Share

cover art for Klimakteriefrågan

Klimakteriefrågan

Rappa, korta avsnitt för dig som vill ha kunskap och tydliga svar om kvinnors naturliga klimakterium.

Klimakteriefrågan är podden för dig som söker svar på frågor om klimakteriet – från de första tecknen hela vägen till livet efteråt. I korta och innehållsrika avsnitt får du tillgång till kunskap om kvinnans naturliga öv

Latest episode

  • 25. Hur kan man förbereda sig för klimakteriet?

    19:53|
    Åsa talar till sitt yngre jag och önskar att hon vetat mer när hon klev in i klimakteriet. Några råd är att läsa på, förstå och vara intresserad av det som ligger framför dig. Men hur långt ska man gå och är det ens möjligt att förbereda sig på något man inte hur det kommer bli. Ligger det för mycket fokus på kvinnors hormoner och hur det påverkar oss just nu? Men att vara medveten och ha bra kunskap kommer absolut göra att du har mindre risk att hamna snett eller tro att du blivit galen när klimakteriet knackar på dörren.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss att reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan och välkommen att prenumerera på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. 

More episodes

View all episodes

  • 24. Varför drabbas vi olika av klimakteriebesvär?

    23:03|
    Det kan kännas orättvist hur vi drabbas så olika av klimakteriebesvär och till viss del är det så. En del seglar igenom som ingenting medan några får det riktigt jobbigt. Kan jag själv påverka hur symptomen kommer och sedan utvecklas? Vi talar om hur genetik, ärftlighet, vikt och livsstil påverkar och vad vi kan göra för att hantera symptom. Kvinnor idag lever med höga krav och många är väldigt inkännande, det är nära till mycket information av varierande sanning och kvalitet.En indikation på hur vi kommer uppleva vårt klimakterium är att titta på hur vi haft pms, Naomi förklarar hur och varför. Vi berör även hur en del mediciner som antidepressiva och sköldkörtelmedicin kan påverka.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan och välkommen att prenumerera i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. 
  • 23. Hur vet jag att jag är i klimakteriet?

    18:44|
    Vilka tecken ska jag vara vaksam på? Bara för att du inte känner igen dig själv så betyder det kanske inte att du börjar komma in i klimakteriet. Vad är skillnaden mellan förklimakteriet och klimakteriet? I avsnitt 3 gick vi igenom klimakteriets olika faser men det kan vara svårt att tyda olika symptom och förändringar i måendet tenderar att smyga sig på. Man kan med fördel göra ett självskattningstest som ger indikationer på var du står. Symptom har också en tendens att komma och gå vilket kan göra det lite svårt att hänga med. Men det finns några bra tips som det går att lita på. Blodprover, hur ska man tänka kring det? Kan man inte bara enkelt få det bekräftat var man står. Spelar det ens någon roll om man vet om man är i klimakteriet eller ej?Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan och prenumerera gärna på oss i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. 
  • 22. Tar jag rätt dos?

    18:57|
    Vilka symptom ska försvinna och hur snabbt går det, om man börjar med hormonbehandling för sina klimakteriebesvär? Hur skiljer sig olika preparat åt och när bör man justera dos eller byta preparat? Det är också intressant att lära mer om hur vi skiljer oss åt fysiologiskt och att upptag och effekt varierar från kvinna till kvinna.I takt med att de egna hormonerna blir mer stabila på en låg nivå; behöver man öka eller minska medicineringen, och hur gör man rent praktiskt? Vi diskuterar också utmaningar sammankopplade med restnoteringar vilket är mycket frustrerande.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram under @klimakteriefragan och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. 
  • 21. När behövs gynundersökning?

    23:13|
    Nationella riktlinjer anger att gynekologisk undersökning generellt inte behövs för att konstatera att en kvinna befinner sig i klimakteriet och inte heller om man ska sätta in en hormonbehandling. Men det finns undantag! I avsnittet går vi igenom när man bör se till att få en fysisk gynekologisk undersökning vare sig man behandlas eller ej. Vi får också veta hur det går till hos Womni som är en digital vårdgivare.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Välkommen att lyssna!
  • 20. Hur länge kan man ta hormoner?

    24:24|
    När man väl tagit ställning till om man vill börja en hormonbehandling så är frågan om man kan och bör. Sedan är det naturligt att man undrar när man borde, eller måste, sluta. I det här avsnittet går vi igenom vad riktlinjerna säger kring hormonbehandlingens start och längd, hur man själv kan utvärdera effekten av sin behandling och hur man kan tänka kring när det är dags att sluta.Vi tar också upp frågor kring dosering, olika preparats påverkan, hur man testar om man inte längre har besvär och vad som kommer tillbaka. En del symptom är livslånga och hur kompenserar man för dem och det som hör det allmänna åldrandet till? Dessutom får vi veta hur doktorn själv tänker kring hormonbehandling.Åsa Melin från Klimakteriepodden delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram under @klimakteriefragan och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. 
  • 19. Vilka risker finns med hormonbehandling?

    23:54|
    Hormonbehandling för klimakteriebesvär var under en lång tid omgärdad med rykten om att det orsakar bröstcancer. Vad finns det för egentliga grunder till detta rykte och vad kommer det ifrån? Vi får en liten historisk återblick och en uppdaterad bild kring vad som verkligen gäller. Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar.