Share

cover art for Republikanisme: De lange linjene - fra Athen til Machiavelli

Historier Som Endret Verden

Republikanisme: De lange linjene - fra Athen til Machiavelli

Jon Iddeng og Kai Østberg, begge fra Universitetet i Sørøst-Norge, forteller om demokrati og republikanisme og om hvordan disse politiske tradisjonene har blitt forvaltet gjennom århundrene. I del 1 går vi gjennom perioden fra antikkens greske bystater over den romerske republikk fram til de italienske bystatene i renessansen.


Programleder og produsent er Christian Konglund.

Musikk: Epidemic Sounds

Podkasten er produsert av Gjenklang Studio

Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 

More episodes

View all episodes

 • Egypts mystiske mumier

  53:38
  I tusenvis av år har mennesket tørket, balsamert, pyntet og forberedt sine døde for etterlivet. Hvorfor? Og hvorfor tenker vi automatisk på Egypt når ordet mumie blir nevnt? Det endret ikke akkurat verden, men i denne episoden tar vi et dypdykk i egyptisk religion og hvorfor mumifiseringen av de døde var så viktig i det gamle Egypt. Ukens gjest er Anders Bettum - egyptolog og forfatter av "Nytt syn på det gamle Egypt". Programleder og produsent er Christian Konglund. Denne episoden kom opprinnelig ut 4. august 2022. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang Studio
 • Det akkadiske riket - verdens første imperium

  34:54
  I det gamle Mesopotamia dannet sumererne verdens første sivilisasjon. Men så kom Akkaderne fra nord.. De tok over de sumerske bystatene og gjorde som sin forgjenger noe ingen andre hadde tenkt på før: De skapte verdens første rike. Og sentralt i dette var Sargon av Akkad - "herskeren over de fire verdenshjørner". I tusenvis av år ble han ansett som selve malen på den perfekte hersker, og skulle du herske over et rike måtte du emulere han. Alle ville bli den nye Sargon. Ukens gjest er Kristoffer Momrak, doktor i historie Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Hvorfor startet ikke den industrielle revolusjonen i Kina?

  18:27
  Å se England ovenfra er som å se på et lappeteppe av elver og kanaler. Tilbake på 1800-tallet var det én by i England som ikke hadde tilgang til havet via elv eller kanal - Luton. Disse var perfekte for transport og for å drive de uendelig mange fabrikkene som dukket opp langs breddene. Men hvorfor skjedde ikke det samme i Keiser-kanalens hjemland Kina? Som fortsatt har verdens overlegent lengste kanal? På besøk har vi professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte"Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Fabrikken som kickstartet den industrielle revolusjonen

  23:51
  Produksjonen av bomull og tekstiler var det som virkelig satte fart i den industrielle revolusjonen. Men hvordan greide England, et sted som ikke akkurat er kjent for å dyrke bomull, å bli ledende her? Og hvem var Richard Arkwright? På besøk har vi professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte"Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Den industrielle revolusjon: Transport og infrastruktur

  46:44
  Transport og infrastruktur - en helt sentral del av ethvert land og enhver by. Og det har det alltid vært. Ikke bare for å komme seg fra a til b, men også for å kunne handle og frakte varer. Og den mest effektive måten å frakte mye og tung last på er fortsatt via vann. Det finnes nesten ikke en viktig by, hovedstad eller markedsplass som ikke er plassert i nærheten av en navigerbar elv, kanal eller sjø. London, Paris, Roma.. Donau går igjennom hele fire hovedsteder. Og dette er bare i Europa. Men hvilken rolle hadde kanaler for at den industrielle revolusjon kunne finne sted? På besøk har vi professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte" Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Nye syn på den industrielle revolusjon

  13:52
  Få ting har fått så mange bøker skrevet om seg som den industrielle revolusjonen, men som oftest så ser man på de samme elementene..Vi fikk besøk av professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte".Her tar han oss med på en reise i tid og rom hvor elleve land sammenlignes - fra Japan i øst til England i vest, og fra Russland i nord til Spania og Egypt i sør. Over en periode på flere hundre år settes søkelyset spesielt på tre sektorer: transport, tekstilindustri og hydrologi. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • LIVE: Egyptomani!

  36:04
  På slutten av 1700-tallet oppsto en enorm interesse for Det gamle Egypt. Etter Napoleons felttog mot Egypt, ble store mengder kunst, statuer og bruksgjenstander hentet fra Egypt og fraktet til Europa. I dag er fremdeles gammelegyptiske kunstverk, tekster og gjenstander tungt representert i museer verden over. Til og med kroppene til menneskene som skapte og levde denne kulturen: mumiene – er på utstilling.  Hva er historien bak de egyptiske musemssamlingene og hvilke etiske problemstillinger er knyttet til dem? Med oss for å snakke om egyptomani har vi religionshistoriker og egyptolog Anders Bettum.Denne episoden er i samarbeid med Universitet i Oslo og festivalen "Inn i historien". Helt i begynnelsen hører vi Arne Vatn, seniorkonsulent ved Kommunikasjonsseksjonen ved Det humanistiske fakultet.Vi beklager litt dårlig lyd - det var litt tekniske komplikasjoner under opptaket.Programleder: Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • LIVE: Det franske kolonirikets fall

  46:00
  Etter den franske revolusjonen i 1789 ble det vedtatt en erklæring om menneskerettigheter som slo fast at alle mennesker er født frie og like. Hvorfor fortsatte Frankrike da med å kolonisere flere og flere land? Gjaldt disse menneskerettighetene også i disse nyervervede områdene? Og hva var følelsen i Frankrike rundt dette når alt begynte å rakne? Vi har mange spørsmål, men heldigvis fikk vi med oss Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved UiO, til å guide oss gjennom et komplisert og fortsatt betent tema.Denne episoden er i samarbeid med Universitet i Oslo og festivalen "Inn i historien".Programleder: Christian Konglund.Produsent: Simon Lynau.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • USA - En supermakts geografi

  54:59
  Et land kan bare bli så bra som landskapet tillater.. Bare tenk på hvor viktig Nilen har vært i Egypt, og hvor viktig kysten har vært for Norge. Hva hadde Egypt sin historie vært uten Nilen? I denne episoden tar vi en titt på hvor utrolig unik USA sin geografi er. For dét er den. Med oss for å snakke om dette, samt ta oss med på sightseeing rundt om USA har vi Lars Os, tidligere utenrikskorrespondent for NRK i USA. Programleder er Christian Konglund. Produsent er Simon Lynau. Musikk: Epidemic Sounds og Soundly. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.