Share

cover art for Historien som gikk i fengsel

JungelTelegraf1

Historien som gikk i fengsel

Season 1, Ep. 9

@Flexiaukan / Mikal Bøckman har vært steder du ikke vil være, vært kasteball i systemet og sonet sin straff. Vi snakker om utenforskap, merkelapper folk setter på andre, forskjeller i byen og stigmatisering. 


“Med penger følger muligheter i et kapitalistisk land, selv om vi liker å tenke at vi alle i teorien har like muligheter. Det er jo ikke tilfelle”. Flexi mener at politikk er løsning. Følg hjertet ditt! Har du lyst til å gjøre noe, bare gå for det med all kraften din og gi finger’n til alle som sier at du ikke kan klare det.

More episodes

View all episodes

  • 6. Hvem prøver vi å imponere? (Jenteprat)

    49:21
    Hva slags forventninger føler dere at vi må leve opp til? Som jente. Er det faktiske forventninger eller noe vi bare føler på? Hvem prøver vi å imponere? Ebba Lindgren som spilte Sofie i TV-serien Lik meg er gjest og sammen med Johanne og Mariama, som er ny programleder, tar de jentepraten om forventninger og vennskap. “Det jeg forventer av meg selv er at jeg skal gjøre mitt aller, aller beste i det jeg driver med, men også det at jeg blir med og er sosial”. Hvor mye sammenligner vi oss selv med andre og de vi ser på sosiale medier? Ebba forteller om hvor forskjellige reaksjoner hun og Hauk, som spilte Leo i Lik meg, møtte etter sex-scenen. Forskjeller som skyldes kjønn og at folk har kjønnsroller støpt inn i hodet. “Det er en tid nå hvor man skal kritisere alt, så ingenting er lov, men da på samme tid må alt være lov. Til og med NRK med Gaute show som kødder med absolutt alt fordi det er blitt så jævlig med cancel culture og alt sånn der, at ingenting er lov lengre så må vi jo få det motsatte, at alt er lov. Jeg vil ikke gå så sterkt som at det blir full polarisering, men det blir veldig mye av begge deler. Derfor tror jeg at hvis vi faktisk skal forandre på kjønnsrollene må vi skjerpe oss litt”. Jenter burde støtte andre jenter, men gjør vi det? Er det egentlig venninnen din hvis hun trekker deg ned? Hva tenker du man skal gjøre med toxic friends? Hva er det viktigste i en venn? 
  • 5. Dine penger og valg

    58:13
    Hvordan få råd til det du ønsker deg og ikke minst faktisk bruke pengene dine på det som betyr noe for deg? En ting er å sette opp et budsjett, men hvordan bruke det i praksis? Og hvor mange timer må du jobbe for å kjøpe deg den buksen? Når er DU rik? Økonom Lene Drange fra Luksusfellen har skrevet boken Snaponomi til ungdom og deler i denne episoden praktiske og nyttige råd og erfaringer om personlig økonomi.Når det er russetid og du har lyst til å dra på interrail og ferie… eller kjøpe deg en ny mobil, føle på friheten ved å bruke penger på det du vil og du er blitt 18 og får anledning til å skaffe deg kredittkort og kjøpe ting på avbetaling. Det er kanskje da det er lett å  snuble og rote til økonomien sin? “Kredittkort er ikke farlig hvis du betaler når du skal, men det er når du ikke gjør det at det blir dyrt”. Hvordan er ditt forhold til penger? Vi snakker også om sparing, BSU og små investeringer du kan teste slik at du får erfaringer som kan gjøre at pengene dine vokser. PS! Johanne får helt “hjerneteppe” når Lene spør hvor mye hun tjener i timen. Riktig svar er kr 185.
  • 4. Smart eller dum?

    01:06:36
    Ari tar praten om menn som ikke lykkes, ikke får pult, ensomhet og et skolesystem som ikke fungerer. Vår “gatepsykolog”, komiker og samfunnsdebattant Yousef Hadaoi har kjent seg som en taper og en som ikke fikset skolen. “Skolen er med på at du går rundt og føler deg som en taper. Hvis du går rundt fra 1. - 10. klasse, føler deg dritt og som en taper – det gjør noe med deg”. Det gikk skikkelig dårlig for flere av vennene hans. Sammen med Anders Gravir Imenes, vår huspsykolog, understreker Yousef at det ikke handler om å være smart eller dum, men at vi har ulike evner. Skolesystemet premierer i stor grad en type.Skolesystemet må endre! To streker under svaret!Les også Yousef Hadaouis VG-kronikk Ensomhet i ulikhetens tid https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/KnOk4X/yousef-hadaoui-vi-trenger-at-mennene-lykkes
  • 3. Når er man mann?

    59:00
    Hva betyr det å være en mann? Ari & Psykologen er på lufta og snakker om maskulinitet, toxic venner, damer, sex og relasjoner. “Hvorfor gidder du å ha en venn som trykker deg ned? Du vil ikke henge med de folka der!”.Hvis du er litt ensom, så er det bare at du ikke har funnet din gjeng. Du er ikke dømt til ensomhet. Finn din crowd! Man må ikke på død og liv beholde vennene sine, kvitt deg med de som er toxic. Så kan de toxic folka henge med hverandre. Vil du bli lykkelig? “Du trenger å forstå deg selv og dine egne behov for å forstå hvordan du blir lykkelig!” sier huspsykologen vår Anders Gravir ImenesPS! Hvordan kan menn kle seg sexy? og hva er det man ikke skal kimse av?
  • 2. Ut i verden (på studier)

