Share

cover art for Party Queens eller Hårdrockande hönor

Hönspodden

Party Queens eller Hårdrockande hönor

För ca tio år sedan hade Hampus Klang besök av Svenska Fjäderfäklubben i den folkpark han deläger. Det blev startskottet för ett hönsintresse som till slut ledde fram till ett experiment med en ny ras, Party Queens. Hampus är gitarrist i Heavy Metalbandet Bullet till vardags och rasen Party Queens är ett försök att matcha den stilen. Vi pratar även lite om rovdjur och spårning i snö och om naturens egen städpatrull, skator.

More episodes

View all episodes

 • Newcastle och vaktelbebisar

  41:52
  Vi pratar om ormar och höns bland annat samt om Newcastle som just upptäckts på en gård i Skåne. Vi följer upp hos Linea och checkar hur det går med hennes vaktelbebisar innan vi kacklar loss och önskar trevlig helg!
 • Fästingar och fibromelanos

  42:40
  Ett blandat avsnitt där vi pratar om lite av varje, allt från fästingar på höns till svart skinn på hönor och gula ben. Vi följer även upp avsnittet om prägling och dvärgraser där det fanns utrymme för en del kompletteringar. Allt inbäddat i pollen.
 • Kycklingar och dvärghöns

  36:56
  Vad avgörande för hur en kyckling präglas och när sker det och varför har man tagit fram dvärgraser? Det är de två frågeställningar som avhandlas i det här avsnittet. Vi tar stöd av boken Världens vanligaste fågel i våra resonemang kring prägling men hittar egna exempel på hur det kan gå till.Vi hinner även med att prata om varför man tagit fram dvärgraser genom historien.
 • Vaktelägg och luftblåsor

  41:09
  Lova Pilkriget från Skellefteå är vår eggspert på vaktlar. I det här avsnittet ger hon tips på hur man lyser sina vaktelägg på bästa sätt. Vi pratar också om luftblåsor som släpper och hur man kan, om man kan, skaka loss dem. Kan dålig luftblåsa vara ärftligt? Vintern ligger kvar i Skellefteå och Lova berättar hur de lyckats hålla sina nyinförskaffade ankor under en sträng Norrländsk vinter.
 • Rasspecial Serama

  59:13
  Serama, eller kungens höna. Det finns många myter och historier om Serama genom historien, men det man med säkerhet vet är att den är världens minsta ras. Sandra Andersson berättar det hon vet om Serama och om hennes egen resa med rasen. Som vanligt fördelar och nackdelar med rasen. Vi får även många goda råd om hur man lyckas bäst med sitt kläck.
 • Vaktlar som husdjur

  38:59
  Ägg och enklare skötsel än höns var anledningen till att Linneas familj valde vaktlar som husdjur. Att hon sen har känningar i hönskretsar underlättade beslutet och förenklade själva uppstarten. Vi hör hur tankarna gick och varför valet föll på just vaktlar istället för höns.
 • Nu är det ju Vår

  35:37
  Vad ska man tänka på när snön smält undan och marken kommer fram, rastgården ser ju allt annat än rolig ut. Vi pratar om en ny ras som vi inte vet så mycket om och spekulerar lite kring det. Lite av varje i ett klassiskt kackelavsnitt av Hönspodden.
 • Påfåglar är inte som vanliga höns

  01:00:02
  Veckans avsnitt är en fullfjädrad rasspecial om Påfåglar!Påfåglar är vackra och mytiska med sina vackra stjärtar och ovanliga läten. I det här avsnittet får vi en djupdykning i Påfågelns historik och beteenden. Joel Edahl är en inbiten och mycket kunnig påfågelentusiast. Vi får lära oss om påfågelns ursprung och naturliga liv i Indien men även om hur man på lämpligaste sätt har påfåglar hemma på gården.
 • Eggstra avsnitt i Påsk

  17:29
  Varför äter vi ägg under Påsken mer än annars, vilkar är våra favoriträtter eller äggvarianter under påsken. Vi delar med oss av våra favoritrecept och några andra specialare.Ett avsnitt bara om ägg, och lamm.