Share

cover art for Ep 6: Vilken värld vill du leva i, Gustav Fridolin?

Jesus och Politik

Ep 6: Vilken värld vill du leva i, Gustav Fridolin?

Season 2, Ep. 6

I samarbete med våra vänner på Kristna Dejtingpodden och veckotidningen Sändaren kommer här tre stycken lite längre specialavsnitt med de tre tidigare partiledarna Alf Svensson, Lars Leijonborg och Gustav Fridolin.


Sist, men inte minst: Gustav Fridolin

More episodes

View all episodes

 • 3. Ep 03: Hur klarade sig en kristdemokrat, i Folkpartiets inofficiella högborg?

  35:55
  I den sista delen responderar Niklas Björklund från Gävle, Prima Singh från Stockholm och Daniel Demming från Fiskebäck på socialministerns utfrågning och lyfter sina perspektiv på frågan om Kyrkan och Politiken.
 • 2. Ep 02: Finns det svenska skattepengar till samfunden på Regeringskansliet?

  19:13
  Biträdande kyrkoledare Karin Wiborn tyckte att föredraget varit som ett pep-talk, men frågade socialministern hur detta kan översättas till ekonomiskt stöd till samfunden. Hon pekade på att det så kallade organisationsbidraget legat stilla en längre tid. Jakob Forssmed tyckte att organisationsbidrag till samfunden är en bra konstruktion, men kunde inte lova någon höjning.Han fick också frågor om hur han såg på att vissa kommuner inte vill ge bidrag till scoutverksamhet som innehåller religiösa inslag. Det tyckte han var en fel av kommunerna.- Det är kommuner som hamnat snett, sa han.
 • 1. Ep 01: Kram, klapp, handtag eller kyss - vad är relationsstatusen mellan Kyrka och Stat?

  16:49
  Idag kan många politiker upplevas som obekväma i religiösa sammanhang. Inte så med kristdemokraten och socialministern Jakob Forssmed, som verkade trivas som fisken i vattnet på Equmeniakyrkans vinterkonferens i Stockholm. Han kunde också inleda sitt föredrag med att berätta att han precis hälsat på sin mammas församlingspastor.Och om många politiker idag talar om religion och trossamfund som problem så lyfte Jakob Forssmed fram styrkorna.- Min övertygelse är att ett samhälle med levande religiösa föreningar är ett bättre samhälle. Där kan människor känna att det finns en framtid och ett hopp, sa han.Under vinterkonferensen handlade många programpunkter som socialt och samhälleligt engagemang, som satsningar för klimatet och utsatta ungdomar. Jakob Forssmed tyckte att kyrkornas sociala arbete är ovärderligt, men lyfte också fram den existentiella dimensionen.- I församlingar kan människor finns en djupare mening med livet genom undervisning, tillbedjan och diakoni. I dessa sammanhang finns en möjlighet att vara en del av något större, sa han.När samhället kraftsamlar för att möta den ökande psykiska ohälsan så trodde han att kyrkorna har stor betydelse, just genom att människor där kan finna mening och gemenskap.- Sverige har en sekulär stat, men det är inte önskvärt att samhället är sekulärt. Troende och kyrkor är viktiga, bland annat för att skapa sammanhang där den existentiella tondövheten kan brytas.
 • 8. Ep 8: Eftervalsanalys med Svenska Evangeliska Alliansen

  53:46
  Varmt välkomna att käka frukost med oss då vi på Jesus & Politik på förslag från Svenska Evangeliska Alliansen bjudit in krönikörerna och opinionsbildarna Robban Tjernberg (Sändaren), Olof Edsinger (Världen Idag) och Elisabeth Sandlund (Dagen) för att tillsammans med SEA's btr. generalsekreterare Jacob Rudenstrand, dela med sig av sin eftervalsanalys för Kristin och PO Flodström samt Göran Reierstam (RadioHope).
 • 7. Ep 7: (KSA) Kristen Samhälls-Analys av slutdebatterna #Val22

  46:47
  Vi går igenom och sammanfattar de stora slutdebatterna i SVT, TV4, Expressen och Aftonbladet ur ett kristet perspektiv.
 • Jesus & Politik: Trailer

  04:50
  Läs mer om podden på: https://www.facebook.com/JesusPolitik och https://www.youtube.com/pennyskultursallskap
 • 10. Ep 10: Jesus & (Kommun)politik med Gabbe Lönn (kd) och Britt-Marie Danestig (v)

  38:55
  Gabriella Lönn är Sveriges yngsta kommunalråd, medan Britt-Marie Danestig är riksdagsveteranen som på ålderns höst dragit sig tillbaka till kommunfullmäktige i hennes hemkommun. Vi låter dem båda samtala om hur Jesus finns med dem i den kommunpolitiska vardagen och vad som skiljer och förenar mellan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.
 • 9. Ep 9: Vilken värld vill Sverigedemokraterna leva i, Julia Kronlid?

  31:44
  Julia Kronlid är pingstpinglan som även är vice ordförande i Sverigedemokraterna.I avsnittet får ni lyssna till varför Julia anser att socialkonservatismen lirar bäst med hennes kristna tro och hur hon resonerar kring dagsaktuella frågor.
 • 8. Ep 8: Vilken värld vill Kristdemokraterna leva i, Roland Utbult?

  30:34
  Sångfågeln Roland Utbult är fiskarsonen från västkusten som med sin musik valde att bryta släktens tradition och istället bli människofiskare. Med sin musik fortsätter han att beröra generationer av människor uppväxta inom frikyrkan, men idag skall vi i stället diskutera om hur han ser på politiken både globalt och i Sverige.