Share

cover art for "Utelandet": ett samtal med Jesper Landmark, Joel Lundberg från Protect Our Winters och klimatpsykologen Kali Andersson

Husky

"Utelandet": ett samtal med Jesper Landmark, Joel Lundberg från Protect Our Winters och klimatpsykologen Kali Andersson

Ep. 255

Prestationsångesten över hur episkt ett avsnitt skulle behöva vara för att jag skulle kunna släppa nytt efter över ett års paus har inte varit nådig.


Man ville ju inte bara slänga upp ett dussinavsnitt helt enkelt.


Därför blev det så bra att Protect Our Winters hörde av sig med en idé till samtal och avsnitt. Så tillsammans hos Burton på Norrlandsgatan fick jag den stora äran att leda ett samtal mellan snowboardåkaren Jesper Landmark, POW:s ordförande Joel Lundberg och klimatpsykologen Kali Andersson ja men då stod ju planeterna på linje som man säger.


Häng med på ett, förhoppningsvis, inspirerande samtal om förändring och handlingskraft. Om varför samverkan är mer kraftfullt än t-shirtkanoner med tusenlappar.


Tack alla inblandade och tack för att ni lyssnar!

More episodes

View all episodes

 • 256. #256 - Svenska Bergsguideorganisationen SBO fyller 30 år

  01:32:43
  Många av mina absolut bästa minnen från bergen är tillsammans med olika bergsguider - därför blev jag oerhört glad och hedrad då SBO frågade om jag kunde agera samtalsledare under deras 30-årsjubiléum.↠På plats på Moumo körde vi två panelsamtal på lite olika teman: ”SBO: Past, Present and Future” samt ”A Fragile Life in the Mountains”.↠Eftersom deltagarna var från Sverige, England, Finland och Island kom bägge samtalen att föras på engelska.↠Ett stort tack till SBO för detta förtroende, även stort tack till alla på plats, ingen nämnd - ingen glömd.
 • 254. Om att skapa ett aktivt liv för sig själv och för andra: Michaela Fröstad Askergren, #254

  01:17:42
  Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det är KUL att lyfta fram dom som inte alltid står mitt i rampljuset.↠Hon föddes bokstavligt in i livet som entreprenör och när hon för första gången upptäckte Åre hade hon hittat hem - nu bygger hon ett liv och en verksamhet där på riktigt tillsammans med en stor och aktiv familj.↠Michaela Fröstad Askergren har skvalpat runt i mina flöden och tankar i flera års tid men det där givna intervjutillfället har inte riktigt uppenbarat sig. Men då jag i slutet av förra året hade anledning att göra en snabb visit i Åre lyckades vi synka min obokade kalender med Michaelas minst sagt späckade och vi kunde spela in en lång, fin intervju i den husbil från Acamp som jag reste i.↠Häng med i ett långt samtal om uppväxten på landet och bondgården, med ponnyridningsprojekt i Tomteland i Gesunda, upptäckten av Åre och om att parallellt driva Fors Golf i Stockholm.↠Om att bli Teamåkare för Peak Performance, om då hon beslutade sig för att plugga till systemvetare och om dagen då hennes man frågade henne om det inte var dags att flytta till Åre på riktigt.↠Historien bakom Arena Run på Friends Arena, varför hon trivs i Åre, varför hon alltid behöver fylla livet med projekt och inte minst om det senaste hjärteprojektet: Åre Ripmon.
 • 253. Panelsamtal om riskbedömning och beslutsfattande i lavinterräng med Sveriges Lavinutbildningar, #253

