Share

cover art for 8. KOL och anhörig – William Spetz

Hjärt-LungPodden

8. KOL och anhörig – William Spetz

Season -2, Ep. -8

Mellan 400 000 och 700 000 människor i Sverige beräknas ha lungsjukdomen KOL. I snitt dör åtta personer varje dygn på grund av sjukdomen. I Hjärt-LungPodden hör vi skådespelaren William Spetz’ vittnesskildring kring sin mormors bortgång. Programmet gästas även av docent Åsa Wheelock som fick Hjärt-LungFondens stora forskningsanslag för sin molekylära forskning kring lungor och KOL. 

More episodes

View all episodes

  • 12. 12. Rätt mat enligt forskning

    26:00
    Vi lever i en tid där mycket fokus är på vad vi äter, men hur ska man förhålla sig till all information och rykten kring mat och dieter? Vilken är den bästa maten ur ett hälsoperspektiv enligt forskningen? Passar den maten allas behov? Hjärt-LungPodden bjöd in professor och överläkare Mai-Lis Hellénius som är en av Sveriges mest anlitade föreläsare i ämnet goda levnadsvanor.
  • -11. 11. Rörelsens betydelse enligt forskning

    18:33
    Hur kan det komma sig att svenska folket aldrig har suttit stilla så mycket som nu – trots att en motionshysteri tycks råda mer eller mindre konstant? Och hur kan man enkelt motverka denna stillasittande och tickande bomb för folkhälsan? Hjärt-LungPodden bjöd in professor och överläkare Mai-Lis Hellénius som är en av Sveriges mest anlitade föreläsare i ämnet goda levnadsvanor.
  • -10. 10. TESTAMENTSKOLAN – Om tvister och Harald Treutigers hjärtinfarkt

    27:03
    Programledaren (och numera också sjöofficeren) Harald Treutiger berättar om sin väg tillbaka från den infarkt han drabbades av på en fotbollsplan under träning. Vi får också lyssna på vilka tankar han har kring testamenteskrivning. Hjärt-LungPoddens gästas som vanligt av jurist Lena Krantz som ger vägledning kring hur man kan undvika att tvister uppstår den dag ett testamentekuvert öppnas.
  • -9. 9. TESTAMENTSKOLAN – Enskild egendom

    18:33
    Det är många som vill skriva in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente för att ge tillbaka till den forskning och vård man själv kan ha fått ett förlängt liv av. I samband med testamenteskrivning kan en del frågor uppstå, bland annat om Enskild egendom och vad som kan hända om detta inte specificeras. Hjärt-LungPoddens jurist Lena Krantz resonerar kring frågorna tillsammans med programledaren.
  • -7. 7. Sex vid hjärtsjukdom – Malena Ivarsson

    27:31
    Bland Sveriges drygt 2 miljoner hjärt-kärlsjuka finns det många tankar kring ämnet sex- och samlevnad. Hjärt-LungPodden bjöd in sexolog Malena Ivarsson för att prata om frågor och funderingar bland drabbade. Programmets gästas även av en professor och överläkare som kommenterar medicinering och eventuella risker med sexuell aktivitet i samband med hjärtsjukdom.
  • -5. 5. TESTAMENTSKOLAN – För snurrig för att skriva?

    19:35
    Fler och fler skriver in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente i syfte att stödja livsviktig forskning för kommande generationer. Hjärt-LungPoddens jurist Lena Krantz (verksam hos byrån Familjens Jurist) resonerar tillsammans med programledaren om situationer kring själva testamenteskrivningen. Vem avgör om personen som skriver är, eller har varit, för snurrig? Och varför är en framtidsfullmakt är användbar? 
  • 6. 6 TESTAMENTSKOLAN – Varför alla bör skriva testamente

    13:48
    6. TESTAMENTSKOLAN – Varför alla bör skriva testamenteMånga vill ge tillbaka till den forskning och vård som förlängt det egna livet, och därför är det vanligt att skriva in en del av sitt arv till Hjärt-Lungfonden. Hjärt-LungPoddens jurist Lena Krantz (verksam hos byrån Familjens Jurist) resonerar tillsammans med programledaren om varför alla kan ha nytta av ett testamente – även vid okomplicerade familjeförhållande. Och när är tidpunkten lämplig för testamenteskrivning?
  • 1. 1. När stroke slår till mot en gravid

    23:43
    I avsnittet berättar Maja, gravid i sjätte månaden, om när hon helt oväntat får en stroke. Hur vanligt är det att just unga drabbas? Sjukdomen orsakas av en propp eller ett brustet kärl i hjärnan och drabbar i genomsnitt 80 personer om dygnet i Sverige. En av landets främsta forskare inom området ger sin bild av stroke.