Share

cover art for 3. Snapchat - de ungas favorit

Jakten på Likes

3. Snapchat - de ungas favorit

80 procent av Sveriges 12- 15-åringar använder Snapchat. Vi reder ut appens storhet och tittar närmare på fenomen som streaks och dickpics.

More episodes

View all episodes

 • 10. Hur påverkas vi av jakten på likes?

  32:52
  I sista avsnittet av Jakten på Likes gästas vi av psykologen Jenny Klefbom. Vi diskuterar huruvida ökat internetanvändande bidrar till psykisk ohälsa bland barn och unga. Vi pratar om forskning som visar att unga kvinnor med hög internetanvändning mår sämre än andra. Anledningen tros vara att deras liv konstant jämförs med andras. Den starkaste driften hos människan är att vara omtyck, lyssna på hur vår eviga jakt på likes faktiskt får oss att bli mer elaka.
 • 9. Nätjuridik med Mårten Schultz

  36:33
  Vad händer när lagar anpassade för den fysiska världen appliceras på nätet? Hur kommer det sig att 96 % av alla polisanmälningar gällande nätet lämnas utan åtgärd och kan barn utdömas skadestånd för saker de gjort på internet?
 • 8. Föräldrars nätansvar och barns integritet

  30:37
  Vilket ansvar har föräldrar över sina barns agerande på nätet? Hur hittar man balans mellan att vara en ansvarstagande föräldrar och att samtidigt ge barnen frihet och integritet? Och varför är det så svårt att se att ens eget barn kan bete sig elakt?
 • 7. Vloggaren Kaily om näthatet

  27:31
  I sin vlogg berättar Kaily om sin resa från kille till tjej. För tiotusentals unga är hon en inspiration till att våga vara sig själv Men Kaily betalar ett högt pris i form av hat och hot.
 • 6. Instagram och jakten på likes

  27:13
  Instagrams egna undersökningar visar att tonåringar tar bort hälften av bilderna i sitt flöde, de bilder som inte fått tillräckligt med likes. Hur påverkar jakten på likes bilden av oss själva och hur kan vi prata med våra barn om självvärde, oavsett likes.
 • 5. Det bästa och sämsta med dataspel

  26:14
  Varför lockar dataspel så många och hur kan föräldrar engagera sig i sina barns spelande utan att bli jobbiga? Dessutom, många tjejer i dataspelsvärlden får ta emot mycket hat. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Johanna Nylander från svenska dataspelsbranschen ger sina bästa tips.
 • 4. Vilka är de värsta nätmobbarna?

  26:00
  Vi pratar om vikten av källkritik och om konsten att säga ifrån, dessutom får vi hela historien om facebook. Och vilka är egentligen de värsta nätmobbarna, barn eller vuxna? Studion gästas av journalisten Jack Werner och viralgranskaren Hugo Ewald.
 • 2. Allt är inte Facebook

  28:01
  Det finns så mycket mer än Facebook. I avsnittet pratar vi därför om de sociala medier som är mindre kända bland vuxna men som används flitigt av barn och unga. Risker med anonymitet diskuteras och varvas med personliga historier. Dessutom få vi höra berättelsen om den mest utskällda appen genom internets historia.