Share
Idretten vil
Trailer Idrettstinget
Season 1
•
I forbindelse med idrettstinget i Bergen 2. - 4. juni har vi tre direktesendinger klokken 14.00. De kan se på streamen, og noen timer etterpå som podcast. Kanskje får vi lagt til noe bonusmateriell. Følg med og abonner!
More episodes
View all episodes
2. Om idrettsgallaen og like muligheter med Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery
27:45||Season 1, Ep. 2Idrettsministeren besøker hele norsk idretts podcast 'Idretten vil'Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery forteller om hvordan hun gråt da Lillehammer-OL var over, og at hun har Norges kuleste jobb. Lytt til den nyeste episoden av hele norsk idretts podcast 'Idretten vil'. Idrettsgallaen som refleksjonsarenaIdrettsgallaen er mer enn en hyllest til toppidrettsutøvere; den er også en plattform for refleksjon. I tillegg til å være en storslagen TV-produksjon, tilbyr idrettsgallaen også en mulighet til å samles og diskutere ulike temaer. I år handlet seminaret i forkant av selve gallaen om 'Like muligheter'.Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery diskuterer idrettens betydning utover prestasjonene og beskriver idrettsgallaen som en anledning ikke bare for å feire idrettsprestasjoner, men også norsk idrett som den viktige samfunnsinstitusjonen den er. Like muligheter i idretten og verdens kuleste jobbI årets andre episode av podcasten 'Idretten vil', tar vi opp temaet like muligheter i idretten. Våre programledere diskuterer essensen av idrettsglede med Jaffery. Den handler ikke bare om å vinne, men også om å trives med aktiviteten. Men som vanlig er vår podcast også en lettbent prat, så på spørsmål om hun har Norges kuleste jobb fordi hun jobber med idrett, svarer hun: – "Jeg har definitivt verdens kuleste jobb," mener hun.Nå kan du lytte til norsk idretts kulest podcast. Episode #2 for 2024 er ute nå!1. Maren Lundby - Årets navn på Idrettsgallaen.
30:06||Season 2, Ep. 1Maren Lundby er Årets navn på idrettsgallaen! Kun timer før var hun i studio i podcasten "Idretten vil". Hun har ikke bare markert seg med imponerende sportslige prestasjoner, men har også blitt anerkjent som en forkjemper for likestilling og like muligheter i idretten. Hun har vært en frontfigur i kampen mot fordommer, regelverk og for likestilling i skihopping. Vi dykker ned i utfordringene hun har møtt, inkludert kritikken fra tidligere FIS-president Gianfranco Kasper, og hvordan hun har kjempet for at kvinner skal få hoppe i de samme bakkene som menn. Maren deler også sitt syn på vektutfordringer i idretten og hvorfor hun mener det er viktig å være åpen om temaet. Hør om hennes kamp for å være en positiv rollemodell og hvorfor vekt ikke skal være et fokus for yngre utøvere. Og hva med "Skal vi danse"? Maren gir deg innsikt i hvorfor hun valgte stiletthæler over hoppstøvler i denne alternative treningen og hvordan det var å stå imot kritikken fra noen i idrettsverdenen.16. Vi lanserer "Sportsånden" og etiske leveregler
35:17||Season 1, Ep. 16I denne episoden tar vi for oss lanseringen av etiske leveregler for idretten, kjent som 'Sportsånden', og reflekterer over hvordan disse levereglene gjenspeiles både på og utenfor idrettsarenaen.Vi spør oss hvordan grunnleggende prinsipper som rettferdighet og oppførsel mellom mennesker kan være både enkle og komplekse å anvende i idrettsmiljøet. Vi tar opp dilemmaer som oppstår i idretten når likhet og rettferdighet utfordres, eksemplifisert ved spørsmål som nasjonale utestengelser, bruk av teknologi som VAR i fotball, bruken av fluor i langrenn og hva kampfiksing gjør med sportsånden.Men mest av alt skal vi lytte til friidrettspresident Anne Farseth og leder av idrettens etiske råd Robert Mood, i en dialog ledet av vår gjesteprogramleder Sebastian Henriksen fra idrettsstyret. De vil diskutere hvordan norsk idrett kan opprettholde sine verdier i møte med ulike etiske dilemmaer.God jul!15. Idrett som skjold - Kan Norge unngå ‘svenske tilstander’ gjennom aktiv forebygging?
20:14||Season 1, Ep. 15I denne episoden utforsker vi et brennaktuelt tema: Kan idretten bidra til å forebygge ungdomsvold og hindre at Norge får "svenske tilstander"?Det er en økende bekymring for at vold blant ungdom fra Sverige kan spre seg til Norge. Vi spør og utforsker idrettens potensielle rolle i å motvirke denne utviklingen. Vi har snakket med tidligere forsker ved Norsk institutt for by- og regionsforskning, Yngve Carlsson. Vår kollega Lina Hurrød rapporterer fra et studiebesøk i Malmø, hvor idretten har tatt grep for å takle utfordringer knyttet til integrasjon og sosial ekskludering. Hun snakker med organisasjonssjefen for Skåneidretten Patrik Karlsson, og Nicolas Lunabba fra foreningen Helamalmø. Vi får høre hvordan de har arbeidet med integrasjon og sosial inkludering, og hva norsk idrett kan lære fra deres erfaringer. Vi har også snakket direkte med en av deltakerne på studieturen, Janne Cecilie Hafskjold fra Drammen idrettsråd, om hvordan Drammen jobbet med lignende utfordringer gjennom Aktiv lokalsamfunn.Lytt til hele episoden for å få et dypere innblikk i hvordan idretten kan være en nøkkel til å forebygge ungdomsvold og fremme et tryggere samfunn.Vi takker Politiets fellesforbund for lån av intervju med justisminister Emilie Mehl.14. Statsbudsjettet – Hva betyr det for idretten?
