Share

cover art for Inte Bara Kläder - Thomas Sjöberg

Inte Bara Kläder

Inte Bara Kläder - Thomas Sjöberg

Season 1, Ep. 3

Gäst i det 3:e avsnittet är Thomas Sjöberg, journalist och författare av närgångna och känsligt tecknade personporträtt av kända svenskar som t.ex. Ingvar Kamprad, Ingmar Bergman och Berth Milton. Hans uppmärksammade bok ”Den motvillige monarken” är en av de mest omtalade svenska böckerna i modern tid. Thomas arbetar idag även som programutvecklare för teve och streamingtjänster och som medproducent till olika podcasts, som t.ex. "Kungaskandalen" där vi nu kan få höra allt om arbetet bakom boken som fick kungahuset att skaka för 10 år sedan.

Som en av Sveriges mest kontroversielle författare där ingen tycks gå säker, är det lätt att tro att Thomas 1958 föddes med en oräddhet lika stor som hans nuvarande skosamling. Men modet att sticka ut hakan har inte alltid funnits där. När grabbarna på skolgården var skrämmande och elaka hängde Thomas hellre med 4 världsberömda låtsasbrorsor hemma i pojkrummet. Med en sådan start, hur kunde han sedan bli så modig? Något som dessutom manifesteras i en ganska så excentrisk klädstil.

Hör Thomas Sjöberg i en intervju om tidiga influenser, om att klä sig av respekt, om kråsskjortor, klädglädje, cowboyboots och påfåglar, där det blir allt tydligare att kläder inte bara är kläder.


⭐ Se bilder på Thomas i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.

More episodes

View all episodes

 • 23. Inte Bara Kläder - Säsongsavslutning 3:e säs.

  15:57
  ⭐️ Då har det blivit dags att avsluta den tredje säsongen. Som vanligt blir det ett avsnitt med återblickar och highlights från intervjuerna med säsongens spännande gäster; Margareta Hallin, Louise Xin, Adam Spjuth och Philip Warkander.Min tanke med podden har hela tiden varit att belysa vilken betydelse kläder har för oss, och ta reda på vilka motiv, erfarenheter, minnen och känslor som ligger bakom våra klädval och vår klädstil. Jag vill visa på mångfalden i hur olika vi kan klä oss, från person till person, och hur tätt sammanknippade de valen är med oss själva, med våra åsikter och värderingar, med vilka vi är, och med det liv vi lever.När jag nu tittar tillbaka på ett och ett halvt års poddande med hittills 20 olika gäster och 3 sammanfattningar, så är det uppenbart att kläder inte bara är kläder, de är mer än så. Kanske är de precis som Rousseau uttryckte det, vårt symboliska jag.Och nu ett Stort Tack till Margareta, Louise, Adam och Philip för att jag fick ha er med! 💖🙏💖Och Tack Kära Lyssnare för att ni följer med på den här spännande resan! 💖💖Men. Nu är det så här kära vänner, att jag måste pausa podden ett tag. Jag är hemskt ledsen om jag gör er besvikna. Men under det kommande året kommer jag att ge mig in i en renoveringsbubbla, och alla som har varit där vet säkert hur uppslukande det kan vara. Dessvärre har jag inte heller någon tidsplan om när jag kommer tillbaka. Men jag håller er såklart underrättade på instagram och på facebook.Nu återstår bara att önska er allihopa en God Jul och Ett Riktigt Gott Nytt År! ❤️🎄🎀🎉✨❤️Så hoppas jag att vi hörs igen lite längre fram!Kram! ❤️Marie
 • 22. Inte Bara Kläder - Philip Warkander

  54:49
  Gäst i poddens 22:a avsnitt är Philip Warkander, lektor i textilt management vid Högskolan i Borås samt forskare vid Lunds universitet, och också Sveriges första doktor i Modevetenskap. Han har gett ut flera böcker och skriver regelbundet om mode och design för ett flertal tidningar bl.a. Expressen Kultur. 2016 gjorde han i samarbete med Åhléns en uppmärksammad kampanj om klädstil, åldrande och identitet. Philips föddes 1978, och har trots att han hellre har siktet inriktat på framtiden än dåtiden tydliga klädminnen redan från tidig ålder, minnen som än idag kan göra sig påminda. Hans stilresa har rört sig från secondhandmode med kulturella och intellektuella förtecken till betydligt lyxigare märken, med eller utan loggor. Hör Philip Warkander berätta om modets födelse och den långa båge som spänner fram till det splittrade samtidsmode som råder idag. Och hur är det med kläder och signaler egentligen, är det vi sätter på oss alltid sprängstoff eller är det möjligt att klä sig neutralt, så blankt att man inte signalerar någonting alls med sin outfit? Hör honom spekulera om modets framtid, och till sist berätta om hur en viss gul skjorta går igen i hans liv och än idag väcker ljuva minnen till liv. ⭐ Se bilder på Philip i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram. 
 • 21. Inte Bara Kläder - Adam Spjuth

