Husky

Share

Swimrunlaget som visar att 1 plus 1 blir 3, Helen Wikmar och Isabella Hedberg, #225

Ep. 225

Allt började med ett tidigt löppass med en löpargrupp i Torslanda där Helen Wikmar och Isabella Hedberg träffades för första gången.

Under 2019 började de dyka upp på min Swimrunradar som ett lag som inte riktigt var som de andra, som inte bara vågade sticka ut från mängden utan som även levererade pallplatser och bra resultat.


Idag är dom levande bevis på att i ett bra lagarbete så blir 1 + 1 faktiskt 3.


Helen Wikmar visade sig vara navet i initiativet ARK Souls som missionerar deltagande och upplevelser inom Swimrun utan fokus på prestation och krav.


Hon har en bakgrund inom bland annat handboll där hon spelade som målvakt på elitnivå tills dagen då hon för andra gången drog korsbanden och fick höra av sin läkare att hon aldrig mer skulle kunna träna.

Efter några år då hon kom bort från träning och inte kände sig hemma i sin kropp och kondition bestämde hon sig för att förändras på riktigt och tog några viktiga steg med hjälp av löpning och triathlon.


Samtidigt kommer Isabella Hedberg från en annorlunda bakgrund, som en klassisk "prestationsprinsessa" enligt henne själv, men driven och engagerad inom ridning och hästhoppning dock med ett problematiskt förhållande till tävlingsmomentet.


Vi pratar om Isabellas introduktion till swimrun på Rockman Swimrun i Norge, om att slå sig samman med Helen och att leverera en tredjeplats på ÖTILLÖ Hvar. Om varför de passar så bra ihop, om att sticka ut på tävling och att tävla utan prestige.


More Episodes

1/15/2021

Panelsamtal om riskbedömning och beslutsfattande i lavinterräng med Sveriges Lavinutbildningar, #253

Ep. 253
När jag blev tillfrågad av Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) om vi tillsammans kunde sätta ihop ett specialavsnitt beslöt vi på ett tidigt stadie att försöka lägga fokus på ett ämne som kanske inte alltid ges lika mycket utrymme i andra kurser och föreläsningar: nämligen de mer interna än externa faktorerna, alltså risktagande och beslutsfattning.↠Formatet blev en paneldiskussion; lite av ett substitut till de publika föreläsningar som Coronapandemin temporärt satt stopp för. Tack vare Husky kan nu föreläsningen erbjudas till tusentals istället för de som ryms i en stundtals syrefattig butik.↠För att få med den kompetens och bredd för att ge ämnet den tyngd som det behöver valde jag ut tre karaktärer: Friåkaren, Bergsguiden och Professorn.↠Johan Jonsson är känd för de flesta: med en skidkarriär som spänner över drygt tre decennium har han figurerat i fler skidfilmer och tidningar än vad han själv sannolikt vet. Husky intervjuade honom i avsnitt 56.Mikke Eriksson är en internationellt certifierad UIAGM bergsguide som tog sin examen 1998. Han driver företaget Guide Me och har bott och jobbat i La Grave, Chamonix och i Courmayeur. Utöver sin bergsguidsexamen har han över tio års erfarenhet av arbete som konsult inom ledar- ochgrupputveckling.↠Andrea Mannberg är bosatt i Tromsö där hon ärProfessor i nationalekonomi på Handelshøgskolen ved UiT – Norges arktiske universitet.↠Hon är utöver detta en oerhört driven och erfaren skidåkare och cyklist. För Huskylyssnaren är hon även känd från avsnitt 122 där hon berättar som sina upplevelser av att dras med i en lavin i Kittelfjäll.↠Hennes nuvarande tjänst är som forskningsledare för White Heat Project som fokuserar på beslutsfattande i lavinterräng. Andrea är även forskningsledare för CARE – Center for Avalanche Research and Education.↠Om du inte redan har fattat det så är detta avsnitt en riktig långkörare - antagligen det längsta i Huskys åttaåriga historia. Avsnittet är inspelat i samarbete med Sveriges lavinutbildningar (SVELAV).