Share

Inte Bara Kläder

en podd om klädstil och identitet


Latest episode

 • 19. Inte Bara Kläder - Margareta Hallin

  42:06
  Första gästen ut i tredje säsongen är Margareta Hallin, nyss fyllda 60, entreprenör och 50+influencer med instagramkontot 50something.se.Med en följarskara på hela 85 500 personer skulle hon med råge fylla en arena som Ullevi, 10 500 följare skulle inte ens få plats! (Sedan avsnittet spelades in för några veckor sedan har 100 nya följare tillkommit så nu idag 7/9 är antalet istället 85 600!) Behovet av stilförebilder för kvinnor i andra halvlek är med andra ord stort.På instagramkontot visar hon inspirerande outfits, främst från hennes vardag. Många av plaggen är Margaretas egenhändigt designade, som går att köpa eller sy själv med symönster hon säljer i sin webbshop där hon också erbjuder färganalyser och event.Hennes klädstil är avspänd, bärbar och samtidigt modemässig och inspirerande, och favoriterna är blusar och klänningar.Hör Margareta Hallin berätta om sin stilresa, om vägen från resebranschen fram till succékontot, och om hur hon går tillväga när hon bygger en outfit. Massor av handfasta tips och smart tänk utlovas, särskilt för 50+are. Se bilder på Margareta i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.

More episodes

View all episodes

 • 18. Inte Bara Kläder - Säsongsavslutning, 2:a säs.

  28:44
  Då har det blivit dags att sammanfatta Säsong 2, som handlat om bl.a. scenkostymer och manlig och kvinnlig klädsel, hundraåriga kostymer, prästkläder, shoppingmissbruk, livet som modell och en stickerskas tankar.Stort tack alla ni som har medverkat! 💖🙏💖 Camilla, Ann, Annika, Embla, Martin, Anitha och Karlina! Tack kära lyssnare för att ni följer med på den här resan. 💖 Och tack för all er fina feedback! 😘 Jag vill också hälsa nytillkomna lyssnare varmt välkomna. 🌸 Det är så roligt att så många vill hänga med mig och mina gäster, i djupdykningar om vad kläder gör för och med oss. I detta gräver vi vidare i säsong 3 med nya, spännande gäster. Den drar igång efter sommaren, i augusti eller september. Stay tuned om exakt när på instagram eller facebook @intebarakladerGlad midsommar och en skön sommar! 🌸🌼🌺Vi hörs igen till hösten! 🧡
 • 17. Inte Bara Kläder - Embla Trygg

  42:15
  Gäst i poddens 17:e avsnitt är Embla Trygg, född 1994. Embla är ganska nyligen prästvigd, och har nu sitt första uppdrag som präst i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Ämbetet drogs hon till redan som ung, och ganska snart efter några kortare jobbutflykter påbörjade hon den långa utbildningen till präst. I prästyrket bär man en rad olika klädesplagg som väljs utifrån tillfälle, som t.ex. vigsel, begravning, högmässa, dop, urnsättning eller församlingsarbete. Prästens plagg håller sig till ett visst antal färger, och många utav plaggen har en lång tradition bakåt. Allteftersom kvinnliga präster blivit vanligare har också kläderna utvecklats från de manliga förlagorna, och numera finns det många modeller och varianter att välja på för den som är kvinna i ämbetet.Privat klär sig Embla i en slags blandning av både kvinnligt och manligt kodad klädsel. Hon är klädroad, men lyckas alltid på något sätt, som hon uttrycker det, vara för uppklädd eller nerklädd. Hör Embla Trygg berätta om prästklädernas historia, om hur och när de olika plaggen används. Och hur är det, får man eller bör man som präst ha på sig prästkragen jämt? Och hur reagerar omgivningen på prästattributen? Vad signalerar de olika färgerna i klädedräkten? Och vad är tillåtet att bära som präst egentligen, får man ha tatueringar, piercing eller rött läppstift?⭐ Se bilder på Embla i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 16. Inte Bara Kläder - Annika Hallin

