Share

cover art for Hoe helpt chronisch optimisme je bij besturen? - met Saskia Boelema

Hoe een koe een haas - BrabantKennis podcast

Hoe helpt chronisch optimisme je bij besturen? - met Saskia Boelema

Season 1, Ep. 21

Op 15 en 16 november 2024 is het BrabantKennis Trendweekend Toekomstverliefd. Tijdens het festival presenteren we ook ons nieuwe boek waarin we op reis gaan om (weer) Toekomstverliefd op Brabant te worden. In deze aflevering spreken we met Saskia Boelema, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en vragen hoe zij naar de toekomst kijkt. Is ze verliefd?


Saskia Boelema is gedeputeerde met Water en Bodem, Gezondheid en Brede Welvaart in haar portefeuille. Wat is Brede Welvaart eigenlijk? Hoe helpt het ons om naar de toekomst te kijken? En wat heb je eigenlijk nodig om bestuurder te zijn in deze roerige tijden?


Meer info over het Trendweekend Toekomstverliefd, programma en aanmelden via brabantkennis.nl/toekomstverliefd 


Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.


Shownotes

> Eef tipt het boek Geschiedenis voor morgen van Roman Krznaric

> Jos tipt het rapport Kiezen voor later van het Centraal Planbureau (CPB)


Op brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.


Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.

More episodes

View all episodes

  • 24. Nieuwe Maan: tijd voor transformatie - met Jurrien Hamer

    25:22||Season 1, Ep. 24
    In deze aflevering van Hoe een koe een haas kijken we alvast vooruit naar januari 2025, voor BrabantKennis de maand van Nieuwe Maan. Dan organiseren we samen met Parktheater Eindhoven – voor de derde keer alweer – Nieuwe Maan: festival voor transformatie. Daarbij combineren we theater, dans en performances met lezingen over de toekomst door diverse wetenschappers, schrijvers en filosofen. Dit jaar, in januari 2025, staan Maanredes op het programma van Tila Pronk, Adriaan ter Braack (Sjamadriaan) en Angelique Spaninks. En voorstellingen van Lieven Scheire, Marjolijn van Heemstra en Arno Schuitemaker. In aanloop naar de komende editie delen we de Maanrede van Jurrien Hamer nog eens. In zijn Maanrede brengt hij namelijk precies datgene wat wij hopen te bereiken met Nieuwe Maan; hoopvolle beelden voor een betere toekomst schetsen, maar wel met een eerlijke, kritische blik.      Jurriën Hamer is filosoof, jurist en schrijver van het boek Waarom schurken pech hebben en helden geluk: een nieuwe filosofie van de vrije wil. Hij studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit Utrecht, en promoveerde daar ook. Als schrijver, spreker en gespreksleider laat hij op toegankelijke, humoristische en prikkelende wijze zien hoe filosofische ideeën over rechtvaardigheid, schuld en de vrije wil een enorme invloed op onze levens uitoefenen.In zijn Maanrede stelt Jurriën dat zowel trots als vergelding ons in de weg staan, bij het maken van radicaal andere keuzes voor de toekomst. We weten namelijk al lang dat er enorme vraagstukken op ons afkomen, maar waarom zijn we dan nog niet overgegaan tot actie? Volgens Jurriën veranderen we vooralsnog niet écht omdat we daar te trots voor zijn, en omdat onze samenleving te veel draait om vergelding, en te weinig om verzoening. Wat gaan we daar aan doen?Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.Op brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.
  • 23. Hoe het Noordbrabants Museum meeverandert met Brabant - met Jacqueline Grandjean

