Share

cover art for Ur arkiven. Gitta Sereny & nazisterna (nr 227)

Historiepodden

Ur arkiven. Gitta Sereny & nazisterna (nr 227)

I avsnitt 227 från 2018 avhandlade vi journalisten och författaren Gitta Serenys intervjuer med flera nazister efter kriget. Hur resonerade de om vad som hände under kriget osv?

More episodes

View all episodes

  • Ur arkiven: Shirley for president (nr 317)

    01:13:52
    Här skickar vi ut Shirley Chisholm på kampanj till det amerikanska presidentvalet 1972, hon var den första svarta kvinna att ge sig på det försöket. Avsnittet är från 2020 och vi tycker det passar bra att återvända till detta amerikanska presidentvalsår. Chisholm uppmärksammas även med en påkostad Netflix-film.
  • 492. Triumviratets födelse - del 2/2

    53:46
    Vår andra och avslutande del om hur den politiska alliansen chockerade Rom under år 59.f.kr. Debattklimatet eskalerar utom kontroll mellan optimaterna och de nybildade triumviratet. Det blir dramtatiska konfrontationer på wrestlingscenen där korgar med skit används som tillhyggen mellan kombattanterna. Ett mustigt avsnitt helt enkelt!
  • Grimbergs utvalda - del 2

    27:36
    Här kommer årets andra upplaga av specialmagasinet till Grimbergs utvalda, det innehåller en "vi var då", en sprakande liten berättelse och presentation av ett nytt tävlingsmoment som inbegriper dig som lyssnare.
  • 491. Triumviratets födelse - del 1/2

    01:03:44
    Nu är det dags! På fredag är det den 22e mars 2024, och då är det tio år sedan poddens första avsnitt. Det vore ju lite knasigt om vi hade poddat i tio år utan att prata mer ingående om triumviratet som bildades runt år 59.kr..haha, helknäppt ju. Men så blir det alltså inte på långa vägar...för med nästan en hel vecka till godo innan tioårsmärket, kommer här det första av två avsnitt om triumviratet bestående av Caesar, Pompejus och Crassus.
  • Ur arkiven: Karolinen Ulrika Eleonora (nr 242)

    01:02:09
    Vi återvänder till 2019 och avsnitt 242 för att följa Ulrika Eleonora, och då menar vi inte någon av drottningarna med samma namn, utan soldaten och karolinen Ulrika Eleonora. Hon var som påpekas i avsnittet ganska ovanlig med tanke på yrket, men inte unik. För att få ge sig ut på lite äventyr under 1700-talets början sadlade hon om och utgav sig för att vara man.
  • 490. Stora nordliga expeditionen

    01:16:03
    Här kommer en ruskig historia. Omfattande i både omfång och dramatik. Det handlar om de expeditioner i östlig riktning som den ryska staten under 1700-talet genomförde. Ledare för dessa var dansken Vitus Bering.Vi fokuserar särskilt på den andra av Berings två expeditioner. ”Den stora nordliga expeditionen” där någon stans mellan 3 000 och 10 000 män, kvinnor och barn begav sig till östra Sibirien för att mäta, samla och dokumentera. För Bering och hans mannar leder det slutligen till en mycket utsatt vinter vid den isolerade Berings ö mellan Alaska och Kamtjatka.Glöm inte att fixa plåtar till vår föreställning 14 maj! Sista gången vi kör live på rätt länge. Krigochfred.seLitteraturlista:Dyring, Annagreta & Dyring, Eric, Polardrömmars höga pris: historiska äventyr i Arktis och Antarktis, Carlsson, Stockholm, 2007Näslund, Sture ”Rysslands danske Columbus” i Populär historia nr 3 2017Troyat, Henri, Peter den store, Norstedts, Stockholm, 1981Dyring, Eric ”Den stora expeditionen” i Populär historia mars 2001”Vitus Bering - den sista resan” i Världens historia 2015
  • 489. Den unga Margaretas tid

    01:17:24
    Vi dyker upp i mitten av 1300-talet och följer den unga Margaretas tid. Där kungar, grevar och handelsförbund intrigerar, krigar och råkar i luven på varandra om vartannat. Mitt i detta maktspel duggar familjetragedierna tätt, trots detta kommer Margareta navigera sig fram till toppen av makthierarkin. Vi lämnar henne som 34-åring då hon är ledare för Danmark och Norge 1388.
  • Ur arkiven: Palmemordet (nr 93)

    01:19:07
    Det är den 28:e februari och 38 år sedan statsminister Olof Palme sköts ihjäl på Sveavägen. Det är också 8 år sedan avsnitt 93 spelades in 2016, med tanke på allt som hänt i ämnet klämde vi i med några minuter extra försnack. Nya spår, en utpekad gärningsman och själva utredningen har lagts ned sedan inspelningen, det får man komma ihåg. Men oavsett vad som händer i ämnet, är det som vi konstaterar i avsnittet... alltid väldigt intressant.
  • 488. Boxarupproret

    01:24:10
    Nu blir det historia i tungviktsklassen. År 1900 kulminerade ett stort uppror ut i provinserna runtom Beijing. En folklig religiös och politisk rörelse som hos européerna fick namnet boxarna gav sig på kristna kineser, missionärer och europeiska delegationer.Boxarupproret påskyndade den utveckling som egentligen pågått under hela 1800-talet. Det slutade med total kollaps för den kejserliga dynastin. En slags bottenkänning från vilket kommunistkina sedermera försökt hämta sig.Passa på att boka biljetter till vår tioårsfest! Krigochfred.se—Läslista:Hägerdal, Hans, Kinas historia, Historiska media, Lund, 2008Vargö, Lars, Det olyckliga århundradet: när Öst och Väst möttes, Carlssons, [Stockholm], 2016Ankarloo, Bengt (red.), 1900-talet: vår tids historia i ord och bild. Bd 16, Bokfrämjandet, Helsingborg, 1976Henrikson, Alf & Hwang, Tsu-yü, Kinesisk historia, 11/20. tus., Bonnier, Stockholm, 1978Nyberg, Kenneth ”Boxarupproret och Kinasvenskarna” i Historielärarnas förenings årsskrift