Share

Historiepodden
533. Mysteriet med Marie-Antoinettes halsband
Nu blir det en rafflande episod vilken går att betrakta som en enastående märklig bedrägerihärva, eller som en bakomliggande faktor till franska revolutionen och demokratins genombrott. Egendomlig och underhållande är den i allafall. Affären innehåller ett diamanthalsband för många tiotals miljoner och några bedragare som lyckades lura en stackars bekräftelsetörstande kardinal att han blivit bundis med drottningen, som egentligen avskydde honom. I den vevan kommer halsbandet in i bilden, och drottningens image inför folket tar allvarlig skada.
Läslista:
“Marie Antoinette” - Antonia Frasier
“Axel von Fersen och drottning Marie- Antoinette” - Margareta Beckman
“Vad hände egentligen?”
“Kungliga skandaler genom historien” - tidsskrift
Världens historia 4/2010
More episodes
View all episodes
540. Stalin och Beria: två bödlars vanvördiga undergång
01:31:41|När Googles algoritmer började servera ”content” om det sovjetiska ledarskapet väcktes en nyfikenhet hos Robin. Vad hände egentligen de där veckorna när den store bödeln – Stalin – dog och den lite mindre bödeln – Beria – tog över tyglarna… i några veckor. Sedan slöt sig resten av rövargänget samman och kuppade bort honom.Vad hände egentligen? Ja, ingen vet helt. Det finns mycket skrivet men alla vittnen ljuger. En jäkla soppa är det oavsett. Den innehåller oväntade liberala politiska tendenser, roliga skämt från diktatorer i livets slutskede och massvis med cynism.Litteratur:Knight, Amy W., Beria: Stalin's first lieutenant, Princeton Univ. Press, Princeton, 1993Grigorʹev, Boris Nikolaevič, Lavrentij Berija: Stalins säkerhetschef, Efron & dotter, Nacka, 2009Sudoplatov, Pavel Anatolʹevič & Sudoplatov, Anatolij Pavlovič, Direktoratet: Stalins spionchef berättar, Norstedt, Stockholm, 1994Sebag Montefiore, Simon, Stalin: den röde tsarens hov, Prisma, Stockholm, 2004Ur arkiven: Fascisternas marsch mot Rom (nr 287)
01:13:58|Nu blir det promenad, vi följer Benito Mussolini och hans gelikars spatserande mot Rom 1922 för att överta makten. Det är spännande och omdanande grejer, avsnittet är från 2020.539. Ett anglikanskt Israel
01:18:21|Denna lite märkliga och bortglömda episod från 1800-talet handlar om när det nyfrälsta Englands anglikanska protestanter efter tolkningar av bibeln försökte få judarna i världen att bli kristna. Dessutom behövde både den turkiske sultanen och judarna bearbetas för att få dem till det gamla Israel, först då kunde den bibliska profetian slå in och Jesus återvända till jorden. Idén är alltjämt levande i USA, men det anglikanska försöket att omvända judarna rann efterhand ut i sanden. Men idéerna bidrog till Storbritanniens intresse och stöd för den judiska befolkningens återkomst till Palestina.538. Robert Capa: Mannen, myterna och legenderna
01:08:48|Världshistoriens mest kända krigsfotograf hette Robert Capa. Välj om du vill lägga på ett brett amerikanskt cääppää eller säga ”kappa” som vore det ett höstplagg du pratar om. Vi gör bäggedera i avsnittet. Han föddes… på 1930-talet när två unga judiska fotografer i Paris: Endre Friedmann och Gerda Pohorylle hittade på honom.Så kan livet bli. Om man syr upp en ny och spännande kostym kan man växa in i den. Vilket är vad som sker när Endre Friedmann blir Robert Capa. Han fotograferade fem krig – från spanska inbördeskriget till Vietnamkriget. Mest känd blev han för sina odödliga foton från landstigningen vid Normandie.Capa levde livet som en film i vilket han hade huvudrollen. Festerna var många, flickvännerna var världskändisar och Ernest Hemingway gjorde gästspel som skruvad fadersfigur. Och som i alla bra filmer kunde han tangera gränserna för vad som egentligen var sant eller inte.Det är huvudtemat i vårt avsnitt om Capa. Myterna.Nu åker vi!—Läslista:Capa, Robert, Krigsfotografen: från Nordafrika till Berlin, Bonnier, Stockholm, 2007Hersey, John ”The man who invented himself” 47 magazine 1947Wiberg, Jacob ”Krigsfotografen Robert Capa” Populär historia 6/2010Bergman, Ingrid & Burgess, Alan, Mitt liv, [Ny utg.], Norstedt, Stockholm, 2015Ur arkiven: Cicero och Catilina (nr 202)
01:20:02|Vi är i romarriket under första århundradet f.kr. Vi går till den store retorikerns stund i det politiska rampljuset, då Cicero som konsul avvärjer ett konspiratoriskt kuppförsök...vad det verkar. Avsnittet är inspelat 2018537. Kinas stora uppfinningar
01:11:13|Det finns många snillrika uppfinningar i vår värld som vi tar för givet, och väldigt många av dem är väldigt gamla. Många har sitt ursprung i det stora landet i öster, i Kinas uråldriga historia har så mycket mer hunnit hända än hos oss andra, så det är inte konstigt att de fick ett försprång. I det här avsnittet tar vi förutom de klassiska "4 stora" - kompassen, pappret, boktryckarkonsten och krutet också upp siden. Vi lämnar allt från sedlar till porslin, alkohol, paraplyer, menyer och gafflar utanför denna gång.Grimbergs utvalda - del 8, om "Whiskey on the rocks"
31:33|Jajjamensan! Här kommer på folkets uppmaning en analys av tv-serien "whiskey on the rocks" som gick på Svt vid julen 2024. Vi drar fram de mest orimliga utsvävningarna serien gör, hyllar somligt och förundras över märkligheten i somligt.536. Lyckolandet – Norge och oljan
01:02:04|I det här avsnittet vänder vi blicken västerut. Hur gick det till när en listen kust- och fjällnation som mest handlade med fisk blev en stor oljemakt?Vi berättar om den irakiske migranten som utbildade ett helt departement, om de dramatiska fynden, om den norska riksdagens och regeringens målmedvetna kamp för att "förnorska" oljan samt om kursändringen på 1990-talet.Det är spännande grejer detta!——Läslista:Smith-Solbakken, Marie ”Norsk oljehistoria” Stor norsk encyklopedi 2023Petterson, Torbjörn ”Doldisen Farouk Al-Kasim är hjärnan bakom norska oljeundret” Dagens Nyheter 2019Yergin, Daniel The Prize [ny utg] 2009Sejersted, Francis, Socialdemokratins tidsålder: Sverige och Norge under 1900-talet, 2005Ur arkiven: Det franska Sverige (nr 256)
01:16:45|På målningen som är avsnittets omslagsbild ser vi en trött men lycklig Carl Gustaf Tessin bland sina papper, böcker och kartor. Han är svensk ambassadör i Paris, kanske har ingen människa någonsin passat bättre för ett jobb. Han kan symbolisera hur influerat Sverige var av Frankrike under 1700-talet. Avsnitt 256 är från 2019 och passar bra in i den våg av franskhet som vi är har släppt loss senaste månaden.