  02:37:48
  När jag blev tillfrågad av Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) om vi tillsammans kunde sätta ihop ett specialavsnitt beslöt vi på ett tidigt stadie att försöka lägga fokus på ett ämne som kanske inte alltid ges lika mycket utrymme i andra kurser och föreläsningar: nämligen de mer interna än externa faktorerna, alltså risktagande och beslutsfattning.↠Formatet blev en paneldiskussion; lite av ett substitut till de publika föreläsningar som Coronapandemin temporärt satt stopp för. Tack vare Husky kan nu föreläsningen erbjudas till tusentals istället för de som ryms i en stundtals syrefattig butik.↠För att få med den kompetens och bredd för att ge ämnet den tyngd som det behöver valde jag ut tre karaktärer: Friåkaren, Bergsguiden och Professorn.↠Johan Jonsson är känd för de flesta: med en skidkarriär som spänner över drygt tre decennium har han figurerat i fler skidfilmer och tidningar än vad han själv sannolikt vet. Husky intervjuade honom i avsnitt 56.Mikke Eriksson är en internationellt certifierad UIAGM bergsguide som tog sin examen 1998. Han driver företaget Guide Me och har bott och jobbat i La Grave, Chamonix och i Courmayeur. Utöver sin bergsguidsexamen har han över tio års erfarenhet av arbete som konsult inom ledar- och grupputveckling.↠Andrea Mannberg är bosatt i Tromsö där hon är Professor i nationalekonomi på Handelshøgskolen ved UiT – Norges arktiske universitet.↠Hon är utöver detta en oerhört driven och erfaren skidåkare och cyklist. För Huskylyssnaren är hon även känd från avsnitt 122 där hon berättar som sina upplevelser av att dras med i en lavin i Kittelfjäll.↠Hennes nuvarande tjänst är som forskningsledare för White Heat Project som fokuserar på beslutsfattande i lavinterräng. Andrea är även forskningsledare för CARE – Center for Avalanche Research and Education.↠Om du inte redan har fattat det så är detta avsnitt en riktig långkörare - antagligen det längsta i Huskys åttaåriga historia. Avsnittet är inspelat i samarbete med Sveriges lavinutbildningar (SVELAV).
 • 252. Ett liv präglat av skidåkning: Janne Tjärnström, #252

  01:15:00
  När jag väljer ut gäster för Husky ser jag gärna en blandning av människor - ju bredare desto bättre. Det är givetvis otroligt kul att få med dom allra mest kända, men det känns ibland tråkigt att intervjua en person som redan figurerat i alla publikationer såväl inom som utanför branschen.↠Det känns tråkigt att göra en kopia på en redan inspelad intervju så att säga.↠Därför blir jag extra glad när jag får möjlighet att lyfta fram dom som inte alltid hörs mest. Men med Janne Tjärnström blir det genast lite klurigt - en del av mig skulle kanske beskriva honom som "ganska okänd", men det är en beskrivning som haltar eftersom Janne med mycket stor sannolikhet har prytt fler tidningsomslag än någon annan som jag intervjuat.↠För de flesta med lite insyn i Åres skid- och cykelcommunity så är ju Janne Tjärnström inte direkt ett nytt namn. Om man dessutom följer exempelvis fotografer som Emrik Jansson eller Mattias Fredriksson, ja då kan du vila tryggt i vetskapen att du har koll på Janne, eller åtminstone hur han ser ut i cykel- eller skidhjälm.
 • 251. Fotografen som fann friheten genom fåglarna, Jonas Classon, #251

  01:16:17
  Det är kanske inte så jätteofta som man säger det, men det var på LinkedIn som det hände.↠Någon i mitt kontaktnät hade reagerat eller kommenterat på någon fotografs inlägg. Fotografens inlägg handlade om ett foto på en lappuggla som efter lång väntan hade publicerats och tagit tittarna med storm. Nu skulle bilden publiceras på en helsida i The Sunday Times.↠Den här fotografen var Jonas Classon och det krävdes inte mycket research innan jag visste att han var en given gäst i Husky. Bilden på lappugglan framför fullmånen heter "Night Hunter" och har nu hyllats och prisats världen över.↠Idag då avsnittet släpps ligger även Jonas osannolikt vackra fotobok "Svart album", och en poster på nattugglan i ett paket som strax auktioneras ut till förmån för musikhjälpen - är du snabb hinner du kanske lägga ett bud.↠Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet och intervjun med Jonas är inspelad på Downtown Camper i Stockholm
 • 250. Vassi: byn vid foten av berget, design och Outdoormode, #250

