Share

cover art for 510. Amerikanska revolutionen 3/4: Final vid Yorktown

Historiepodden

510. Amerikanska revolutionen 3/4: Final vid Yorktown

I ett av Historiepoddens längsta avsnitt någonsin går vi igenom det amerikanska frihetskrigets utveckling från 1779 till belägringen av Yorktown 1781. Det blir franska flottor, holländska saluter, engelska generaler med skiftande temperament och entusiasm, amerikanska penningproblem och påflugna diplomater. De södra kolonierna blir den nya krigsarenan när britterna försöker övervinna dessa till sin sida, men när även framgångarna liknar motgångar börjar man få problem.


Läslista:

“Den första saluten” - Barbara Tuchman

“USA:s historia” - Lennart Pehrson

“Amerikanska historier” - Ulla Britta Ramklint

“Amerikansk gryning” - Jöran Mjöberg 

“Amerikas saga” - Jens Sisgaard

“15 avgörande slag” - Hans-Dieter Otto

Världens Historia 5/2023


More episodes

View all episodes

  • Grimbergs utvalda: Albansk fotboll och snabelskor

    14:21|
    Allas favoritmagasin är tillbaka! Det handlar om vad Robin läst i sommar och Daniel har en anekdot om högfärdigt skomode.
  • 514. Den mördande konstnären - Caravaggio

    01:09:58|
    Vi beger oss till Italien vid sekelskiftet 1600, där hittar vi ett stökigt gatuliv som den talangfulle konstnären Caravaggio försöker bemästra. Det går väl lite sämre än det gör framför målarduken. Slagsmål, fylla, dolkar, penslar och epokgörande konst är vad denne strulputtes liv handlar om, rafflande och väl värt ett poddavsnitt.
  • Ur arkiven: Lewis & Clark - expeditionen västerut (nr 97)

    01:22:09|
    Vi kastar oss ut i det okända, eller åtminstone nästan. Avsnittet är känt sen innan även om det var länge sedan 2016 nu. Men innehållet handlar om den för europeiska nybyggare okända terräng som låg mellan den amerikanska östkusten och det stora stilla havet i väster. Under början av 1800-talet är det dags att utforska detta.
  • 513. Sverige & bomben: striden om kärnvapnen

    01:17:50|
    Här kommer det tredje avsnittet i den trilogi ingen visste att vi höll på med. Från Oppenheimer till testprogrammen för kärnvapen har det nu blivit dags för den svenska debatten om kärnvapen.Det är många författare och dokumentärmakare som har närmat sig det här spännande ämnesområdet. Men när jag och Daniel pratade ihop oss kände vi båda två att för lite uppmärksamhet har riktats mot viktiga frågor som: punktskatt på lättöl, dålig stämning i tågvagnar på Saltsjöbanan och Sveriges ÖB:s buffliga handstil.Att Sverige aldrig blev en kärnvapenmakt trots militärens stundtals ihärdiga kamp för egna bomber handlar om socialdemokratisk partipolitik, om den allmänna opinionen och om konsten att sitta lugnt i båten.Hoppas ni gillar avsnittet!Läslista:Agrell, Wilhelm, Övrig illegal verksamhet: övervakningen av de svenska kärnvapenmotståndarna 1958-1968, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 1999Agrell, Wilhelm, Svenska förintelsevapen: utvecklingen av kemiska och nukleära stridsmedel 1928-1970, Historiska media, Lund, 2002Karlsson, Gunnel, Från broderskap till systerskap: det socialdemokratiska kvinnoförbundets kamp för inflytande och makt i SAP, Arkiv, Diss. Göteborg : Univ.,Lund, 1996Eriksson, Nancy, Nancy: Nancy Eriksson minns, Bonnier, Stockholm, 1985Sundberg, Ulf i Frankson, Anders (red.), Sverige under kalla kriget: myter och legender, Lind & Co, [Stockholm], 2021Ljudklipp av Erlander och Inga Thorsson kommer från Göran Ellungs dokumentärserie ”Tage Erlander – makten och sanningen”.
  • 512. Sveriges största historieförfalskare - Nils Rabenius

    01:17:32|
    Säsongspremiären är här och vi är laddade för att dyka ner i ett historiskt mysterium. Vilka var egentligen medlemmarna av den anrika Rabbe-ätten och hur långt går den tillbaka i historien? Vi fokuserar på Nils Rabenius, kyrkoherde i Hedemora under karolinsk tid. Runt sekelskiftet 1700 tjänstgjorde han hos både Karl XI och Karl XII, han tacklade samtiden med muntert lynne och forntiden med stort intresse. Men eftervärlden har med stigande förvåning noterat att kyrkoherden levde ett slags dubbelliv.
  • Lyssnarnas favoriter nr 1: Tintin och 1900-talet

    01:21:25|
    Lyssnarnas främsta favorit är korad, åtminstone av de som röstade på facebooksidan i maj. Tintinologerna har kraftsamlat och visat sin styrka, nr 1 är "Tintin och 1900-talet", avsnitt 222 från 2018. Det blir bland annat konflikter i Sydeuropa och Sydamerika. Tintin hamnar snett i Kongo men rätt i förhållande till Japan och är på månen före Apollo 11. Vi dyker ner i tecknaren Hergés egna liv och vad som styr Tintins öden under mitten av 1900-talet.
  • Vem är hen? Avsnitt 10: Att vinna i Tetris

    24:11|
    Det är final, storartad avslutning, inhyrda orkestrar med pukor och trumpeter där vinnaren mottar Grimberg Memorial (i tanken) och inte nog med det så kan man se fram mot "Berövad behåring med GG"!
  • Lyssnarnas favoriter nr 2: Mosslik

    01:02:28|
    Liken i mossarna, de mossiga mossliken i avsnitt 197 från 2018 är lyssnarnas näst största historiepoddfavorit. I Nordeuropa sänktes de som ansetts begå kriminella handlingar i diverse mossar under medeltiden. Det finns många aspekter att avhandla i detta synnerligen puttriga avsnitt.
  • Vem är hen? Avsnitt 9: "En enkelspårig liten man"

    27:50|
    Maximalt tät stämning i studion. Ovanpå detta gör "vedervärdiga varianter med GG" en återkomst.