    30:03
    Jeg har funnet meg selv litt og nå skal du dra for å finne deg selv. “Du virker litt annerledes. Det virker som du har vært ute og oppdaget deg selv og blitt en mer voksen versjon av deg selv”. Emeli har bodd og studert i Nepal og nå skal Nora det samme. Emeli forteller om ups and downs, do’s and don'ts og hvordan hun gikk fra å være ultra turist til å leve hverdagen i et annet land med studier, nye venner og opplevelser. “Det kuleste var fjellturene med utsikt til de vakreste fjellene. Og folka! Jeg har fått vennskap jeg setter pris på og som jeg vil ivareta, og jeg har den deilige følelsen av å ha opplevd noe eget”.Freds- og konfliktstudiet er veldig relevant til mye av det som skjer i verden. Hvor mye skal man engasjere seg? og hvordan skal man ta stilling til ting? Det handler om å “holde seg oppdatert og vise solidaritet, vite hva som foregår og ikke være ignorant for egen del og psyke – og kommunisere det”.God reise til Nora! Og til Emeli som allerede er på nye eventyr!
  • 1. CHEST!

    01:02:04
    100 % underdog uten fagbrev, medeier i noen av de hotteste restaurantene i Oslo hvorav det ene stedet har en Michelin-stjerne! Kjøkkensjef Jonathan Hagen @ungehagen fra Restaurant Betong har hatt mye motgang i livet og ikke minst fått til mye. “Ganske sjukt da – å komme fra og vanke rundt på Tøyen, BUP-unge, gikk på Vestre Aker, barnevernet… jeg var et helvetes drittunge”.Jonathan deler sin livserfaring, hvordan han tenker om problemer, mentale strategier, kreativitet og mestring. Og hva som motiverer han. Ta det med chest!“Du lærer best i kjelleren, det er da du finner ut av alt. Ikke vær så redd for å gå i kjelleren, kjenne litt på det og stå litt i det. Du kan få ganske mye bra ut av det, bare jeg vet når det er nok og når jeg må komme meg ut. Det er viktig at du klarer å ha klippekort i kjelleren, men ikke månedspass. Du må lære deg å være like takknemlig på toppen som i kjelleren. Bare grind it! Stå litt i det.PS! Jonathan er sjefen til Ari på Restaurant Betong, så det blir også litt om livet og kulturen der. 
  • 6. Krysskulturell med fleksibel identitet

    30:33
    Det handler om identitet og tilhørighet. Må du velge kultur, switche mellom dem eller skape en ny? To av ungdommene som går på kurs hos organisasjonen FlexId i Kristiansand er gjester. En krysskulturell oppvekst gir deg muligheter og ressurser som kan hjelpe deg å forstå andre bedre og være en styrke, men det kan også være krevende og du kan føle at du ikke blir forstått eller at det blir tatt hensyn til. “En fleksibel identitet handler om at jeg tilpasser meg, uten å miste meg selv”. Være meg selv helt ordentlig.“Når jeg valgte å bli muslim hadde jeg mange venner, som når de fant ut av det, kan de plutselig ikke snakke med meg lenger. Jeg er akkurat samme person som jeg var i går. Det viste meg hvor mye fordommer det faktisk er”. Det kan være vanskelig og skummelt å spørre om andres kultur og det kan oppleves som tabu å snakke om ting, men du kan spørre på en respektfull måte. Og i stedet for å spørre direkte; “Er du åpen for å snakke om kulturen din?” eller “Jeg er veldig nysgjerrig på din kultur, er det noe du kunne likt å delt?” Spør! Samtaler er veldig viktig.Er du nysgjerrig på det å være krysskulturell og vil lære mer? Sjekk ut FlexId.no 
  • 5. Be Real!

    56:39
    Hvordan være seg selv på best mulig måte? Ofte må man tilpasse seg for å få venner og for å passe inn. Hvor langt kan du gå uten å miste deg selv? Det handler også om hvem du ønsker å være og veien dit. Hvem jeg er og hvem jeg er gira på å være? Ari & Psykologen, denne gangen også med Jonas, snakker om identitet og relasjoner. Vår “huspsykolog” Anders Gravir Imenes kommer med noen råd; Ta litt aktive grep så du ikke bare faller inn i relasjoner, fordi det kommer en dude som vil henge med deg. Hvem liker du? og hvem har du noe felles med? Finn noen gjensidige relasjoner, relasjoner du passer inn i. “Det er veldig slitsomt å gå rundt å være noen andre, så hvis du ikke må, ville jeg foretrukket å være meg selv”. Finn deg noen å vibe med og som du liker å henge med. Finn din gjeng. Be real!
  • 4. Hvordan overleve studiene?

    32:35
    Hverdagen er annerledes og kanskje har du flyttet for deg selv. Studiestart er en av de største overgangene i livet. Ragna startet på studier i høst og har hatt en krevende start, så hun tar praten med “huspsykologen” vår Lars Halse Kneppe. Han gir konkrete tips og råd som kanskje passer for deg også. Det handler om å skape seg en hverdag med de rutinene som passer for deg og som gjør at du får til studiene, samtidig som du har det fint og finner nye venner.“Det såreste er kanskje det å kjenne på en form for ensomhet”. Det kan være vanskelig å finne plassen sin og få nye venner når alt er nytt og overveldende. Samtidig virker det som at alle andre fikser det og koser seg. "Du ser ikke de som ikke er der og som ikke møter opp". Og kanskje har du hørt at studietiden er den beste tiden i livet? “Studietiden har et ufortjent godt rykte”, mener Lars.“Du er nå friere til å finne venner som den du er”. Det du trenger er mot. Mot til å hilse, mot til å ta initiativ og til å invitere andre med på å studere sammen, finne på noe på fritiden eller på vors som Ragna gjorde. Konklusjon: Det blir bedre!