Share

cover art for Ur arkiven: Duellen om Nilen (nr 171)

Historiepodden

Ur arkiven: Duellen om Nilen (nr 171)

Denna rafflande äventyrsberättelse från 2017 - innehåller också oerhört mustiga karaktärer som hamnar i luven på varandra. Vi ger er Richard Francis Burton och John Speke.

More episodes

View all episodes

 • Vem är hen? Avsnitt 6: "En jättekänd karaktär i historien"

  22:25
  Frågetävlingen drar ihop sig och det bjuds på ett första klassens hjärnsläpp
 • 509. Amerikanska revolutionen 2/4: Ett krig för självständighet

  01:47:58
  Här kommer del två av våra stora sommarföljetong om den amerikanska revolutionen. I det här avsnittet växer krigets omfattning, den amerikanska kontinentalkongressen fattar beslut om oavhängighet och fransmännen kastar in sin mössa i ringen. Det blir mustiga personporträtt, dramatiska slag och mycket mer därtill.
 • Lyssnarnas favoriter nr 6: Mount Everest 1953

  01:11:57
  Historiepoddens lyssnare har fått rösta på sina favoriter under våren, detta avsnitt nr 254 från 2019 nådde högt, inte till toppen men till plats 6 vilket räcker för att sändas igen. Se upp för stela britter, charmiga schweizare och sluttande klippavsatser.
 • Vem är hen? Avsnitt 5: Som en strandad val?

  23:22
  Halvvägs genom vår frågesport börjar det likna någonting. Dessutom kommer Daniel med en riktig splatterfilmsberättelse om Vilhelm Erövraren.
 • 508. Amerikanska revolutionen 1/4: Det här var ingen tebjudning

  01:37:17
  Pamparam! Det har varit mycket intressant att dyka ner på djupet i de här händelserna och det är med stor stolthet vi presenterar del 1 av 4 i 2024 års sommarföljetong, Amerikanska revolutionen! När det stundar ett amerikanskt val i höst kan det vara intressant att se hur allt började. I det här avsnittet börjar vi nysta i hur relationen mellan kolonierna och moderlandet England trasslas till efter sjuårskriget på 1750-talet. Det blir en massaker och "tebjudning" i Boston innan kriget bryter ut på riktigt med slagen vid Lexington och Concord i slutet av avsnittet. Läslista:“Den första saluten” - Barbara Tuchman“A history of the United States” - Philip Jenkins“USA:s historia” - Lennart Pehrson“Amerikanska historier” - Ulla Britta Ramklint“Amerikanska mardrömmar” - Per Leander“Amerikansk gryning” - Jöran Mjöberg “Amerikas saga” - Jens Sisgaard“15 avgörande slag” - Hans-Dieter OttoVärldens Historia 5/2023
 • Ur arkiven: Dinosaurierna - 1800-talets vetenskapliga strid (nr 23)

  01:12:18
  I det här avsnittet (nr 23 från 2014) hade vi inte ens tagit oss fram till vår första sommarledighet som poddare. Vi var väldigt roade och nöjda med avsnittet som innehåller både en rad spektakulära karaktärer och en av de senaste seklernas mest relevanta och omdanande vetenskapliga debatter. Nämligen den huruvida Bibeln gick att se som facit för jordens historia, den nya vetenskapen geologi blev allt svårare att förena med Bibelns gamla förklaringar. På bilden ser vi för övrigt Richard Owen, mannen som myntade begreppet Dinosaurier. Med plagiat samt räv och rackarspel roffade han åt sig en plats i historien där han så här i efterhand utgör mall för den perfekta skurken.
 • Vem är hen? Avsnitt 4: På TV i Australien

  26:24
  Tävlingen fortsätter. Det blir australiensisk TV, lyckade gissningar och fler av Daniels faktauppgifter.
 • 507. Hur strandlivet uppkom

  01:13:20
  Numera breder vi ut oss halvnakna på stranden och lapar sol under sommaren. Annat var det förr, för ungefär 150 år sen, då badades det med kläder på och solen skyddes som pesten eftersom solbränna kunde få någon att inbilla sig att man var en simpel bonde som gick ute om dagarna. Ändå skulle det badas, varför och hur detta gick till avhandlar vi i detta mysigt kulturutvecklande avsnitt. Vi ska från kurorter till Saltkråkan, häng med!Läslista“Sekelskifte” - essän “längtan till havet” av Orvar LöfgrenSpännande Historia - “sol, bad och moraliskt förfall”Populär Historia 7/2016
 • Vem är hen? Avsnitt 3: Grönt och brunt

  23:26
  Nu börjar det ta sig! Lite tryckt stämning i studion. Avsnitt tre av tio.