  47:45
  Gäst i poddens 21:a avsnitt är Adam Spjuth, prisbelönt dragqueen, designer, makeupartist och musiker. Som 4-åring fascinerades Adam av påfågelhanens fjäderskrud och färgprakt, en kärlek som lever kvar än idag 26 år senare. Under artistnamnet Imaa Queen blommar Adam ut i den ena makalösa kreationen efter den andra på olika scener och vi har också fått se honom som en av deltagarna i tv-programmet Drag race Sverige.Adam föddes -93 i Småland och växte upp i en pingstkyrklig familj. Som enda barnet förväntades han ta över pappans verksamhet på hemgården. Men den fantasifulle Adam ville något annat. Genom olika sätt att klä sig och smycka sig uttryckte han sin kreativitet, och med tiden blev kreationerna allt fantasifullare och alltmer gränsöverskridande. Han upptäckte snart drag och klev så in i den världen, och det innan han kom ut som homosexuell.Hör Adam Spjuth berätta om sin stilresa, om vad drag betytt och betyder för honom, om hur han med hjälp av kreationerna och sminket kan utmana sig själv och utveckla nya sidor hos sig själv, så att han precis som påfågeln kan få leva ut i all sin prakt. ⭐ Se bilder på Adam i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 20. Inte Bara Kläder - Louise Xin

  53:17
  Gäst i poddens 20:e avsnitt är Louise Xin, prisbelönt, nytänkande modedesigner och människorättsaktivist. Med sitt couturemärke Louise Xin Couture arbetar hon för en hållbarare modebransch genom att enbart hyra ut sina klädskapelser istället för att sälja. Hennes första modevisning, som visades digitalt 2021, matchade haute couture med slagord mot det tvångsarbete som förekommer i branschen. Visningen gick viral och det uppmärksammades av världens press, vilket gav henne ett internationellt erkännande. Vogue Scandinavia beskrev händelsen med att "Louise Xin förändrar världen en klänning i taget."Louise föddes i Kina för 29 år sedan, och kom till Sverige som 10-åring. Hennes egen klädstil är experimentell och personlig, men tenderar att bli mer och mer minimalistisk ju fler extravaganta, fluffigt romantiska klänningar som hon gör.Hör Louise Xin berätta om hur hennes uppvaknande gick till, och hur hon som självlärd designer gick vidare med sina insikter och fick världen att lyssna ända upp till Europaparlamentet. I mars år 2023 höll hon ett tal där, och skrev historia genom att anordna den första modevisningen någonsin i parlamentet för att uppmärksamma det moderna slaveri som pågår inom modeindustrin.Och allt detta på bara några få år.⭐ Se bilder på Louise i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.*De återkommande stilråden i slutet hoppades över i detta avsnitt, och Louise starka story får istället stå för sig själv.Hennes visningsfilm finns länkad här;https://www.youtube.com/watch?v=ooRmzQ07A30
 • 19. Inte Bara Kläder - Margareta Hallin

  42:06
  Första gästen ut i tredje säsongen är Margareta Hallin, nyss fyllda 60, entreprenör och 50+influencer med instagramkontot 50something.se.Med en följarskara på hela 85 500 personer skulle hon med råge fylla en arena som Ullevi, 10 500 följare skulle inte ens få plats! (Sedan avsnittet spelades in för några veckor sedan har 100 nya följare tillkommit så nu idag 7/9 är antalet istället 85 600!) Behovet av stilförebilder för kvinnor i andra halvlek är med andra ord stort.På instagramkontot visar hon inspirerande outfits, främst från hennes vardag. Många av plaggen är Margaretas egenhändigt designade, som går att köpa eller sy själv med symönster hon säljer i sin webbshop där hon också erbjuder färganalyser och event.Hennes klädstil är avspänd, bärbar och samtidigt modemässig och inspirerande, och favoriterna är blusar och klänningar.Hör Margareta Hallin berätta om sin stilresa, om vägen från resebranschen fram till succékontot, och om hur hon går tillväga när hon bygger en outfit. Massor av handfasta tips och smart tänk utlovas, särskilt för 50+are.⭐Se bilder på Margareta i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 18. Inte Bara Kläder - Säsongsavslutning, 2:a säs.

