Share

cover art for 1600-tallet - det verste århundret

Historier Som Endret Verden

1600-tallet - det verste århundret

Tenk å bli født inn i et århundre hvor det var kun 3 år uten krig? På en tid hvor en mengde vulkanutbrudd sendte opp støv som dekket for solen, samtidig som verden var i "den lille istiden". Klimakrisen førte til ekstrem hungersnød, sykdom og pest, og millioner av mennesker døde. Samtidig skjedde en av verdens verste inflasjoner, og det var en evinnelig runddans av krig, borgerkrig og opptøyer. Allikevel, midt oppi all elendigheten, får vitenskapen en ny vår. Hva i alle dager skjedde? Og hvorfor?


Vi fikk besøk av førstelektor Sjur Atle Furali fra Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo for å fortelle oss hvorfor 1600-tallet var et så hinsides kjipt århundre å leve i.

Programleder og produsent er Christian Konglund 

Musikk: Epidemic Sounds 

Podkasten er produsert av Gjenklang Studio 

More episodes

View all episodes

 • Samurai!

  48:49
  Samuraien - den legendariske japanske krigeren. Vi har sett på TV at de med sitt sylskarpe sverd og æreskodeks var den japanske supersoldaten i flere århundrer. Men var de det? Og hvor kom de fra? Vi tar et dypdykk ned i samuraienes historie, denne gang på engelsk. Med oss for å snakke om samuraienes utrolige historie har vi Professor Stephen Turnbull. Produsent og programleder er Christian Konglund. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Musikk av Christian Konglund.
 • Lyndon B. Johnson - "Djevelen"

  31:15
  Av sine politiske motstandere ble han beskrevet som “The Devil”, “Evil Incarnate”, og en som gjorde alt for å få makt. Men var han ren ondskap? Eller var han kanskje en langt mer nyansert person og politiker som jobbet for de fattige? Med oss for å snakke om den tidligere amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson har vi Arne Kvalheim.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Musikk og kontentum fra EpidemicSound.
 • Middelalderens tro på mirakler, del 2

  41:39
  I forrige episode snakket vi om hvor tilstedeværende troen var i middelalderen, og hvordan man kunne vite om et bilde var religiøst. I denne avsluttende delen snakker vi om kors, krusifikser, og gråtende statuer.. Med oss for å snakke om middelalderens tro på mirakler har vi middelalderhistoriker Kaja Merete Hagen.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly.
 • Middelalderens tro på mirakler, del 1

  39:05
  Livet til et middelaldermenneske var hardt. Du vokste opp blant kriger, uår, pest og sykdom - alt mulig kunne skje, og det var dårlig med sikkerhetsnett for den som falt. Men de hadde én ting som samlet dem: Troen, og troen på mirakler.. Med oss for å snakke om middelalderens tro på mirakler har vi middelalderhistoriker Kaja Merete Hagen. Produsent og programleder er Christian Konglund. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly.
 • Cuba - Etter Sovjets fall

  50:29
  Cuba var helt avhengig av Sovjetunionen. Hele 85% av handelen var med dem og østblokklandene. Hva skjer da all den handelen plutselig sier stopp? Dette ble til Spesialperioden på Cuba.  Selv om “spesialperiode” kanskje høres flott ut, er det altså navnet på en helt forferdelig krisetid. Og hvorfor ble ikke Fidel Castro neste som falt? Dette er siste episode av miniserien om Cuba, og gjesten vår er historiker Even Sandvik Underlid. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.
 • Hvordan fikk vi internett?

  39:10
  "Internett - en flopp!" kunne man lese i Dagens Næringsliv i 1996. Det vet vi i dag at ikke var en spot-on spådom. Men hvordan fikk vi internett? Hvordan ble verden koblet sammen som den er? Og hvordan ser fremtiden ut? For å forstå det må vi tilbake i tid til USA's evige kamp mot Sovjetunionen...Med oss for å snakke om internetts historie har vi Harald Øverby, prorektor ved Handelshøyskolen BI.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly.
 • Margaret Thatcher

  49:24
  1980-tallet var en tid for store omveltninger, og særlig i Storbritannia som hadde forfalt og var i politisk krise. Inn kom den første kvinnelige lederen i et vestlig demokrati som skulle styre gjennom hele tiåret. Med jernhånd løftet hun Storbritannia opp fra en økonomisk hengemyr, men med store sosiale konsekvenser.. Hvem var egentlig "The Iron Lady"?Med oss for å snakke om Margaret Thatcher og Storbritannia på 1980-tallet har vi Knut Øystein Høvik, førstelektor i engelsk ved Høgskolen i Innlandet.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Jingle fra EpidemicSounds. »Ding dong the Witch is Dead» spilt inn av Glenn Miller and his Orch. og Marion Hutton, og skrevet av E. Y. Harburg og Harold Arlen, 1939.
 • Cuba - Frem til Sovjetunionens fall, del 2

  25:14
  Mens Sovjetunionen under Gorbachev sakte åpner opp, gjør Cuba det motsatte og lukker seg mer igjen. På slutten av 80-tallet var hele 95% av alle cubanske arbeidere ansatt av staten, og de er fullstendig avhengig av de mange milliardene av dollar som sendes fra Sovjetunionen. Men da Fidel Castro allerede så for seg at Sovjet kunne komme til å falle sammen - hvorfor gjorde de ikke noe for å sikre sitt eget land..? Dette er del 2 av episoden hvor vi går fra 1970-tallets Cuba til 1989. I denne miniserien tar vi en prat med historier Even Sandvik Underlid for å kartlegge trekantforholdet mellom Cuba, USA og Sovjetunionen. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.
 • Cuba - Frem til Sovjetunionens fall, del 1

  29:49
  Etter at Fidel Castro og Che Guevaras "friske" økonomiske reformer hadde ødelagt landet på 60-tallet stod Sovjetunionen med åpne armer. USAs blokade gjorde Cuba fullstendig avhengig av at Sovjet pumpet penger inn i landet, og kjøpte alt sukkeret. Allikevel ville ikke Cuba danse helt etter Sovjets fløyte. Dette var virkelig motsetningenes land. I denne miniserien tar vi en prat med historier Even Sandvik Underlid for å kartlegge trekantforholdet mellom Cuba, USA og Sovjetunionen. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.