39:30||Season 1, Ep. 14Vi dykker ned i statsbudsjettet og spør oss om hva det betyr for idretten. Vi har med oss statsekretær Erlend Hanstveit, som forteller om regjeringens perspektiver og planer. Sammen med våre faste programledere, Knut Harald Sommerfeldt og Johan Conradson, diskuterer Erlend en rekke viktige temaer som inkludering, finansiering og idrettens rolle i samfunnet.Vi snakker om alt fra toppidrett og deres spesielle fattigdomsfella, og de spesielle utfordringene idretten i Nord-Norge har med reisekostnader, til hvordan noen kommuner bruker anbudsregler. Vi blir også enige om at det er idretten som er en gave til samfunnet, og ikke statens finansiering som er en gave til idretten.Dette er en episode som ikke bør gå glipp av for alle som er interessert i samfunn og idrettspolitikk. Det gir en dypere forståelse av de utfordringene og mulighetene som ligger foran oss, og setter fokus på viktige spørsmål som ofte blir oversett. Med oss i episoden er også Wendell Skottevika, daglig leder Lillestrøm idrettsråd, Hilde Ånneland, Bodø idrettsråd og Monja Lien Jakobsen Charlottenlund Sportsklubb.13. Støtte til idrettsarrangementer – er det mission impossible?
30:11||Season 1, Ep. 13I denne episoden diskuterer vi et tema som kanskje ikke har like mange eksplosjoner og halsbrekkende stunts som en Hollywood-film, men som definitivt har en stor innvirkning på idretten og økonomien i Norge. Husker du da Tom Cruise kom til Norge for å spille inn den syvende Mission Impossible-filmen? Det var motorsykkeljakt i fjellhøyder og fallskjermhopping ut fra norske stup, og det hele genererte massiv oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Filmen fikk et tilskudd på 50 millioner kroner fra den norske statens insentivordning, med håp om å øke turismen og skape andre positive ringvirkninger for landet.Men hva med idrettsarrangementer? Hva skal til for at Norge ser verdien i å investere skikkelig i idrettsarrangementer? Er det overhodet realistisk å tenke at idrett kan ha samme tyngde som filmproduksjoner når det kommer til økonomisk støtte og samfunnsmessig verdi? Er det et "Mission Impossible"?Sett deg godt til rette og bli med oss i dagens episode der vi utforsker finansieringsmuligheter, tilskuddsordninger og hvilke ringvirkninger idrettsarrangementer har for Norge.Med oss i studio er tidligere idrettspresident Tom Tvedt og sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes. I tillegg har vi snakket med Birgitte Nestande fra Innovasjon Norge.12. Idretten valgkampsaker
38:20||Season 1, Ep. 12Velkommen til en ny episode av podcasten "Idretten vil"! I denne episoden tar vi opp noen viktige saker som berører idretten i Norge i forbindelse med det kommende valget. Den 11. september går Norge til valgurnene, og med det får kommunene nye politikere som skal ta beslutninger som påvirker idretten i landet vårt.Med oss i studio er Høyres idrettspolitiske talsperson, Turid Kristensen. Vi skal blant annet få høre hennes tanker om hvilke planer Høyre har for å støtte idretten i fremtiden. Vi har også med oss idrettspresident Zaineb Al-Samarai i studio.Vi tar pulsen på valgkampen og dykker inn i emner som økonomiske barrierer og anleggsmangel som påvirker både breddeidretten og toppidretten i Norge. Hvordan kan politikerne bidra til å lette økonomiske byrder og skape bedre muligheter for anlegg og fasiliteter?Dette er en episode du ikke vil gå glipp av. Husk å abonnere på podcasten slik at du alltid får med deg alle episoder. Og ikke glem å dele denne episoden med en venn – sammen kan vi spre kunnskap om viktigheten av god idrettspolitikk!Takk for at du lytter til "Idretten vil"!11. Arendalsuka-spesial: Nasjonal prestasjonskultur – den nye oljen
23:08||Season 1, Ep. 11I 1992 uttalte Gro Harlem Brundtland de berømte ordene: "Typisk norsk å være god." Samtidig med dette uttrykket så vi også fremveksten av Olympiatoppen, som skulle legge grunnlaget for en revolusjon som siden da påvirket prestasjonene på idrettsbanen.I forbindelse med toppidrettssjef Tore Øvrebøs kronikk om en nasjonal prestasjonskultur diskuterer vi hvordan toppidretten kan bidra til bedre prestasjon også innenfor næringslivet. Dette gjør vi sammen med Tore Øvrebø, og Oljefondets idrettspsykolog Anders Meland.10. Arendalsuka-spesial: Idrettens grønne skifte.
31:41||Season 1, Ep. 10Denne uken er vi på Arendalsuka for å ha dialog med gode samarbeidspartnere til idretten. Denne episoden har klimakrisen som bakteppe, og vi snakker om idretten rolle i «Det grønne skiftet». Vi spør oss om stadionenes jubel kan forenes med en bærekraftig fremtid. Med oss i studio har vi Dagfrid Forberg fra idrettsforbundet og Tone Svendsen Endal fra miljøstiftelsen Zero. Vi har også snakket med Salve Eieland fra idrettslaget Birkenes IL, Ola Kristian Mork fra Snø og Einar Engedal fra Kolbotn IL.Til sist skal vi fortelle om hvordan ditt idrettslag kan få penger. Denne sendingen må du få med deg – helt til slutten! Som vanlig håper vi du abonnerer på, og forteller en venn om Idretten vil.