Share

cover art for Tricket som gör dig fattig och banken rik

Inifrån 68:an

Tricket som gör dig fattig och banken rik

Season 1, Ep. 1

I det första avsnittet av "Inifrån 68:an" tar vi oss an bankernas övervinster och det ojämlika Sverige och hur speglas det i statsbudgeten?. Stämmer Sveriges självbild överens med verkligheten? Eli Rätväg, ordförande för SSU 25+, har med sig medlemmarna Viktor Dahl och Marcus Lindeberg Goñi för att djupdyka i vad som egentligen pågår bakom kulisserna i den svenska ekonomin. Men de vill gå djupare än så. Vad kan vi egentligen göra åt detta? Vad kan socialdemokraterna göra?


Podden ges ut av Socialdemokraterna och detta avsnitt spelades in 18:e oktober 2023.


More episodes

View all episodes

 • Tidernas längsta konstpaus

  43:45
  Möt den S-politiker som kanske har störst faktiskt politisk makt där hon basar över finanserna i region Stockholm. Hör om politiskt ledarskap genom en skattehöjning för att rädda den vård som så länge underfinansierats av högerstyret. Och framförallt, vill Aida helst skicka Irene Svenonius till Bryssel?Dessutom använder vi spelteori för att förstå partiets självspäkning i samhällsanalysrapporterna. Utifrån tunga siffror och rykande färska avslöjanden slår vi också hål på myten om den billiga kärnkraften.
 • 3. Hon hade bäst knäckt Elon Musk

  58:06
  I det tredje avsnittet av ”Inifrån 68:an” dyker vi ner i partiets listsättning och personvalssystem med kommunsekreterare Catharina Piazzola. Hur bestäms det egentligen vilka politiker som toppar listorna? Hur vanligt är det att kandidater personkryssar sig in i våra parlament? Vilka egenskaper är mer eller mindre viktiga för att hamna högst på listan? Hör också vilken toppolitiker Catti helst hade skickat till mars! Dessutom slår vi hål på en myt om alkoholmonopolet från Timbro och diskuterar valet att utse SD till partiets huvudmotståndare.Podden ges ut av Socialdemokraterna och detta avsnitt spelades in 20:e december 2023.
 • 2. Btw jag är bi, igen

  01:13:54
  I det andra avsnittet av ”Inifrån 68:an” dyker vi ner i HBTQI+-politik med HBTQ+-Socialdemokraternas ordförande Emelie Stark som gäst. Hur funkar egentligen könstillhörighetslagen och varför är den så omdebatterad? Kommer den att funka? Vi pratar också om attityder mot HBTQ-personer, transpersoners hälsa och hotet från högerextrema både i Sverige och på andra sidan Atlanten. Dessutom pratar vi om Tesla-strejken och bemöter 4 högerargument mot det gröna stålet!Podden ges ut av Socialdemokraterna och detta avsnitt spelades in 14:e november 2023.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.