Share

cover art for Om partnerdrap og tiltak for forebygging – med professor i rettsvitenskap Ragnhild Hennum

I lys av døden

Om partnerdrap og tiltak for forebygging – med professor i rettsvitenskap Ragnhild Hennum

Season 4, Ep. 44

Årlig drepes omkring seks til åtte mennesker av partneren eller ekspartneren sin i Norge, og de aller fleste av ofrene er kvinner. Tallet har vært stabilt i mange år, og i 2018 nedsatte regjeringen et partnerdrapsutvalg for å finne ut av hva som kan gjøres for å få drapstallet ned. I 2020 kom rapporten ut (tilgjengelig her) og i denne episoden snakker Jeanett med lederen for utvalget, Ragnhild Hennum, som ellers er professor i rettsvitenskap ved UiO.


Hva fant utvalget ut, hvor svikter systemet i å fange opp risikoen for drap, hva er risikofaktorene for at partnerdrap begås og hva skal til for å forebygge drapene?


Hvis du liker innholdet, eller kjenner noen som kan trenge å høre denne episoden, setter jeg stor pris på at du forteller folk om den.

Bakgrunnsmusikken er utdrag av låta Silent Folk, laget av Crussen.

More episodes

View all episodes

 • Status: Beklager stillheten, nytt innhold kommer snart!

  02:14
  Som jeg har skrevet om på Instagram og Facebook har jeg måttet nedprioritere podkasten i en periode grunnet mye annen jobb, sykdomsperioder i heimen som har satt meg litt ut og så videre. Men nytt innhold er på vei og jeg takker som alltid for tålmodigheten! Ikke minst for heiaropene fra sidelinja og e-postene jeg mottar, dere gir meg masse vind i seilene.
 • 47. Hvordan snakker man om døden (med barn)? – med Anna Fiske

  54:36
  Da jeg fant ut at Anna Fiske snart skulle gi ut en bok om døden for barn i den populære "Hvordan-serien," kastet jeg meg over tastaturet og mailet henne en invitasjon til I lys av døden. Ikke bare har jeg vært fan av bøkene til Anna Fiske i flere år, jeg er i det siste blitt veldig opptatt av å finne svar og måter og svare på når sønnen min stiller alle mulige spørsmål om døden.I denne episoden snakker vi detaljert og lenge om hvordan boka ble til og er innom en hel haug av innholdet i den, – med høytopplesning og samtaler om temaer som ufarliggjøring av døden, sorg, viktigheten av konkret informasjon, ord som kan bli helt feil i barns hoder, validering av følelser og mye mer. Anna deler også om hvor lenge hun har jobba med boka, hvordan hun tenker på oppbyggingen av en bok som denne (og de andre i Hvordan-serien) og hva hun føler når hun tegner hvert eneste lille menneske i bøkene sine.Rktig god lytt!I lys av døden lages i samarbeid med Radiorakel 99,3. Tekniker i denne episoden var Sara Krigsvoll. Bakgrunnsmusikken er en remix av låta Silent folk, laget av Crussen.Hvordan snakker man om døden er utgitt på Cappelen Damm.Foto av Anna Fiske: Maja HattvangFølg gjerne også I lys av døden på Instagram og/eller Facebook og kom i kontakt med meg, Jeanett, der. Eller send en e-post til ilysavdoden@gmail.com
 • 42. Om å miste broren sin til selvmord, om sjokket, savnet og sorgen – med Gunn Myrseth

  01:29:56
  Da broren til Gunn tok livet sitt for fire år siden forstod hun absolutt ingenting og satt igjen med utallige spørsmål. I denne episoden deler Gunn sin historie om sorgen og savnet etter broren og om hvordan det har vært og er for henne å være nær etterlatt ved selvmord.I lys av døden podkast lages i samarbeid med radiOrakel 99,3 og tekniker i denne episoden er Line Bliksås. Ønsker du å følge denne podkastens reise andre steder også, finner du den på Instagram og Facebook. For rask kontakt med programlederen Jeanett A. Søderstrøm kan du sende en e-post til ilysavdoden@gmail.com
 • 41. Om etterlatte ved selvmord, forebyggingsarbeid, følelser og kunsten å lytte – med generalsekretær Knut Harald Ulland fra foreningen LEVE

