Hør Her! av Fredriksstad Blad

del

Krigen i Fredrikstad, Del 1: Krigens første skudd

Det er april 1940. Mens Europa venter på at liksomkrigen på vestfronten skal eskalere, gjør tyskerne noe som få venter seg. De vender fokus nordover, mot Danmark og Norge. Den 3. April setter de første tyske skipene kurs mot norskekysten. Seks dager senere er invasjonen av Norge i full gang, med konge og regjering på flukt fra Oslo. Denne delen av krigen her hjemme er godt dokumentert, med Kongens nei i Elverum og kongebjørka i Molde. Andre historier fra krigen som Max Manus, Kjakan Sønsteby og motstandskamp i Oslo er også godt kjent. 

Men hva skjer egentlig her, i Fredrikstad og Østfold, fra april 1940 og utover? Det skal vi i Fredrikstad Blad prøve å gi deg svaret på med hjelp av historiker Petter Ringen Johannesen. Gjennom tre episoder skal vi se på forskjellige deler og sider av krigen i Fredrikstad. 

I den første episoden tar vi for oss hva som skjer under invasjonens første dager. Og selv om det kanskje ikke omtales så ofte, skjer det mange viktige hendelser i Fredrikstad i invasjonens første timer. De før du høre om i denne podkasten.

Flere episoder