Share

cover art for Podcast: Kan Sverige bli världens bästa turistland?

Travel News podcast

Podcast: Kan Sverige bli världens bästa turistland?

Sverige ska bli världens bästa turistland, slog den avgående näringsministern Ibrahim Baylan fast innan han lämnade regeringen för att bli miljardär… förlåt, vi menar förstås konsult i energibranschen. Är det möjligt för turistlandet Sverige att konkurrera med Frankrike och Spanien, vi är trots allt ett land där det regnar och blåser tio månader om året? Visit Sweden är numera ett helstatligt bolag som ska få svenskar att turista i sitt eget land. Är detta vettigt? Vad borde man göra istället? Gröna Lund satsar på julöppet och Skistar vill att vi åker skidor även på sommaren. Finns det en risk för överetablering? Vad borde den nya regeringen göra för att stimulera besöksnäringen i Sverige?  

Svar i denna podcast som är en inspelning av hearing som ägde rum på Travel News Market den 10 november.


Thomas Jakobsson, Visitas chefsekonom inleder med en lägesdragning. 


I panelen: 

Jerry Engström, Friluftsbyn, 

Thomas Jakobsson, Visitas Chief Economist, 

Nils Persson, Head of Digital at Visit Sweden, 

Marcus Östlundh, CEO Hotel Kung Carl, 

Mats Nyblom, train expert, 

Mathias Lindström, Commercial Director Skistar, 

Mikaela Björkander, Scandic


Moderator är Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News. 
More episodes

View all episodes

 • Podcast-intervju med Skistars vd

  13:01
  Travel News träffade Skistars vd Stefan Sjöstrand och frågade om konflikten mellan rennäringen och turistnäringen i Jämtland och Härjedalen.- Det är en svårt och komplicerad fråga. Det är ett ämne där jag inte är helt påläst. Rent allmänt handlar det om att ha respekt för olika aktörer. Vi vill vara en samhällsbärare på de orter där vi verkar. Vi investerar i byggnader och liftar, men också genom att skapa vandringsleder. Hur går det?- Det är en het debatt just nu eftersom det är lite statliga bidrag till vandringsleder för turism. Vi gör detta med egna medel för att skapa hållbarhet kring våra leder. Det gäller att samverka med de olika aktörerna och ha förståelse och respekt för varandras näringar. Pratar vi om rennäringen explicit så finns det perioder när renen mår bättre och sämre av att ha många människor omkring sig. Det måste vi ta hänsyn till och hjälpas åt. Mest konkret för oss är detta i Vemdalen, där fungerar det bra, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand i podcasten.Borde det inte gå att skapa mer kapacitet för fjällturism eller är vi i taket? - Vi är absolut inte i taket. Tvärtom finns det en fantastisk möjlighet, det gäller både svenskar och utländska besökare. För övrigt satsar Skistar för fullt inför årets vintersäsong med nya liftar, fler nedfarter, bättre snöproduktion, fler laddstolpar på väg till fjällen och fler restauranger vid foten av berget.- Det tar lite tid att göra en transformation från ett vinterbolag i Europa till ett året-runt-bolag i Sverige, det börjar fungera efter tre år. Det tar lite tid att ställa om ett bolag som gjort på ett sätt i 45 år, säger Stefan Sjöstrand i podcasten. Flygplatsen i Sälen är ett sorgebarn som börjar må bättre. Det väntas 250 starter och landningar under säsongen i år. Men som Sjöstrand säger, det finns plats för fler flygbolag och linjer.
 • Podcast: Temaparkernas globala huvudstad

  20:26
  Travel News träffar DT Minich, vd på Experience Kissimmee. Hans uppgift är att locka besökare världens ledande turistmecka. I denna podcast berättar DT Minich hur Orlando och Kissimmee blev platsen för tivoli på steroider. Kissimmee tar varje år emot 8 miljoner turister och Orlando åtta gånger fler. Kissimmee vill vara och har skyddat slogan: “The Vacation Capital of the World”. - Vi har 35 000 semesterhem, med från två till arton rum. Det är ett missförstånd att detta är privata hem som hyrs ut, det är fel. Alla hus är byggda för att vara semesterhem och ingen bor där. Det gör det mycket ekonomiskt att bo där. Alla hem har sin egen pool och grill, lovar DT Minich.Lyssna på podcasten här.
 • Podcast-intervju: Emirates fyller 10 år - nu ska bolaget gasa med nya flygplan

  20:33
  Travel News träffar Björn Ekegren, chef för flygbolaget Emirates i Sverige och Finland. Vi pratar gamla minnen och framtiden. Emirates är ett av världens största flygbolag, med flest stora flygplan i världen. Efter pandemin när bolaget skalade ner ska man nu förstås öka igen. Men tyvärr levererar tillverkaren Airbus inte sina maskiner i tid, vilket gör att tillväxten haltar en aning.Tillverkarna har mycket att göra. Är du orolig för leveransen?- Absolut, vi skulle redan ha fått de första leveranserna av Airbus A350, de är försenade två år. Min högsta chef har bett om ett nytt stort flygplan, men vad det mynnar ut i kan jag inte svara på.  Idag har Emirates 260 flygplan varav 120 är Airbus A380. - Vi har fler A380 än vad alla andra flygbolag har tillsammans. Det är ganska enormt. Tyvärr har man slutat producera A380 så nu får vi en blandning av Airbus A350 och Boeing 777X och andra varianter exempelvis Dreamliners, berättar Björn Ekegren.Hur är det just nu?- Branschen har alltid varit under förändring, men just nu går det ännu snabbare. Det gäller att vara snabbfotad, säger Björn Ekegren i intervjun. Hela intervjun hör du på Travel News Podcast i valfri spelare.
 • Podcast med Rick Steves

