Share

cover art for Ur arkiven: Fallet Fritiof Enbom (nr 296)

Historiepodden

Ur arkiven: Fallet Fritiof Enbom (nr 296)

Vi återvänder till avsnitt 296 från 2020 och det uppmärksammade spionfallet Fritiof Enbom. Affären rev upp det svenska samhället i kalla kriget-atmosfären på 50-talet där inget verkade vara som det verkade vara.

More episodes

View all episodes

 • Ur arkiven: Historien om "Shogun" (nr 237)

  01:09:37
  Avsnitt 237 är från 2019 och här hamnar vi i 1600-talets början, där den brittiske sjömannen William Adams kommer till Japan. Snart fick han bra kontakt med rikets styresman och förste Shogun, Tokugawa Ieyasu, vilket blev intressant på många sätt. Här blir det kulturkrockar och kulturell påverkan om vartannat.
 • 495. Drömmar av stål: om Stålverk 80

  01:05:47
  Ni kanske har missat det, men på något sätt har ett icke genomfört byggande av ett stålverk i Luleå under 1970-talet letat sig in i riksmedia på nytt. Stålverk 80 som det kallades planerades i en tid före oljekriser. Rekordårens törst efter tunnplåt förvandlade stål till guld. Stora stålverk var en idiotsäker satsning.För europeiska politiker blev det en chans att placera välbetalda industrijobb i utsatta regioner. Norra England, södra Frankrike eller södra Italien. Visst behövdes det subventioner, men sådana kunde man snabbt räkna hem. Det är varför en enig riksdag beslutade om att bygga ett stort stålverk i Luleå. 1980 skulle det stå färdigt.Det räcker egentligen med 1970-talet. Även om industripolitik och stålkonjunktur kan låta svåråtkomligt är det rafflande tider med ekonomiska stålbad (förlåt) som väntade för hela västvärlden. När efterfrågan minskade och produktionen flyttade till Asien framstod plötsligt rekordårens satsningar som naiva.Kanske befinner vi oss i en ny sådan era. Det är varför Stålverk 80 åter igen debatteras. Är det subventionerade gröna stålet vår industriella framtid eller håller historien på att återupprepa sig? Vi har inte svaret på den frågan. Det har ingen. Men vi kan berätta om Stålverk 80 i alla fall. En mustig saga med bullriga politiker, självsäkra industrimän och desperata kommunalpolitiker.MYCKET NÖJE!—Läslista:Mellgren, Erik ”Stålverk 80 – från statlig jättesatsning till nedläggning” Teknikhistoria 2/2024Jörnmark, Jan, Coal and steel in Western Europe 1945-1993: innovative change and institutional adaptation, Ekonomisk-historiska institutionen, Univ., Diss. Göteborg : Univ.,Göteborg, 1993Jörnmark, Jan ”Statssubventionerat stål – lika fel nu som då” Timbro 1/2023Groth, Östen, Norrbotten 1 Ur Norrbottens historia, Skrivarförl./Norrbottens bildningsförb., Luleå, 1984Holmbäck, Bure (red.), Ljuset i norr: betraktelser från Sveriges bortersta del, Carlsson i samarbete med Norrbottensakad., Stockholm, 1998Granström, Majlis (red.), Norrbotten, Norrbottens hembygdsförbund, Luleå, 2000
 • 494. Den försvunna kolonin

  01:15:57
  Det första försöket från engelsmännens håll att bosätta sig på den nordamerikanska kusten under 1580-talet, gick helt åt pipan. Faktum är att hela detta första koloniseringsförsök upplöstes i ett intet, kolonisterna glömdes och när man äntligen återvände hade de försvunnit. Det här är den mystiska berättelsen om kolonin på ön Roanoke under drottning Elisabeth I:s tid.
 • Ur arkiven: Nazisterna & konsten (Nr 129)

  01:11:42
  Här avhandlas det nazityska rikets syn på konst och arkitektur, det var ett särskilt förhållande med tanke på att rikets ledare själv betraktade sig som i första hand konstnär. Vad var bra och vad var dålig konst i det tredje riket?
 • 493. Mordet på Lev Trotskij

  01:18:52
  På bilden ser vi hur mexikanska poliser stolt visar upp den ishacka som suttit fastkilad sju centimeter in i Lev Trotskijs huvud. Det är kanske det förra seklets mest kända politiska mord. Stalins klappjakt på sin fiende tog slut i Mexiko.I en tid när ryska oppositionella åter igen dör under mystiska omständigheter (om det nu är mystiskt att bli slagen i huvuden av en NKVD-agents hacka) känns det intressant att djupdyka i Trotskijs öde. Vem var han? Vad gjorde han? Hur fick han hackan i huvudet? Lösmustascher på - giftampuller i paraplyet redo - nu blir det hemliga polisen för hela slanten.Hoppas ni tycker det blev ett bra avsnitt.—Kom ihåg att 14 maj kör vi live i China teatern! 1 000 biljetter sålda. Kränger vi 200 till är det lapp på luckan. Kom dit! Biljetter på krigochfred.se—Läslista:Rystad, Göran, Politiska mord: det yttersta argumentet : från Julius Caesar till Martin Luther King, Historiska media, Lund, 2004Sudoplatov, Pavel Anatolʹevič & Sudoplatov, Anatolij Pavlovič, Direktoratet: Stalins spionchef berättar, Norstedt, Stockholm, 1994Broué, Pierre, Trotskij: en biografi, Carlsson, Stockholm, 2011Englund, Peter, Förflutenhetens landskap: historiska essäer, Atlantis, Stockholm, 1991
 • Kungörelse: "Vem är hen?" kommer tillbaka våren 2024!

  03:11
  Vi behöver nya ledtrådar till "Vem är hen?". Vill du bara med och bidra? Mejla till robin@historiepodden.com eller daniel@historiepodden.com. Beroende på vem som ska läsa ledtråden det vill säga.
 • Ur arkiven: Shirley for president (nr 317)

  01:13:52
  Här skickar vi ut Shirley Chisholm på kampanj till det amerikanska presidentvalet 1972, hon var den första svarta kvinna att ge sig på det försöket. Avsnittet är från 2020 och vi tycker det passar bra att återvända till detta amerikanska presidentvalsår. Chisholm uppmärksammas även med en påkostad Netflix-film.
 • 492. Triumviratets födelse - del 2/2

  53:46
  Vår andra och avslutande del om hur den politiska alliansen chockerade Rom under år 59.f.kr. Debattklimatet eskalerar utom kontroll mellan optimaterna och de nybildade triumviratet. Det blir dramtatiska konfrontationer på wrestlingscenen där korgar med skit används som tillhyggen mellan kombattanterna. Ett mustigt avsnitt helt enkelt!
 • Grimbergs utvalda - del 2

  27:36
  Här kommer årets andra upplaga av specialmagasinet till Grimbergs utvalda, det innehåller en "vi var då", en sprakande liten berättelse och presentation av ett nytt tävlingsmoment som inbegriper dig som lyssnare.