Share

cover art for Podcast-intervju med Skistars vd

Travel News podcast

Podcast-intervju med Skistars vdTravel News träffade Skistars vd Stefan Sjöstrand och frågade om konflikten mellan rennäringen och turistnäringen i Jämtland och Härjedalen.

- Det är en svårt och komplicerad fråga. Det är ett ämne där jag inte är helt påläst. Rent allmänt handlar det om att ha respekt för olika aktörer. Vi vill vara en samhällsbärare på de orter där vi verkar. Vi investerar i byggnader och liftar, men också genom att skapa vandringsleder. 

Hur går det?

- Det är en het debatt just nu eftersom det är lite statliga bidrag till vandringsleder för turism. Vi gör detta med egna medel för att skapa hållbarhet kring våra leder. Det gäller att samverka med de olika aktörerna och ha förståelse och respekt för varandras näringar. Pratar vi om rennäringen explicit så finns det perioder när renen mår bättre och sämre av att ha många människor omkring sig. Det måste vi ta hänsyn till och hjälpas åt. Mest konkret för oss är detta i Vemdalen, där fungerar det bra, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand i podcasten.

Borde det inte gå att skapa mer kapacitet för fjällturism eller är vi i taket? 

- Vi är absolut inte i taket. Tvärtom finns det en fantastisk möjlighet, det gäller både svenskar och utländska besökare. 

För övrigt satsar Skistar för fullt inför årets vintersäsong med nya liftar, fler nedfarter, bättre snöproduktion, fler laddstolpar på väg till fjällen och fler restauranger vid foten av berget.

- Det tar lite tid att göra en transformation från ett vinterbolag i Europa till ett året-runt-bolag i Sverige, det börjar fungera efter tre år. Det tar lite tid att ställa om ett bolag som gjort på ett sätt i 45 år, säger Stefan Sjöstrand i podcasten. 

Flygplatsen i Sälen är ett sorgebarn som börjar må bättre. Det väntas 250 starter och landningar under säsongen i år. Men som Sjöstrand säger, det finns plats för fler flygbolag och linjer.More episodes

View all episodes

 • Podcast: Därför lyfter inte den gränsöverskridande tågtrafiken i Europa.

  08:53
  Travel News åkte till EU:s högkvarter i Bryssel och fick en intervju med dansken Kristian Schmidt. Han är direktör vid Generaldirektoratet för mobilitet och transport sedan april 2021. Alltså ansvarig inom EU för att utveckla tågresandet i Europa. 90 procent av tågtrafiken i Europa sker regionalt. Bara 10 procent av tågresenärerna korsar en gräns. Om tåget någonsin ska kunna konkurrera med flyget måste tågen bli mycket bättre vad det gäller punktlighet och tillgänglighet.
 • Travel News Podcast: Geir Karlsen, Norwegians vd

  09:50
  Travel News Podcast: Geir Karlsen, Norwegians vd intervjuas i Almedalen av chefredaktör Viggo Cavling.
 • SAS vd Anko van der Werff sågar Stockholm stads förbud mot inrikesflyg

  14:23
  Travel News fick en podcast-intervju med Almedalen-aktuelle Anko van der Werff, vd på SAS. Han kommenterar SAS övergång från Star Alliance till SkyTeam. Det finns ingen möjlighet att stanna kvar i Star Alliance för SAS Eurobonus-kunder. - Det är vi som äger systemet och poängen. Men inom några veckor kommer vi att berätta mer om alla fördelar med SkyTeam.Anko van der Werff berättar också om vätgasbränsle som kommer till flyget 2035 om allt vill sig väl. Han sågar också Stockholms stad beslut att förbjuda sina 40 000 anställda att flyga inrikes från Stockholm till Göteborg och Malmö. - De borde göra som Skellefteå kommun gör istället och köpa biofuel-biljetter. Då stödjer de flyget som är viktigt för infrastrukturen i Sverige och hjälper miljön. Vidare tycker Anko van der Werff att man ska lägga ner Bromma och satsa allt krut på Arlanda. Det sa Anko till regeringens utredare Peter Norman på ett möte före intervjun. Vidare lovar han fler långlinjer med SAS från Arlanda i framtiden. Först ska man bara klara av rekonstruktionen som är på upploppet.
 • Travel News Podcast: Sydvästra Skåne

  48:06
  Återutsändning av Travel News Business Forum Sydvästra Skåne den 10 juni på Scandic Triangeln. Vi arrangerade två hearings:Turistmotorer: I panelen: Johan Allard och Sofie Strandberg, High Five Skåne, övergripande projektledare Eurovision Song Contest Malmö Stad 2024, Anna Braun, teaterdirektör Amiralen, Per Welinder, Visit Lund, Nina Totté Karyd, Malmö SaluhallHospitalityI panelen:Jens Lyckman, vd Clarion Malmö Live, Maria Koch, försäljningschef HKC, Martin Åkesson, General Manager Copenhagen Marriott, Malin Odehn, Scandic hotels, Henric Carlsson-Schelin, Elite Hotels of Sweden, Anna Käll, General Manager Grand Hotel & Hotel Lundia
 • Travel News Podcast: Gröna Lunds vd kommenterar haverikommissionens rapport efter dödsolyckan på Jetline

  03:02
  Travel News chefredaktör Viggo Cavling intervjuar Gröna Lunds vd Jan Eriksson om haverikommissionens rapport i vilken det riktas hård kritik mot Gröna Lund, men också mot det bolag som utförde den senaste renoveringen Jetline. En svetsare utan utbildning skötte  underhållet, hen förstod inte heller ritningen som låg till grund för arbetet. Brottsmisstanken kvarstår både mot Gröna Lund och entreprenören. 
 • Travel News Podcast: Därför gasar Air Canada på Arlanda

  14:27
  Star Alliance-bolaget Air Canada storsatsar på Arlanda med två nya direktlinjer över sommaren till Toronto och Montréal. Att detta sker just nu är ingen slump utan hänger ihop med att SAS, som är rekonstruktion, lämnar Star Alliance och går in i Skyteam. Travel News var på plats när de två nya linjerna invigdes och pratade med representanter för Swedavia, Air Canada och den kanadensiska ambassadören Jason LaTorre. Tyvärr blev ljudet inte det bästa eftersom en DJ la en matta av hög musik över hela tillställningen. -Det är tråkigt att SAS som är en av grundarna lämnar Star Alliance, men vi på Air Canada är i en bra position i vårt samarbete med Lufthansa och United Airlines, säger International Sales, Mr. Rocky Lo till Travel News Podcast. 
 • Därför storsatsar Norwegian i Sverige

  09:00
  Travel News intervjuar Norwegians vd Geir Karlsen om hur flygbolaget för att växa i Sverige.
 • Travel Experts till Sverige

  24:38
  Nu kommer konceptet Travel Experts till Sverige. Det belgiska bolaget tillhandahåller en plattform som gör att resebyråanställda kan hoppa av och starta sin egen låda. - Vi satsar på att kontraktera 50-60 säljare inom ett år, säger vd Per Jidekrans. Uppdraget att hitta rätt personer ska utföras av Lena Skogström. Hon började arbeta första maj i år.Travel News har intervjuat Per, Lena och grundaren Mickey Creyf från Belgien på Grand Hotel i Stockholm.  
 • Travel News Business Forum: Henrik Karlsson, Client Relationship Manager Benchmarking Alliance

  17:58
  Travel News Business Forum: Henrik Karlsson, Client Relationship Manager Benchmarking Alliance