  55:54
  Hvordan oppleves det å være nær etterlatt ved et selvmord? Hva trenger etterlatte mest av alt, og hvordan jobber LEVE for å støtte dem i prosessen? Hvor mye betyr økt åpenhet om selvmord i forebyggingsarbeidet, og hva sier selvmordsstatistikken oss om gutta, menn og følelser? Hvordan får vi flere til å åpne opp om det som er vanskelig og hva betyr det å virkelig lytte?I denne episoden er vi innom disse temaene og mye mer. Avslutningsvis lister jeg opp en rekke konkrete råd (basert på forskning og hva folk med erfaring sier), om hvordan vi alle kan møte etterlatte (også ved andre dødsfall) på best mulig måte. God lytt!Mer info om Vivats kurs i selvmordsforebygging som vi snakker om i denne episoden, finner du her.Trenger du noen å snakke med? Kontakt Mental helse på 116 123 eller Kirkens SOS på 22 40 00 40, eller på deres døgnåpne chattetjenester. Ung mental helse har også en egen chattetjeneste alle ukedager fra 18–21 for de mellom 18 og 36 år. Finn mer info her.Vil du komme i kontakt med programlederen av I lys av døden, eller følge enda mer med på podkastens reise, gjør du det på dens egen profil på Instagram og/eller Facebook. Du kan også sende meg, Jeanett Andrea Søderstrøm, en e-post til ilysavdoden@gmail.comFoto: Kirvil Kaasa
 • 40. Stjernehimmelen og døden

  24:08
  For nøyaktig ni år siden hadde Jeanett, programlederen av I lys av døden podkast, en spirituell opplevelse da hun lå på bakken i Wadi Rum-ørkenen i Jordan og så opp på den mektigste stjernehimmelen hun noensinne har sett. Hendelsen ga henne en sterkere dødsbevissthet enn den hun hadde hatt tidligere og endret på mye både i hodet og følelseslivet hennes og i en relasjon som var veldig viktig for henne på tidspunktet opplevelsen fant sted. I denne episoden forteller Jeanett om hva det var som skjedde og hvordan bevissthet omkring døden i lys av en stjernehimmel har endret henne for alltid. I lys av døden lages i samarbeid med radiOralel 99,3 og på radioen har programmet spilletid onsdager 18-19 og lørdager 10-11. God lytt!
 • 39. Runder av året med et hjertesukk om selvmord, mannsrollen og juletid ❤️

  29:24
  En jeg kjente tok livet sitt i slutten av november og jeg ble hivd opp i en berg og dalbane av følelser. Det samme synes jeg (i mitt relativt nye alenemamma-liv) at julemåneden og det å runde av atter et år byr på, og i denne episoden deler jeg tanker og følelser fra de siste ukene.Navnene jeg bruker i episoden er fiktive, i hensyn til de berørte. I lys av døden lages i samarbeid med radiOrakel 99,3 og bakgrunnsmusikken er utdrag fra låta Silent Folk av artisten Crussen.Trenger noen å snakke med om tunge tanker? Ring Mental helse på 116 123 eller Kirkens SOS på 22 40 00 40. Eller ta kontakt via deres døgnåpne chattetjenester.
 • 38. Brannulykker og brannsikkerhet – med Sigurd Folgerø Dalen

  01:00:20
  Desember er høytid også for brannulykker og dødsbranner, så lite er viktigere enn et besøk av kommunikasjonssjefen i Oslo brann og redningsetat akkurat nå.I denne episoden lærer vi mer om brann og forebygging av brann, og er innom temaer som: Hvorfor desember – og vintermånedene generelt – er høytid for brann, hva som forårsaker flest branner og hva vi kan gjøre for å unngå flere branntilløp. Hvor mange som dør årlig i brann og hvordan statistikken over dødsbranner har gått ned de siste tiårene. Kanskje aller viktigst snakker vi om hvem som faktisk er mest utsatte for å dø av brann og hva vi alle kan gjøre for å bidra til at færre av dem dør.Avslutningsvis snakker vi dessuten inngående om hvor mye røykvarslere har å si og hvor mange vi bør ha. Ikke minst avslører vi hvor mange for få røykvarslere programleder Jeanett har i hjemmet sitt og hvor feil de er plassert.God lytt!
 • 37. I lys av Korona IV – med professor i palliativ medisin Dagny Faksvåg Haugen

  01:05:46
  Endelig en ny episode i miniserien "I lys av Korona!" Denne gang med fokus på hvordan nedstengingen av samfunnet og det strenge smittevernet under pandemien påvirket omsorgen for døende og deres pårørende. Gjest er seksjonsoverlege og professor Dagny Faksvåg Haugen, som deler funn fra en studie om nettopp dette temaet. Det er den fagfelte artikkelen om studien vi legger til grunn for samtalen, og den heter Pårørendes erfaringer med omsorg for døende under første fase av covid-19-pandemien, og er publisert hos Sykepleien Forskning. Studien gikk ut på å finne ut hvilke erfaringer pårørende til døende mennesker gjorde seg under første fase av covid-19-pandemien, og ble gjennomført av Dagny i lag med tre forskere til: Elisabeth Romarheim, Kjersti Solvåg og Katrin Ruth Sigurdardottir.Takk til Stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne episoden. Takk til artisten Crussen for bakgrunnsmusikken fra låta Silent Folk.I lys av døden lages i samarbeid med radiOrakel 99,3 hvor programmet har sendetid lørdager 10-11 og onsdager 18-19.