Share

cover art for Fermenterat foder

Hönspodden

Fermenterat foder

Det här avsnittet handlar om fermenterat foder. Vad är det, hur gör man och vad tycker hönsen om det? Jenny S Persson som var med tidigare och berättade om Maraner hjälper oss att reda ut begreppen. Hon berättar om hur hennes höns tagit emot det och hur det påverkat hennes foderåtgång. Vi får några handfasta råd om hur man kan gå tillväga för att prova sig fram till sin egen mix.

More episodes

View all episodes

 • Ruggning och föryngring

  48:11
  På initiativ av en lyssnare väcktes frågan om föryngring av flocken. Vi pratar om hur vi tänker kring det men även om hur hönsens årscykel fungerar med ljus och ruggning. Kan man undvika att hönsen ruggar och kan man göra så att hönsen ruggar av misstag? Lite av varje i det här avsnittet där vi även en gång för alla reder ut vilket strö som är bäst, och varför.
 • Faverolle Rasspecial

  55:02
  Utanför Enköping bor Cecilia och hennes man på en familjegård. De har höns som passion och Cecilia berättar engagerat om sina raser. Fokus på Faverolle som hon beskriver som kontaktsökande och familjevänlig. Vi pratar som vanligt om för och nackdelar med rasen och får veta mycket om hur deras matvanor och en del annan kuriosa.
 • Vaktel som försvann

  47:24
  Hur går det med vaktlarna i Göteborg, hur tillagar man vaktel bäst är tema i det här avsnittet. Vi pratar med Linea som berättar om hur hon gick från att inte ha haft en tanke på att ha höns eller vaktlar till att avliva och tillaga dem. Vi hinner med lite tips om råttor och möss också.
 • Veterinären om höns

  56:34
  På Roslagstulls Veterinärstation jobbar Adam Stephens som chefsveterinär. Vi pratar med honom om höns ur en veterinärs synvinkel. Ska man ta med hönan till veterinären och när är det i så fall dags att göra det? Vilka är de vanligaste frågorna han får angående höns och hur många söker sig egentligen till veterinären?Röda hönskvalster, bumble foot och brutna ben är lite av det som avhandlas i avsnittet.
 • Veterinärstudenterna

  58:21
  Vi återstiftar bekantskap med Eleanor och Lasse som studerar till veterinärer i Uppsala. De berättar om sin vardag och om vilka utmaningar och prövningar man genomgår i veterinärstudierna. Mycket skratt och tok hinner vi också med.
 • Vithättor och torglördag

  42:42
  Hur gör man för att ordna en utställning för nybörjare? Linda Larsson från Trelleborg har ordnat en utställning och en torglördag i samarbete med några andra föreningar, som en slags familjefest med höns och loppis. Vi hör även hur det gått sedan sist med Lindas alla hönor. Hur kläcken går och om hon håller fast vid sina vithättor eller om det rent av smugit sig in andra raser.
 • Newcastle och vaktelbebisar

  41:52
  Vi pratar om ormar och höns bland annat samt om Newcastle som just upptäckts på en gård i Skåne. Vi följer upp hos Linea och checkar hur det går med hennes vaktelbebisar innan vi kacklar loss och önskar trevlig helg!
 • Fästingar och fibromelanos

  42:40
  Ett blandat avsnitt där vi pratar om lite av varje, allt från fästingar på höns till svart skinn på hönor och gula ben. Vi följer även upp avsnittet om prägling och dvärgraser där det fanns utrymme för en del kompletteringar. Allt inbäddat i pollen.
 • Kycklingar och dvärghöns

  36:56
  Vad avgörande för hur en kyckling präglas och när sker det och varför har man tagit fram dvärgraser? Det är de två frågeställningar som avhandlas i det här avsnittet. Vi tar stöd av boken Världens vanligaste fågel i våra resonemang kring prägling men hittar egna exempel på hur det kan gå till.Vi hinner även med att prata om varför man tagit fram dvärgraser genom historien.