Share

cover art for Så skapar du en energigemenskap

Klimatekot

Så skapar du en energigemenskap

Ep. 50

Efter år av spekulerande och grymtande kring krångliga regelverk och förhindrande lagstiftning, är det nu möjligt för grannar att dela på egenproducerad el. Du kan skapa egna micronät där du säljer din sol till grannen, eller så går ni samman i en ekonomisk förening och gör investeringen tillsammans. Då kanske ni kan bygga en riktigt stor anläggning som gör er självförsörjande. Idag pratar vi om energigemenskaper i Klimatekot. Gäster är Jonas Lundh, affärsutvecklare på Coompanion och Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare.

More episodes

View all episodes

 • 57. Tillsammans mot hållbarhet

  33:51
  Genom samarbete, att lyfta goda idéer och att hjälpa varandra, kan vi nå både klimatmål och öka vårt välbefinnande. Det tror Umeås hållbarhetsprofil och idéspruta Ida Hillebjörk. I det här avsnittet pratar vi om medborgardialog, hur svårt det kan vara att samarbeta och att ta till vara på alla bra idéer och hur vi tillsammans ändå kan försöka nå dit. Så att vi och våra barn kan fortsätta leva goda liv på en planet som ger oss förutsättningar.
 • 56. Skogen - hur mår den egentligen?

  41:26
  Vad är det egentligen att vara skog? Hur vi definierar skog påverkar också vår syn på skogen och vad som är ett hållbart skogsbruk. Kritikerrosade och storsäljande författaren och biologiprofessorn Anne Svedrup-Thygeson är återigen aktuell med en faccinerande bok om livet i skogen. Idag är hon gäst i Klimatekot och vi pratar om hur synen på skogen förändrats över generationerna, hur kalhyggen påverkar ekosystemet och varför debatten om skogen ofta blir så polariserad.
 • 55. Extremväder: Vad är det som händer?

  33:43
  Extremväder är en känd konsekvens av klimatförändringarna och klimatkrisen. I år har vi sett extrema värmeböljor, torka, vattenbrist, bränder och översvämningar. Samtidigt är vi påväg in i en tid med el niño, Vi frågar oss vad som är vad och hur vi egentligen ska tolka alla dessa rubriker om extremsommar, rekordvarmt och uppvärmda hav. Professor i klimatologi, Erik Kjellström från SMHI förklarar vad vi vet och inte vet om orsakerna bakom de extremaväderhändelser vi sett under året. 2023 är det varmaste år som uppmätts och september månad var i särklass mycket varmare än någon tidigare mätning. Vi pratar om hur allt hänger ihop, vad som är naturliga variationer, hur stor roll El Nino har i sammanhanget och hur den globala uppvärmningen påverkar alla dessa naturliga variationer.
 • 54. Energieffektivisera ditt hus

  30:03
  Spar både pengar och klimat genom att se över hur energieffektivt ditt hem egentligen är. Vad lönar sig egentligen bäst, att tilläggsisolera ellee att byta hela värmesystemet? Detta avsnitt riktar sig till villaägare som fortfarande minns de höga elpriserna från föregående år. Med vintern i antågande är det nu dags att granska möjligheterna att spara energi i ditt hem. Vi pratar även om småhusstödet som kan vara aktuellt för alla med direktverkande el. Du får veta vem som kan söka stödet, vad du ska tänka på och vilka förändringar det gäller för.Dagens gäst är energi- och klimatrådgivaren Torgny Forss.
 • 53. Barnen drabbas värst av klimatförändringar

  31:48
  I dagens avsnitt får du följa med oss när vi dyker in i den akuta konsekvensen av klimatkrisen och hur den påverkar världens barn. Tillsammans med vår gäst, Martina Hibell, som är generalsekreterare på Barnfonden, utforskar vi hur barnen drabbas av klimatförändringarna. Martina delar med sig av Barnfondens viktiga arbete och hur de verkar i länder som Etiopien, Kambodja, Indien, Kenya, Uganda och Bolivia. Klimatförändringarna drabbar barn hårdare än vuxna och detta kan få långtgående konsekvenser på barnens utveckling. Dessutom diskuterar vi vikten av att inkludera barnen i den politiska diskussionen om klimatkrisen, med COP23 runt hörnet.Så, om du vill bli mer medveten om hur klimatkrisen påverkar våra barn och vad vi kan göra för att göra en positiv samhällsförändring, missa inte detta avsnitt.
 • 52. Tillsammans igen efter sommarens katastrofer

  29:12
  Sommaren har bjudit på stormar, värmeböljor, bränder och översvämningar. Hur hanterar vi alla dessa nyheter och vilka argument använder vi för att rättfärdiga att vi fortsätter släppa ut koldioxid? Men tillsammans kan vi kanske hitta kraft att ställa om. Dagens gäster är Märta Streijffert och Mirella Persson, två personer som ofta figurerar bakom kulisserna på Klimatekot.Delta i vår lyssnarundersökning! Klimatekot görs i samarbete med Umeå kommun. Avsnittet är finansierat av Tillväxtverket och Region Västerbotten med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
 • 51. Umeå 2040 - en framtidsspaning av det ovanliga slaget

  36:28
  Tonje är just fyllda ett år och den yngsta gäst vi haft med oss i Klimatekot. Hennes pappa, Eduardo Pettersson med kollegorna Erik Eklund och Torgny Forss målar upp en bild av Tonjes studentdag. Vad är det för stad, miljö och förutsättningar hon möter i vuxenlivet? Vad kommer att se anorlunda ut, vad ska hon jobba med? Ett magiskt avsnitt om en framtid, inte långt från nu.Klimatekot görs i samarbete med Umeå kommun. Avsnittet är finansierat av Tillväxtverket och Region Västerbotten med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
 • 49. Hur naturen förändrar ditt liv

  45:22
  Vad har getingen med vinets smak att göra och varför behövs det 20 000 arter av bin i världen? Och visste du att dött virke i skogen är fyllt av mer liv än ett levande träd? Anne Sverdrup-Thygeson är professor i bevarandebiologi och författare till boken "På naturens axlar - hur 10 miljoner arter räddar ditt liv". Få personer kan beskriva naturens mångfald och nytta på ett så målande och fascinerande sätt som hon. Håll till godo!