Share

Klimatekot

En podd om att leva hållbart


Latest episode

 • 52. Tillsammans igen efter sommarens katastrofer

  29:12
  Sommaren har bjudit på stormar, värmeböljor, bränder och översvämningar. Hur hanterar vi alla dessa nyheter och vilka argument använder vi för att rättfärdiga att vi fortsätter släppa ut koldioxid? Men tillsammans kan vi kanske hitta kraft att ställa om. Dagens gäster är Märta Streijffert och Mirella Persson, två personer som ofta figurerar bakom kulisserna på Klimatekot.Delta i vår lyssnarundersökning!

More episodes

View all episodes

 • 51. Umeå 2040 - en framtidsspaning av det ovanliga slaget

  36:28
  Tonje är just fyllda ett år och den yngsta gäst vi haft med oss i Klimatekot. Hennes pappa, Eduardo Pettersson med kollegorna Erik Eklund och Torgny Forss målar upp en bild av Tonjes studentdag. Vad är det för stad, miljö och förutsättningar hon möter i vuxenlivet? Vad kommer att se anorlunda ut, vad ska hon jobba med? Ett magiskt avsnitt om en framtid, inte långt från nu.
 • 50. Dela solel med grannarna

  29:45
  Efter år av spekulerande och grymtande kring krångliga regelverk och förhindrande lagstiftning, är det nu möjligt för grannar att dela på egenproducerad el. Du kan skapa egna micronät där du säljer din sol till grannen, eller så går ni samman i en ekonomisk förening och gör investeringen tillsammans. Då kanske ni kan bygga en riktigt stor anläggning som gör er självförsörjande. Idag pratar vi om energigemenskaper i Klimatekot. Gäster är Jonas Lundh, affärsutvecklare på Coompanion och Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare.
 • 49. Följ med på en fascinerande resa i naturens innersta

  45:22
  Vad har getingen med vinets smak att göra och varför behövs det 20 000 arter av bin i världen? Och visste du att dött virke i skogen är fyllt av mer liv än ett levande träd? Anne Sverdrup-Thygeson är professor i bevarandebiologi och författare till boken "På naturens axlar - hur 10 miljoner arter räddar ditt liv". Få personer kan beskriva naturens mångfald och nytta på ett så målande och fascinerande sätt som henne. Håll till godo!
 • 48. Så ska vi rädda våra djur och vår natur

  33:26
  69% av jordens ryggradsdjur har försvunnit sedan 70-talet. Dagens gäst menar att det går åt pipsvängen för den biologiska mångfalden. Just nu pågår WWF:s kampanj Earth Hour, som i år pågår en hel månad och som har temat Biologisk mångfald. I det här avsnittet pratar vi om nuläget, framtiden, politiken, målkonflikter och varför vi måste köpa ekologiska bananer.Gäst: Yvonne Blombäck, Världsnaturfonden WWF
 • 47. Hejdå ekologiskt?

  30:27
  Allt färre väljer att köpa ekologiskt och lantbrukare ställer om från ekologiskt till konventionellt. Varför är det så här och vad får det för konsekvenser? Vi gästas av forskaren och föreståndaren på SLU Ekologisk produktion och konsumtion EPOK, Johanna Spångberg.
 • 46. Göteborgarna ska odla sin egen mat

  34:33
  Göteborg är en av 100 hållbara städer i Europa och där har man också kommit långt vad gäller stadsnära odling. Göteborgs stad äger och arrenderar ut stora mängder mark och ett 60-tal gårdar, där målet är att det ska odlas mat som sedan säljs till Göteborgarna. Och kanske är det så här det hållbara samhället behöver utvecklas.