  40:57
  Gäst i poddens 16:e avsnitt är Annika Hallin, skådespelare, som vi kunnat se i många olika roller på teaterscener, tv och på film, som t.ex. Graven, Män som hatar kvinnor, I taket lyser stjärnorna, Min lilla syster, Ett dockhem, Penelope och Natten är dagens mor.Annika föddes -68 i en kreativ familj där det ständigt skapades, syddes och kreerades. Hennes klädintresse startade tidigt, men handlar inte mycket om mode och det senaste, utan mer om utsökta material, shyssta skärningar och detaljer.I tidigare poddavsnitt har vi fått höra kostymörens tankar om rollkostymen och hur den växer fram. Här berättar Annika om skådespelarens syn på kostymen, hur den påverkar och integreras i spelet, djupt ner i byggandet av en karaktär. Men också om hur kläderna kan påverka livet utanför scenen, t.o.m. i en så vardaglig situation som en helt vanlig bilbesiktning.⭐ Se bilder på Annika i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 15. Inte Bara Kläder - Ann Bonander Looft

  43:57
  Gäst i poddens 15:e avsnitt är Ann Bonander Looft, kostymör och stickdesigner. I över 30 år har hon ritat kostymer till film och till de stora teatrarna som Dramaten och Stadsteatern, och till teatrar runt om i Europa.Anns stickade skapelser växer fram intuitivt utan att följa något mönster. Hon har stickat sedan barnsben och inspirationen hämtar hon överallt ifrån i omvärlden, från konst, människor, en film, en tanke, eller kanske en modebild. De stickade, mestadels bärbara, plaggen som hon säljer i eget namn kombinerar mode, konst och hantverk i ett, och hennes alster har visats i flera utställningar.Ann föddes i Degerfors -62. Modeintresset väcktes tidigt och tog fart på allvar när hon flyttade till Stockholm som 20-åring och började studera mode, sömnad, konst- och dräkthistoria. I hennes egen garderob hänger en del älskade plaggmodeller eller uttryck från tidig ålder, och en lyckad outfit för henne innehåller oftast något från förr och något hon själv har skapat.Hör Ann Bonander Looft berätta om hur en kostym på teatern växer fram och hur man tänker kring olika uttryck, färger och material, och om det känsliga och nära samarbetet med skådespelarna. Och hur går det till när en stickning växer fram? Och vad är det egentligen som händer inom henne som stickerska under stickningens många, långa timmar?⭐ Se bilder på Ann i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 14. Inte Bara Kläder - Anitha Clemence

  47:00
  Gäst i poddens 14:e avsnitt är Anitha Clemence, digital entreprenör, poddare och influencer, född -78.Anithas stora modeintresse väcktes i mammas garderob och tog sedan vägen genom en rad ytterligheter; från funktionella plagg i den lilla bruksorten, till statusmärken i Kullavik, till alternativt mode i Strömstad där statusmärkena var ett absolut no-no, till resan till Paris som blev startskottet till hennes långa shoppingberoende.Hennes uppvaknande kom i samband med FN:s stora klimatrapport 2020. Klimatångesten slog till och växte sig allt starkare och Anitha började ifrågasätta både sitt eget shoppingmönster och den konsumtionshets hon uppmanade följarna till, genom alla hennes retailsamarbeten som influencer.Hör Anitha Clemence berätta om hur hon steg för steg gled in i ett shoppingmissbruk som sedan eskalerade för att till slut, alldeles nyligen, leda fram till ett 3 månaders totalt köpstopp, och en förändrad inställning till både den egna konsumtionen och andras. Nu uppmanar hon fler influencers till att ställa om, och här i podden tipsar hon om hur vi kan komma ur ett shoppingmissbruk och gå från en i det närmaste medvetslös shopping till medveten.⭐ Se bilder på Anitha i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
 • 13. Inte Bara Kläder - Not Just Clothes - Karlina Caune

  44:37
  A little unusual this time, this entire episode is in English. The guest of my 13th episode of the podcast is Karlina Caune, a top model who went straight from miltary training in the woods to the catwalks of the world. Karlina was born in Latvia in 1993, moved to NY at the age of 16 and now resides in Stockholm, Sweden with her husband and 2 children.In her 13 years as a model, she has seen the fashion industry go from 2 collections a year to 10. Today’s fast fashion doesn't sit well with the values she has held since childhood, to take care of and cherish what we have. Out of those often forgotten values, her lifestyle brand Karlina's was born.Hear Karlina Caune talk about the full circle of inherited clothes, magical creative moments at the epicenter of the fashion world, the unsustainable production of the fashion industry and the perfect fashion shot vs. reality. And just how glamorous is life as a model? And how do you look your best on camera?⭐ See pictures of Karlina in different outfits throughout her life on @intebaraklader on Facebook and Instagram.