  01:20:07
  Har ni besökt eller passerat den lilla byn Vassijaure är sannolikheten stor att ni även har sett den oerhört vackra, teglade stationsbyggnaden. Den uppfördes 1913 efter ritningar av Folke Zettervall som var chefsarkitekt vid Statens Järnvägars arkitektkontor mellan åren 1895 och 1930.↠Stationshuset i Vassijaure var inte det enda som bär Folkes signum. Han ritade faktiskt inte mindre än 260 stationsbyggnader under sin år på SJ. Det finns även hus på tjusiga adresser som Strandvägen och Odengatan i Stockholm som är ritade av Folke Zettervall.↠Men vad har det att göra med en podd som Husky?↠Arkitektur, design, fjäll och natur hör faktiskt ihop en hel del. Genom människans historia har vi ju alltid sökt oss till dalar, berg och skogar i jakten på mat, skydd, upplevelser, rikedom och vällust. Eller bara av ren nyfikenhet och upptäckarlust.↠För att klara av dessa utmaningar och strapatser i stundtals kärva miljöer - ja då måste vi ju uppfinna skydd till våra tämligen bräckliga, nakna kroppar. Både i form av hus och kläder. Och vilka är det egentligen som står bakom alla dom där, ofta färglada, jackorna och de astronautliknande skidglasögon - som vi friluftsmänniskor så ofta lufsar runt i?↠Haglöfs och Spektrum släpper denna vinter en gemensam kollektion designad för friåkning: Vassi. Så häng med i en djupdykning och en titt bakom kulisserna på skapelseprocessen av funktionskläder av högsta klass.↠Jag pratar även med den skidåkare som står bakom Haglöfs Vassikoncept: Per Jonsson, och jag hinner även med en direktrapport från Vassijaure tack vare snowboardåkaren Kajsa Määttä som berättar om livet vid foten av berget.
 • 249. Johanna Ojala: längdskidåkningens Mr Miyagi, #249

  01:35:03
  När vi spelar in intervjun är det bara några få dagar innan Johanna ska köra säsongspremiären i Vinterstudions tv-soffa och det är dagen innan hon kan pricka av dag 100 i sin Runstreak.↠Johanna Ojala är verkligen inte okänd i detta universum och tack vare de åtskilda timmar hon nu loggat i Vinterstudions soffa som expertkommentator är hon väl egentligen även rikskänd i det breda, mer folkliga, universat.↠Vi pratar om Johannas uppväxt i Ånge i ett hem där såväl idrott, rörelse, friluftsliv och musik hade en given plats. Vi pratar om hennes framtidsplaner som ung, timmarna i skidspåren och proffsplanerna som fick läggas på hyllan av en skada. Om att sadla om, om hennes tränarfilosofi, vad som krävs för att nå den yttersta toppen, om prestationssamhället och hur det förs vidare till våra barn.
 • 248. Friåkaren Carl Regnér, #248

  01:31:55
  Efter en högst spektakulär krasch på det ökända berget Bec Des Rosses i Verbier, Schweiz, stärktes hans övertygelse att kreativ och lekfull skidåkning i pist inte är så dumt ändå.↠Carl Regnér är fostrad av jämtländsk skidåkning och har idag tagit sig till det absoluta toppskiktet av den internationella friåkningen.↠Han tillhörde den första generationen av friåkare som med en bakgrund inom slopestyle drog på sig Freeride World Tour-västen och motiverade äldre åkare att börja med backflips och spins utför berg runt om i världen.↠Häng med på ett samtal som börjar i Östersund och slutar med volter utför berg och fartfyllda åk genom pistsystem.↠Intervjun är inspelad på Downtown Camper och podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.