Share

cover art for Podcast från Travel News Business Forum Sydvästra Skåne hearing om hotell

Travel News podcast

Podcast från Travel News Business Forum Sydvästra Skåne hearing om hotell

Medverkande: Anders Nilsson, ESS Group, Miri B Sumiq, Director of Operations Clarion Hotel Sweden, Henric Carlsson, Elite, Thomas Ivarsson, Scandic, samtalet leds av Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News.More episodes

View all episodes

 • Podcast: Detta vill världens största hotellbolag i Norden

  17:29
  Nyligen öppnade ett nytt Fairfield by Marriott i Köpenhamn. Travel News var förstås på plats och intervjuade ledningen för det nya hotellet och designansvarig. Världens största hotellbolag Marriott har idag ett tjugotal enheter i Norden. Exakt hur många beror på hur man räknar, men de två mest kända i Stockholm är Sheraton vid Centralen och Courtyard Marriott på Kungsholmen. Det är alltså småsmulor om man jämför med övriga världen där Marriott har knappt 9000 hotell under sitt paraply. Marriott är en global varumärkesägare med runt 200 miljoner gäster i sitt bonusprogram Bonvoy. Marriott fungerar alltså inte som operatör som likt Scandic både har ett varumärke, ett bonusprogram och faktiskt driver sina hotell. Marriott har en pärm där det står hur man ska driva sitt hotell och den ger man till fastighetsägaren och operatören som sen har att följa detta. Alla tre kan alltså säga upp avtalet utan så kallad besittningsrätt vilket annars är vanligt i Norden. Det gör att hyresavtalen inte behöver vara på livstid som ofta är fallet med Scandic och Strawberrys kontrakt med sina hyresvärdar. 
 • Podcast-intervju med reseexperten Henrik Brandão Jönsson

  17:24
  Journalisten och författaren Henrik Brandão Jönsson är just nu aktuell med boken Saudade. Den handlar om att längta bort eller hem och alltid känna en viss sorg. Men det är en glad sorg. Alltså något som drabbar dem som ofta reser. Henrik är sedan 25 år bosatt i Brasilien där han verkar som utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter. I denna intervju pratar vi mycket om turismens utveckling i Brasilien och Portugal. 
 • Travel News intervjuar KAYAK/momondos Chief Scientist Matthias Keller

  17:21
  Matthias har stenkoll på både reseindustrin och dess tekniska utveckling, och arbetar med det som rör AI hos KAYAK/momondo. Det blir också frågor om hur AI påverkar framtiden av resande – från resebokningar till digital assistans på resan, men även generella resetrender för 2024.
 • Ny mässoperatör i Nacka strand vill nå 30 Mkr i år

  11:19
  Nacka Strand Möten & Event är en anläggning om 7 000 kvadratmeter. Ny operatör är At Event som tillsammans med krögaren Pontus Frithiof ska lyfta den gamla bilfabriken. Bakom satsningen finns fastighetsägaren Alecta. Första året hoppas man på 30 Mkr i omsättning. Vi undrar också hur det ska gå när Stockholmsmässan kastas ut från sina lokaler i Älvsjö, men utan att få något riktigt bra svar.Intervjuer med Miguel Florido på At Event, krögaren Pontus Frithiof och Gabriella Månsson Hammond,marknadsområdeschef Alecta Fastigheter.
 • Nummer två i Europa ser stora möjligheter för tillväxt

  13:40
  I vimlet på ITB i Berlin, världens största resemässa, gjorde Travel News chefredaktör Viggo Cavling ett gäng intervjuer. Den femte kommer här med dansken Leif Vase Larsen, vd på Dertour Group, Europas andra största reseföretag.
 • Därför lägger Visit Sweden miljoner på ITB Berlin

  06:20
  I vimlet på ITB i Berlin, världens största resemässa, gjorde Travel News chefredaktör Viggo Cavling ett gäng intervjuer. Den fjärde kommer här med Tina Olsson på Visit Sweden 
 • Detta händer på Sunweb 2024

  12:52
  I vimlet på ITB i Berlin, världens största resemässa, gjorde Travel News chefredaktör Viggo Cavling ett gäng intervjuer. Den tredje kommer här med Lars Löfgren, vd på den holländska researrangören Sunweb. Lars Löfgren har ett långt förflutet på Ving, men är sedan några år styrelseordförande Sunweb och när förra vd-n Mattijs Ten Brink fick sluta hastigt och lustigt tog Lars Löfgren över vd-rollen. Sunweb ägs av det svenska riskkapitalbolaget Triton. För några år sedan köpte Sunweb svenska Airtours och då var målet att bli topp tre i Sverige. Men detta mål är inte längre aktuellt enligt Löfgren. Sunweb äger inga hotell eller flygplan vilket ger researrangören stor frihet säger Löfgren i denna intervju. Sunweb arbetar idag på sju marknader: Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland, Danmark och Sverige och säljer runt 1,2 miljoner resor.
 • Podcast-intervju med Alexander Edström, vd Atomize

  09:57
  I vimlet på ITB i Berlin, världens största resemässa, gjorde Travel News chefredaktör Viggo Cavling ett gäng intervjuer. Den andra kommer här med Alexander Edström, han är VD på det svenska Travel Tech-bolag Atomize som hjälper hotell att prissätta sina rum i realtid. Så funkar det redan idag på de flesta av världens flygbolag, men Alexander tror denna dynamiska prisrörelse kommer att sprida sig till de allra flesta tjänster. Redan idag hjälper Atomize Formel 1-cirkusen med prissättningen av sina biljetter. Enligt Edström har biltävlingens intäkter ökat radikalt. Intervjun görs i Travel Tech-delen på mässa och här trängs Atomize med elefanter som Booking.com och Orcale. Men här finns förstås också startup som Mews och ja, Atomize. Vi pratar också om energin på mässan som är påfallande. Reseindustrin är tillbaka efter pandemin med full kraft och nu vill många ta nästa steg i utvecklingen.  
 • Podcast-intervju med TUI:s global it-chef Pieter Jordaan på ITB Berlin

  26:15
  På ITB i Berlin, världens största resemässa, gjorde Travel News chefredaktör Viggo Cavling ett gäng intervjuer. Den första kommer här med Pieter Jordaan, han är global IT- och digitalchef och sitter i ledningsgruppen på TUI som är Europas största reseföretag. Officiell titel är “Group Chief Information Officer”. TUI:s 65 000 medarbetare ska introduceras till AI och arbeta mer effektivt. Det är en av Pieters arbetsuppgifter för närvarande. Han tror inte att AI kommer att leda till uppsägningar utan bättre kundfokus.