    39:46||Season 1, Ep. 23
    Jacqueline Grandjean is directeur van het Noordbrabants Museum; Vorige maand nog volop in het nieuws vanwege de aankoop van van Gogh’s Gordina. Wat is het belang van topstukken zoals Gordina voor een museum zoals het Noordbrabants museum? Hoe vind je als museum een balans verleden en nostalgie versus moderniteit en diversiteit.We spreken met Jacqueline over de functie van kunst en het Noordbrabants museum in de toekomst. Welke rol moet en kan het museum en met name het Noordbrabants Museum in de samenleving spelen?Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.Shownotes> Jos tipt het boek Het landschap, de mensen: Nederland 1850-1940 van Auke van der WoudOp brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.
  • 22. Hoe wordt Brabant (weer) toekomstverliefd? - met Eef Berends en Jos van den Broek

    35:55||Season 1, Ep. 22
    Op 15 en 16 november 2024 viert BrabantKennis haar 10-jarig bestaan. We gaan daarvoor op zoek naar toekomstverliefdheid, in de verkenning Brabant (weer) Toekomstverliefd. Deze zoektocht markeren we met een boek dat we presenteren tijdens ons Trendweekend Toekomstverliefd. Maar wat is dat eigenlijk, toekomstverliefdheid? Wat hebben we ervoor nodig? En hoe kan Brabant (weer) toekomstverliefd worden? Eef Berends en Jos van den Broek van BrabantKennis nemen je vandaag mee in de zoektocht en vertellen alles over het boek en het Trendweekend. Waar kijken zij het meeste naar uit in dit festival vol kunst, kennis en wetenschap, in en om MindLabs Tilburg. Daar proosten wij dat weekend graag samen op de afgelopen 10 jaar én op de toekomst, met oude bekenden en nieuwe gelijkgestemden. En hopelijk met jou! Spoiler: we vroegen AI een introductie te maken voor deze podcast. En dat pakte verrassend goed uit... Wat allemaal ter sprake kwam in deze podcast:> Boek Toekomsverliefd Jubileumboek Toekomstverliefd | BrabantKennis> Bubbels & Breuklijnen bustour > Documentaire Tussen Vrees & Vriendschap > Boek Tim Hofman Goede Moed> Boek en podcast Kustaw Bessems Stuurloos > Boek hyperfilosofie Govert Derix > Research-theatershow Bureau Burgerberaad en Nieuwe Helden> Dutch Civilian Action> En:❤️ Trendweekend Toekomstverliefd❤️📅 15 & 16 november 2024📍 MindLabs, LocHal e.o. Tilburg✅ Gratis aanmelden, blokkenschema en meer info via Trendweekend Toekomstverliefd | BrabantKennisOp brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.
  • 20. Waarom de overheid de lat hoger moet leggen - met Kustaw Bessems

    45:23||Season 1, Ep. 20
    Op 15 en 16 november 2024 is het BrabantKennis Trendweekend Toekomstverliefd. Een festival vol goede gesprekken, kunst, wetenschap en workshops, met o.a. Tim Hofman, Jacqueline Grandjean en Kustaw Bessems. In zijn podcast en boek Stuurloos stelt Kustaw de vraag ‘hoe kan Nederland een beter bestuur krijgen’? Daarin zit een hoopvolle blik op de toekomst. Daarin zit optimisme en verlangen. Daaruit spreekt ambitie. En dat is nou precies wat nodig is om toekomstverliefd te kunnen worden. Kustaw Bessems schets in zijn podcast en boek een pad naar een overheid die er voor burgers is in plaats van andersom. Het beeld van Nederland als land waar alles tot in de puntjes is geregeld, ligt aan diggelen. In hoog tempo volgen misstanden elkaar op. Het wantrouwen woekert en extremisme vlamt op. Hoe kon dit gebeuren? Hoe krijgen we een bestuur dat wel voor iedereen werkt? En zijn de dynamieken die hij beschrijft typisch Nederlands? Meer info over het Trendweekend Toekomstverliefd, programma en aanmelden via brabantkennis.nl/toekomstverliefd Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.Op brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.
  • 19. Waarom moet juist in Brabant landbouw veranderen? - met Jeroen Candel

