Share

cover art for 45. Men vi har ju hållbarhetsmål!

Klimatgap

45. Men vi har ju hållbarhetsmål!

Mycket av klimatarbetet är målstyrt. Men funkar det egentligen? Mäter vi rätt saker? Och kan man byta ut farmor mot två hundar? Det frågar vi förvaltningsforskaren Anders Ivarsson Westerberg. Samtalet börjar med vild kritik men landar i insikten att vi trots allt behöver dem, målen. Men kan vi använda dem klokare?

More episodes

View all episodes

 • 55. Tillbaks till ideologierna!

  59:43
  Regeringen får skoningslös kritik för sin klimatpolitik. Men skulle en liberal eller konservativ (eller socialdemokratisk) politik faktiskt kunna vara kraftfull och bra för klimatet? Här försöker vi tillsammans med filosofen Olle Torpman utvinna det allra göttaste ur de stora politiska ideologierna.Programledare: Maria Wolrath-Söderberg & Moa SvanMedverkande: Olle TorpmanTekniker och ljudmix: Florence AgostiniProducent: Moa SvanKlimatgap görs av Södertörns högskola.
 • 54. Samvetets återkomst!

  53:33
  Samvete tycks ha blivit hopplöst omodernt. När den som gör anspråk på omsorg om andra ses som en hycklare och den skamlösa som ärlig - hur ska vi då vara människor? Men är det så dött egentligen, samvetet? Moa kommer ut som woke. Maria hyllar barfotaskor och det inre skavet och Cecilia Sjöholm visar vägen mot en kollektiv klokhet. 
 • 53. ”Något vi kan tro på” – kärnkraften som argument

  54:27
  Kärnkraften är just nu favoritlösningen i politiken. Den löser problemet så att vi slipper, låter det. Men debatten är laddad, polariserad och fylld av myter. Här synar vi argumentationen runt kärnkraften. Gäst är Tomas Kåberger. Avsnittet inleds med ett klipp ur ett program från Sveriges Radio:https://sverigesradio.se/artikel/cop28-trefaldiga-fornybar-energi
 • 52. Tolvstegsprogram för klimatbovar?

  01:06:33
  Vad händer om man ser utsläppsintensiva livsstilar som en slags beroendeproblematik? Vad krävs för att vi ska nyktra till? Det klurar vi på tillsammans med tillfrisknade Johan Mandaric Reunanen och beroendepsykologen Greta Wester.
 • 51. Orden som gör klimatet

  53:38
  Finns det några neutrala ord när vi diskuterar klimatet? Alarmism, nettonoll, naturgas eller aktivist är ord som förekommer i samtalen om klimatkrisen. Men vad gör begreppen med debatten och perspektiven?I detta avsnitt diskuterar Maria Wolrath Söderberg och Moa Svan med språkforskaren Linnea Hanell.
 • 50. Måste det vara kul att ställa om?

  58:23
  "Folk måste känna att de vinner på omställningen" får vi ofta höra. Men är vi bara egennyttiga jättebebisar? Kan vi inte agera också för högre värden och andra människors skull? Här korsar två poddar sina vägar och Sverker Sörlin med Stora idéer, och Maria Wolrath Söderberg klimatgapar tillsammans. Det blir ett trassligt nystan av tankar, men här och var glimrar det till.Redigering och ljudmix: Simon Karlsson
 • 49. Skogen vi älskar (och dödar)

  46:40
  Vi är granskogsfolket! I detta avsnitt träffar vi religionsvetaren David Thurfjell som studerat naturkärleken som en slags religion för världens mest sekulariserade folk (vi svenskar). Men vad är det för slags skog vi har denna särskilda relation till? En tillrättalagd Astrid Lindgrenfantasi, något vi kan kontrollera och benämna eller en risig klafsig vildmark som finns i egen rätt? Och gör känslan för skogen oss beredda att försvara den? 
 • 48. Mitt hörn av naturen

  01:05:33
  Klimatförändringarna kommer närmare. Det gör ont när platser som vi älskar förändras eller förstörs. Kan kärleken till lekvänliga tallar eller fjället ovan trädgränsen vara en drivkraft för omställning? Det frågar vi författaren och poeten Mats Söderlund. Och varför hade han bara sju tändstickor med sig på sin veckolånga skidtur på fjället? 
 • 47. Är det egentligen energikris?

  01:16:33
  Vi svenskar är energislösare. Teven är på, vi scrollar på mobilen och i alla rum lyser spotlights. Ja, kanske inte just nu då, för nu har vi energikris. Eller har vi det? Det finns en gigantisk potential för att spara energi och att använda den mer effektivt. Hur kommer det sig då att debatten bara handlar om ökad energiproduktion?