  11:02
  Travel News fick en intervju med den amerikanske resegurun Rick Steves’. Han har skrivit ett stort antal guideböcker till Europa och arrangerar resor för 25 000 amerikaner till Europa varje år. Han har förstås också sitt eget tv-program i USA. Vi träffade honom i Stockholm på den amerikanska ambassadörens residens i Diplomatstaden med magisk utsikt över Djurgårdsbrunnsviken. Rick har nyligen besökt flera nordiska huvudstäder för att uppdatera sina guideböcker. Han var dock besviken på Stockholm som varken har lånecyklar som fungerar längre eller ett turistkort med en QR-kod som ger access till både museer och tunnelbana. Det har man lyckats få fram i både Köpenhamn och Oslo. - De leder över er, säger han förvånat i intervjun.   
 • Podcast-intervju med Jonas Siljhammar, vd på Visita om besöksnäringens tickande bomb

  19:25
  Travel News chefredaktör Viggo Cavling träffade och intervjuade Jonas Siljhammar, vd på arbetsgivarorganisationen Visita under Almedalsveckan. Det blev ett samtal om bland anant sänkta arbetsgivaravgifter för unga. En tredjedel av de anställda i besöksnäringen är under 26 år. - Vi har de högsta arbetsgivaravgifterna i Europa. Men vi pratade också om besöksnäringens tickande bomb.Idag sysselsätter Visitas medlemsföretag 217 000 personer. Visita växer, för fem år sedan var medlemmar 5000, nu är 6000 företag anslutna till Visita. Krav för att vara med är att företagen tecknar kollektivavtal med sina anställda . Frågan om gårdsförsäljning har utretts tre gånger, ändå händer det inte så mycket. - Man kan verkligen undra varför det går så sakta, vi får signaler att kommer ett lagförslag inom kort, tror Jonas Siljhammar, vd på Visita.- Det är inget hot mot monopolet. Vi vill alla att Systembolaget ska vara kvar. Ett hot inför framtiden är att många företag i besöksnäringen har lånat pengar på sitt skattekonto. - Tyvärr har skulden ökat. 7000 företag var skyldiga 4,3 miljarder för ett år sedan. Nu har siffran ökat med ytterligare en miljard och fler företag som är skyldiga staten skattepengar. Det är en tickande bomb. Får vi en vikande konsumtion efter sommaren får många företag problem, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita. 
 • Podcast: Så ska flyget nå netto noll

  14:44
  Podcast-intervju med Lars Resare Andersen, hållbarhetschef på BRA flyg. I den här intervjun inspelad under Almedalsveckan i Electric Garden får du veta vad SAF är och hur det kan förändra flygvärlden. Vi pratar även om vätgas och lite om elflygplan. När kommer de och hur många får plats i kabinen? Men det mesta just nu handlar om hållbart flygbränsle. Här har flygbolagen ett litet problem, speciellt de bolag med extremt låga priser.- Vill kunderna inte sänka sina utsläpp genom att betala lite mer har vi en utmaning. Då är det en produkt på hyllan som ingen efterfrågar, säger Lars Resare Andersen i den här intervjun som Travel News chefredaktör Viggo Cavling gör.
 • Intervjuer med Gröna Lunds vd Jan Eriksson och Parks and Resorts koncernchef Christer Fogelmarck

  16:03
  Travel News var plats när Gröna Lund öppnade i onsdags förmiddag, nio dagar efter den svåra olyckan på nöjesfältet som tog en människas liv och skadade flera allvarligt. Hur detta kunde hända utreds nu av polis, haverikommissionen och förstås Gröna Lunds själva.Vid stora entrén gjorde chefredaktör Viggo Cavling intervjuer med Gröna Lunds vd Jan Eriksson och Parks and Resorts koncern-vd Christer Fogelmarck. Alla attraktioner förutom Jetline har nu öppet som vanligt.
 • Intervju med Stefan Sjöstrand, vd på Skistar

  12:11
  Travel News chefredaktör Viggo Cavling träffade Skistars vd Stefan Sjöstrand under Almedalsveckan. Det blev ett samtal om vad han gör på politikerveckan, Skistars priser och hur bolaget ska spara pengar och organisera om. Det kan bli frågan uppsägningar. Allt för att Skistar ska bli en verksamhet som snurrar året runt och inte bara när det snö på marken.
 • Podcast-intervju med Petter Stordalen

  22:27
  Travel News chefredaktör Viggo Cavling intervjuar Petter Stordalen i Visby under Almedalsveckan.  Stordalen är ägare av Strawberry som driver 230 hotell i Norden. Han är också delägare i Ving, Hurtigruten och Stureplansgruppen. Det blir ett samtal om Almedalen, hans stora mingel för 1300 personer, fastighetsmarknaden och varför han skrotade sin egen digitala satsning på 400 miljoner och blev Travel Tech-bolaget Mews största kund i världen.