    44:34||Season 1, Ep. 19
    De duurzame landbouw- en voedseltransitie is overal een groot vraagstuk, maar misschien nog wel het meeste in Brabant vanwege de grote veedichtheid. Hoe gaan we hier in Brabant mee om; gekoppeld aan het klimaatvraagstuk, verlies van biodiversiteit en de uitdagingen rondom water?Jeroen Candel is universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op de vraag hoe overheden de transitie naar een duurzamer landbouw- en voedselsysteem kunnen versnellen. Om antwoord te krijgen op die vraag hebben we hem uitgenodigd als spreker voor de Koningshoevenontmoeting Zomersessies, en uitgenodigd voor deze podcast.Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.Shownotes> Eef tipt het restaurant en het nieuwe boek van De Nieuwe Winkel, Nijmegen> Jos tipt het essay van SCP: Wensdenken helpt de burger nietOp brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.
  • 18. Was vroeger alles beter in Brabant? - met Arnoud Reijnen

    42:07||Season 1, Ep. 18
    In onze podcastserie Hoe een koe en haas spreken we met interessante gasten vanuit allerlei disciplines en kennisvelden, om zo Brabant beter te leren kennen en begrijpen. Als er iemand is die Brabant goed begrijpt, is het Arnoud Reijnen. Bijna 40 jaar heeft hij gewerkt bij de provincie Noord-Brabant, waarvan het grootse deel als woordvoerder van meerdere CdK’s. Arnoud is een vat vol anekdotes, een wandelende provincie-encyclopedie. Hoe beschouwt hij een veranderend Brabant? Wat zijn de belangrijkste thema’s die hij in Brabant ziet? Wat zijn de constanten die hij heeft opgemerkt en wat zijn de veranderingen? En wat kunnen we daarvan leren? Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp. Shownotes> Eef tipt de tentoonstelling Veranderland in Noordbrabants Museum > Jos tipt het boek en de podcast De BourgondiërsOp brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.
  • 17. Hoe haal je EU-achterkamertjes naar Rucphen? - met Myrthe Krepel

    44:40||Season 1, Ep. 17
    In de EU lijkt veel zich af te spelen op plekken die we niet zien. Hoe kunnen we die plekken en processen beter zichtbaar maken? We vroegen social designer Myrthe Krepel om ons daarbij te helpen. Ze ontwierp de installatie Zachte Macht, trok daarmee door Brabant en vroeg in Rucphen, Eindhoven en Veghel hulp bij de lobby voor het Brabantse worstenbroodje. Hoe pak je zo’n project aan? En wat kunnen we ervan leren? Tips en verwijzingen uit deze aflevering:Eef tipt: Treurtrips. (Her)ontdek Nederland – Mark van Wonderen & Yolanda HuntelaarJos tipt het boek van Nino Haratischwilli: Het Schaarse Licht. En wat nog meer ter sprake kwam in deze aflevering:Scheltema | Red Europa !, Ulrike GuérotDossier Zachte Macht   Projectpagina Zachte MachtHoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.Op brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.
  • 16. Hoe kan dance bijdragen aan mentale gezondheid? - met Mark van Bergen

    42:49||Season 1, Ep. 16
    Mark van Bergen is expert op het gebied van dancemuziek. Veel van de beste DJ's uit Nederland - zelfs van de wereld - komen uit Brabant. Hoe zit het met de dancecultuur in Brabant en wat kunnen we daarvan leren over onze provincie?Tips en verwijzingen uit deze aflevering:Tip van Jos: Het IJzig hart – Almudena GrandesTip van Eef: Dance – design van een cultuur – Design Museum Den Bosch (te zien t/m 25 augustus '24)Tip van Mark: Fenix – Joost van Bellen En wat nog meer ter sprake kwam in deze aflevering:Robin Albers – Plastic DreamsBoek Mark van Bergen: Dutch Dance – How the Netherlands took the lead in electronic music culture Cultuurcafe Festivalisering in BrabantDe beurs waar in de podcast over gesproken wordt, is toegekend!Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp.Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.Op brabantkennis.nl/podcast kun je meer lezen over deze podcast en alle onderzoeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.