Share

cover art for 508. Amerikanska revolutionen 1/4: Det här var ingen tebjudning

Historiepodden

508. Amerikanska revolutionen 1/4: Det här var ingen tebjudning

Pamparam! Det har varit mycket intressant att dyka ner på djupet i de här händelserna och det är med stor stolthet vi presenterar del 1 av 4 i 2024 års sommarföljetong, Amerikanska revolutionen! När det stundar ett amerikanskt val i höst kan det vara intressant att se hur allt började. I det här avsnittet börjar vi nysta i hur relationen mellan kolonierna och moderlandet England trasslas till efter sjuårskriget på 1750-talet. Det blir en massaker och "tebjudning" i Boston innan kriget bryter ut på riktigt med slagen vid Lexington och Concord i slutet av avsnittet.


Läslista:

“Den första saluten” - Barbara Tuchman

“A history of the United States” - Philip Jenkins

“USA:s historia” - Lennart Pehrson

“Amerikanska historier” - Ulla Britta Ramklint

“Amerikanska mardrömmar” - Per Leander

“Amerikansk gryning” - Jöran Mjöberg 

“Amerikas saga” - Jens Sisgaard

“15 avgörande slag” - Hans-Dieter Otto

Världens Historia 5/2023


More episodes

View all episodes

  • Ur arkiven: Stasi (nr 159)

    01:22:15|
    Vi går undercover med den östtyska säkerhetspolisen Stasi och följer deras utrikesspionage, som till skillnad från resten av staten hade ett visst romantiskt och framgångsrikt skimmer. Avsnitt 159 är från 2017.
  • 519. Oinskränkt ubåtskrig

    01:20:00|
    Vi ger oss ut på havet, ja rent av under havet! Tillsammans med tidens ubåtspionjärer i första världskriget och tyska beslutsfattare som möts på polska slott ska vi avgöra framtiden för seklet. Det blir blockader, kontrablockader, massor med sänkta fartyg och argumentation för och emot det oinskränkta ubåtskriget...som tyskarna hoppades kunde avgöra kriget, och kanske gjorde det det, fast åt andra hållet.
  • Grimbergs utvalda - del 5: "Äppelkrönikan"

    19:09|
    Välkomna ni som Carl Grimberg, och vi, trycker till vår famn. Idag kommer en liten krönika om äpplen och deras oklara men påtagliga roll i historien.
  • 518. Den första staden: Uruk

    01:10:18|
    Staden! Denna en av människans viktigaste innovationer kommer till före den skrivna historien börjar. Vi kan till och med argumentera för att den skrivna historien börjar tack vare stadslivets ökade krav på det mänskliga minnet.Allt började i Uruk. Det kan man ändå påstå. I det här avsnittet åker vi tusen och åter tusentals år tillbaka i tiden för att trängas på trånga torg, köpa smycken av begåvade juvelerare samt vandra i tempelområdets relativa lugn.Före före Rom, före Paris och före New York fanns Uruk.——Läslista (bl a)Wilson, Ben, Metropolis: historien om mänsklighetens största triumf, Första utgåvan, Natur & Kultur, Stockholm, 2021Schneider, Wolf, Det började i Babylon: de stora städernas kulturhistoria genom 5000 år från Ur till Brasilia, Forum, Stockholm, 1961”Jakten på den första staden” Sjöstedt, Charlotta i Populär historia 6/2000
  • "Historien om Norrland del 1: Dimmans land" någon slags intervju

    28:31|
    Idag släpps vår egen Robin Olovssons debutbok Historien om Norrland del 1: Dimmans land. För att fira detta tog Daniel Hermansson på sig sin bruna kostym, sina tjockaste glasögon och kammade håret för att se ut som en kulturjournalist från 1970-talet. Sedan ringde han upp Robin.Vill du köpa boken? Det finns ute i handeln. Exempelvis på: https://www.adlibris.com/se/bok/signerad-historien-om-norrland-del-1-dimmans-land-9789179654092
  • 517. Telefonkriget

    01:11:34|
    Vi går vidare i kommunikationens historia, nu till överföringen av talat ljud. Vem som var först? Ja därom kan man debattera och argumentera, det gör vi inte så mycket utan istället går vi igenom hur uppfinningen erövrade världen, och inte minst Sverige.
  • 516: Telegrafin och atlantkabeln

    01:31:31|
    Vår värld idag snurrar ständigt runt kommunikationsmedel, vi är alltid uppkopplade, alltid nåbara från alla jordens hörn. Tanken på tiden då det inte var så kan vara både lugnande och skrämmande. Vi ger oss nu ut i den tid då kommunikationspionjärerna under 1800-talet försökte bryta avståndens makt, medlet blev slutligen elektricitet och nyutvecklade kommunikationsspråk. Följ med på telegrafins spännande resa.
  • Ur arkiven: Eva Ekeblad och potatisens potential (nr 316)

    52:05|
    Nu blir det potatis i olika former, puder, stärkelse och sprit bland annat. Det blir också en smula släkthistoria angående familjen De la Gardie, varav särskilt en av medlemmarna ur familjen, nämligen Eva som gifte sig Ekeblad. Avsnittet är från 2020 och har nr 316 i ordningen för dig som för protokoll.
  • 515. Svordomar, förolämpningar och fula ord

    01:15:02|
    Jäklar! Nu blir det åka av. I det här språkhistoriska avsnittet sätter vi sökljuset på de ord som människor i alla tider givit extra mening: svordomarna.Vi undersöker heliga eder, kroppsliga funktioner och ärekränkande tillmälen. Vissa saker tycks vara eviga, andra företeelser mycket tidstypiska. När kallade du senast din fiende för jute?Den förbannade läslistan:Mohr, Melissa, Holy shit: a brief history of swearing, Oxford University Press, Oxford, 2013Ljung, Magnus, Svordomsboken: [om svärande och svordomar på svenska, engelska och 23 andra språk], Norstedts akademiska förlag, Stockholm, 2006Inedahl, Petter, Det vulgära och förnäma 1600-talet: slagsmål, krogar, skådespel, Carlsson, Stockholm, 2023