Share

cover art for Kycklingar och dvärghöns

Hönspodden

Kycklingar och dvärghöns

Vad avgörande för hur en kyckling präglas och när sker det och varför har man tagit fram dvärgraser? Det är de två frågeställningar som avhandlas i det här avsnittet. Vi tar stöd av boken Världens vanligaste fågel i våra resonemang kring prägling men hittar egna exempel på hur det kan gå till.

Vi hinner även med att prata om varför man tagit fram dvärgraser genom historien.

More episodes

View all episodes

  • Vaktel som försvann

    47:24
    Hur går det med vaktlarna i Göteborg, hur tillagar man vaktel bäst är tema i det här avsnittet. Vi pratar med Linea som berättar om hur hon gick från att inte ha haft en tanke på att ha höns eller vaktlar till att avliva och tillaga dem. Vi hinner med lite tips om råttor och möss också.
  • Veterinären om höns

    56:34
    På Roslagstulls Veterinärstation jobbar Adam Stephens som chefsveterinär. Vi pratar med honom om höns ur en veterinärs synvinkel. Ska man ta med hönan till veterinären och när är det i så fall dags att göra det? Vilka är de vanligaste frågorna han får angående höns och hur många söker sig egentligen till veterinären?Röda hönskvalster, bumble foot och brutna ben är lite av det som avhandlas i avsnittet.
  • Veterinärstudenterna

    58:21
    Vi återstiftar bekantskap med Eleanor och Lasse som studerar till veterinärer i Uppsala. De berättar om sin vardag och om vilka utmaningar och prövningar man genomgår i veterinärstudierna. Mycket skratt och tok hinner vi också med.
  • Vithättor och torglördag

    42:42
    Hur gör man för att ordna en utställning för nybörjare? Linda Larsson från Trelleborg har ordnat en utställning och en torglördag i samarbete med några andra föreningar, som en slags familjefest med höns och loppis. Vi hör även hur det gått sedan sist med Lindas alla hönor. Hur kläcken går och om hon håller fast vid sina vithättor eller om det rent av smugit sig in andra raser.
  • Newcastle och vaktelbebisar

    41:52
    Vi pratar om ormar och höns bland annat samt om Newcastle som just upptäckts på en gård i Skåne. Vi följer upp hos Linea och checkar hur det går med hennes vaktelbebisar innan vi kacklar loss och önskar trevlig helg!
  • Fästingar och fibromelanos

    42:40
    Ett blandat avsnitt där vi pratar om lite av varje, allt från fästingar på höns till svart skinn på hönor och gula ben. Vi följer även upp avsnittet om prägling och dvärgraser där det fanns utrymme för en del kompletteringar. Allt inbäddat i pollen.
  • Vaktelägg och luftblåsor

    41:09
    Lova Pilkriget från Skellefteå är vår eggspert på vaktlar. I det här avsnittet ger hon tips på hur man lyser sina vaktelägg på bästa sätt. Vi pratar också om luftblåsor som släpper och hur man kan, om man kan, skaka loss dem. Kan dålig luftblåsa vara ärftligt? Vintern ligger kvar i Skellefteå och Lova berättar hur de lyckats hålla sina nyinförskaffade ankor under en sträng Norrländsk vinter.
  • Rasspecial Serama

    59:13
    Serama, eller kungens höna. Det finns många myter och historier om Serama genom historien, men det man med säkerhet vet är att den är världens minsta ras. Sandra Andersson berättar det hon vet om Serama och om hennes egen resa med rasen. Som vanligt fördelar och nackdelar med rasen. Vi får även många goda råd om hur man lyckas bäst med sitt kläck.