vi använda dem klokare?
 • 44. Föräldraskapets urkraft

  42:48
  För sina barn kan man gå över berg, men kan man också stå ut med dålig stämning? Här samtalar vi med psykologen och rebellmamman Sara Nilsson Lööv om styrkan i omsorgen om barnen.
 • 43. Medierna som medskyldiga eller som möjlighet?

  58:35
  Vad är mediernas roll i klimatkrisen? I skapandet av den och för att lösa den? Eller är det fel att tala om "medierna" som om det vore något enhetligt? Klimatgap gör gemensam sak med MKV-podden i ett samtal med medievetarna Anne Kaun och Staffan Ericson.
 • 42. Soundtrack till isar som smälter

  34:40
  Kan konst och musik göra kunskap till insikt? Eller samla vårt engagemang? Men vad är det i så fall som avgör om det flyger? Klimatgap dansar på klimatfestivaler med Linnea Henningsom och Marcus Holmberg och får besök av cellisten Jakob Koranyi. Vi pratar också med Kentaro Eriksson om hur Håkan Hellström kan vara den nya Kjerstin Dellert.
 • 41. Slicka såren och resa sig igen.

  56:25
  De partier som visat sig vara sämst i klassen i flera granskningar när det gäller klimatpolitik kommer att bilda regering. Som klimatengagerad kan man vilja gråta. Maria samlar sina klimatforskarvänner till krismöte medan Moa tröstknarkar TV-serien Vikings. Som tur är gästas Klimatgap av klimatpsykologen Kata Nylén som hjälper oss att komma vidare. OBS! Med lite teknikstrul så är ljudkvaliteten något sämre än vanligt i detta avsnitt. Förlåt!