  28:44
  Då har det blivit dags att sammanfatta Säsong 2, som handlat om bl.a. scenkostymer och manlig och kvinnlig klädsel, hundraåriga kostymer, prästkläder, shoppingmissbruk, livet som modell och en stickerskas tankar.Stort tack alla ni som har medverkat! 💖🙏💖 Camilla, Ann, Annika, Embla, Martin, Anitha och Karlina! Tack kära lyssnare för att ni följer med på den här resan. 💖 Och tack för all er fina feedback! 😘 Jag vill också hälsa nytillkomna lyssnare varmt välkomna. 🌸 Det är så roligt att så många vill hänga med mig och mina gäster, i djupdykningar om vad kläder gör för och med oss. I detta gräver vi vidare i säsong 3 med nya, spännande gäster. Den drar igång efter sommaren, i augusti eller september. Stay tuned om exakt när på instagram eller facebook @intebarakladerGlad midsommar och en skön sommar! 🌸🌼🌺Vi hörs igen till hösten! 🧡
 • 17. Inte Bara Kläder - Embla Trygg

  42:15
  Gäst i poddens 17:e avsnitt är Embla Trygg, född 1994. Embla är ganska nyligen prästvigd, och har nu sitt första uppdrag som präst i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Ämbetet drogs hon till redan som ung, och ganska snart efter några kortare jobbutflykter påbörjade hon den långa utbildningen till präst. I prästyrket bär man en rad olika klädesplagg som väljs utifrån tillfälle, som t.ex. vigsel, begravning, högmässa, dop, urnsättning eller församlingsarbete. Prästens plagg håller sig till ett visst antal färger, och många utav plaggen har en lång tradition bakåt. Allteftersom kvinnliga präster blivit vanligare har också kläderna utvecklats från de manliga förlagorna, och numera finns det många modeller och varianter att välja på för den som är kvinna i ämbetet.Privat klär sig Embla i en slags blandning av både kvinnligt och manligt kodad klädsel. Hon är klädroad, men lyckas alltid på något sätt, som hon uttrycker det, vara för uppklädd eller nerklädd. Hör Embla Trygg berätta om prästklädernas historia, om hur och när de olika plaggen används. Och hur är det, får man eller bör man som präst ha på sig prästkragen jämt? Och hur reagerar omgivningen på prästattributen? Vad signalerar de olika färgerna i klädedräkten? Och vad är tillåtet att bära som präst egentligen, får man ha tatueringar, piercing eller rött läppstift?⭐ Se bilder på Embla i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 16. Inte Bara Kläder - Annika Hallin

  40:57
  Gäst i poddens 16:e avsnitt är Annika Hallin, skådespelare, som vi kunnat se i många olika roller på teaterscener, tv och på film, som t.ex. Graven, Män som hatar kvinnor, I taket lyser stjärnorna, Min lilla syster, Ett dockhem, Penelope och Natten är dagens mor.Annika föddes -68 i en kreativ familj där det ständigt skapades, syddes och kreerades. Hennes klädintresse startade tidigt, men handlar inte mycket om mode och det senaste, utan mer om utsökta material, shyssta skärningar och detaljer.I tidigare poddavsnitt har vi fått höra kostymörens tankar om rollkostymen och hur den växer fram. Här berättar Annika om skådespelarens syn på kostymen, hur den påverkar och integreras i spelet, djupt ner i byggandet av en karaktär. Men också om hur kläderna kan påverka livet utanför scenen, t.o.m. i en så vardaglig situation som en helt vanlig bilbesiktning.⭐ Se bilder på Annika i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 15. Inte Bara Kläder - Ann Bonander Looft

  43:57
  Gäst i poddens 15:e avsnitt är Ann Bonander Looft, kostymör och stickdesigner. I över 30 år har hon ritat kostymer till film och till de stora teatrarna som Dramaten och Stadsteatern, och till teatrar runt om i Europa.Anns stickade skapelser växer fram intuitivt utan att följa något mönster. Hon har stickat sedan barnsben och inspirationen hämtar hon överallt ifrån i omvärlden, från konst, människor, en film, en tanke, eller kanske en modebild. De stickade, mestadels bärbara, plaggen som hon säljer i eget namn kombinerar mode, konst och hantverk i ett, och hennes alster har visats i flera utställningar.Ann föddes i Degerfors -62. Modeintresset väcktes tidigt och tog fart på allvar när hon flyttade till Stockholm som 20-åring och började studera mode, sömnad, konst- och dräkthistoria. I hennes egen garderob hänger en del älskade plaggmodeller eller uttryck från tidig ålder, och en lyckad outfit för henne innehåller oftast något från förr och något hon själv har skapat.Hör Ann Bonander Looft berätta om hur en kostym på teatern växer fram och hur man tänker kring olika uttryck, färger och material, och om det känsliga och nära samarbetet med skådespelarna. Och hur går det till när en stickning växer fram? Och vad är det egentligen som händer inom henne som stickerska under stickningens många, långa timmar?⭐ Se bilder på Ann i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.