Share

cover art for Ur arkiven: Lützen (nr 128)

Historiepodden

Ur arkiven: Lützen (nr 128)

Det är den 6 november, det är arkivdags, det är slaget vid Lützen, avsnitt 128 från 2016. För den som känner sig manad så handlar avsnitt före detta, nr 127, om slaget vid Breitenfeld och Sveriges intåg i trettioåriga kriget.

More episodes

View all episodes

  • Grimbergs utvalda: Serie B-avsnittet

    32:58|
    För några veckor sedan fick Robin en utmaning av våra lyssnare. Äntligen kommer repliken. Dessutom mer om Jan Myrdal samt heta nyheter från Sibirien.
  • Ur arkiven: Världens viktigaste vicepresidentnominering (nr 321)

    01:26:08|
    Denna amerikanska presidentvalsdag skickar vi ut ett extraavsnitt från arkivet, det är från 2020 och handlar om vicepresidentnomineringen på demokraternas konvent i Chicago 1944. Det var ett val som kunde antas vara mer än för syns skull eftersom den sittande presienden Franklin Roosevelt var tämligen krasslig. Demokraternas falanger ryker samman i ett makalöst ränksmideri och öldrickande, häng med!
  • 522. Vikingarna blir kristna

    01:19:18|
    Sverige har inte så många genuint starka exporter. Järnmalm kanske? ABBA – definitivt! Men frågan är om någonting egentligen slår vikingarna. De dyker upp japanska manga-serier, deras gudar som hjältar (eller skurkar) i fläskiga Hollywood-filmer och vi sätter dem på all merch avsedda för turister.Men i Historiepodden har vi inte slösat med avsnitt om vikingar. Dags för blot och bättring i och med det här matiga avsnittet om hur det kom sig att de små och osäkra statsbildningarna i norr anammade kors och dop. Vi pratar Ansgar, Västergötland och Vilhelm Mobergs antipati mot asatro.Mycket nöje!—Läslista:Price, Neil S., Ask och Emblas barn: vikingarnas historia, Daidalos, Göteborg, 2024Harrison, Dick, Vikingarnas historia, Historiska Media, Lund, 2020Larsdotter, Anna ”När Sverige blev kristet” i Populär historia 6/08Ekero Eriksson, Kristina ”Vikingatid och tidig medeltid” i Populär historia 5/20Rydén, Daniel, Den märkligaste boken i världen & andra mysterier, Historiska Media, Lund, 2021Henrikson, Alf, Dansk historia, Bonnier, Stockholm, 1989Moberg, Vilhelm, Min svenska historia berättad för folket, Norstedt, Stockholm, 1970-1971Nilsson, Bertil (red.), Kristnandet i Sverige: gamla källor och nya perspektiv = The Christianization in Sweden : old sources and new perspectives, Lunne böcker, Uppsala, 1996
  • Ur arkiven: Koreakriget (nr 154)

    01:27:47|
    Vi lever i en samtid där krigen rasar här och var, vi återvänder därför till...en annan tid då krig rasade. I Avsnitt 154 från 2017 avhandlas den första större konflikten under kalla kriget, nämligen koreakriget. En konflikt som kunde urartat till ett tredje världskrig men som manövrerades till status quo, gränserna ligger där de låg och de båda koreanska staterna som uppstod efter andra världskriget är alltjämt delade. I det här avsnittet ser vi att det faktiskt kunde gått på alla möjliga sätt.
  • 521. Det stulna valet - 1876

    01:07:53|
    Snart vankas det amerikanskt presidentval, och vi laddar upp med ett av de mer rafflande valen i amerikansk historia. Nämligen valet 1876 mellan republikanen Rutherford Hayes och demokraten Samuel Tilden. Den senare hade på valkvällen 184 elektorsröster och behövde bara en till för att säkra segern, det borde inte vara några problem eftersom tre av de ofärdiga staterna låg i södern, som var säkra demokratiska fästen. Men dagen efter valet började det hände konstiga saker. Vem hade egentligen vunnit i de tre södra delstaterna?
  • 520. Den stora lingonruschen

    01:06:01|
    Det är svårt att föreställa sig men det fanns några år vid sekelskiftet 1800/1900 som lingonen i de småländska skogarna var en av Sveriges största och viktigaste exportindustrier. Stora låglass tuffade iväg till Tyskland där de blev sylt eller tillsatser i rödvinstillverkningen.Det här avsnittet handlar om den stora lingonruschen. En tid när Moheda var vårt svar på Klondyke. Men det är också ett avsnitt om den roll som skogens skafferi har spelat igenom vår långa historia.Smaklig spis—Läslista (bl a)Andersson, Karl-Olof ”Lingonruschen i Småland” Släkthistoria mars 2019Palmbo, Frida ”Lingon” Kulturmiljö vid Norrbottens museum 31 augusti 2018Svanberg, Ingvar, Tunón, Håkan & Pettersson, Börge (red.), Människan och naturen, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 2001Tellström, Richard, Varje tugga är en tanke: svensk matkultur under 800 år, Första utgåvan, Natur & Kultur, [Stockholm], 2024
  • Ur arkiven: Stasi (nr 159)

    01:22:15|
    Vi går undercover med den östtyska säkerhetspolisen Stasi och följer deras utrikesspionage, som till skillnad från resten av staten hade ett visst romantiskt och framgångsrikt skimmer. Avsnitt 159 är från 2017.
  • 519. Oinskränkt ubåtskrig

    01:20:00|
    Vi ger oss ut på havet, ja rent av under havet! Tillsammans med tidens ubåtspionjärer i första världskriget och tyska beslutsfattare som möts på polska slott ska vi avgöra framtiden för seklet. Det blir blockader, kontrablockader, massor med sänkta fartyg och argumentation för och emot det oinskränkta ubåtskriget...som tyskarna hoppades kunde avgöra kriget, och kanske gjorde det det, fast åt andra hållet.