Share

cover art for 501. Jesse James jävelskaper

Historiepodden

501. Jesse James jävelskaper

Få banditer har fått ett så märkligt legendomsusat rykte som Jesse James. I en miljö där bitterheten efter det amerikanska inbördeskriget alltjämt hängde i luften kunde en rånarliga utmålas som godhjärtade hjältar, tom beskrivas som "Västerns Robin Hood". I verkligheten sköts det obarmhärtigt och hej vilt under rånen. I det här avsnittet avhandlar vi en av den amerikanska västerns mest omtalade outlaws, Jesse James och hans gängs jävelskaper.

More episodes

View all episodes

 • Vem är hen? Avsnitt 2: På rullskridskor

  27:55
  Vi fortsätter vår drabbning! Del två av tio.
 • 505. Uppfinnar-Johanssons, skiftnycklar och måttsatser

  01:25:11
  Det fanns en tid då världsförändrarna hette Johansson. Dels berodde det på att Johansson var ett vanligt namn i Sverige under sekelskiftet 1900. Men också på att Sverige var ett hungrigt och nyfiket entreprenörsland på väg in i en häftig industrialisering. Det här avsnittet handlar om ett antal svenska uppfinnare, sådana fanns det många av men just i det här avsnittet ser vi hur Johan-Petter Johansson och Carl-Edvard Johansson påverkade världens verkstadsindustri, tex angående vapen och bilar, med sina verktygsinnovationer som skiftnycklar, rörtänger och olika måttredskap.
 • 504. Freden i Brömsebro 1645 (med fixat ljud)

  01:09:41
  1643-1645 äger en rad olika sammankopplade krig mellan Sverige och Danmark rum. Horns krig i Skåne, Torstenssons krig i södra Danmark och Hannibalsfejden vid den svensk-norska gränsen. De är resultaten av en svensk aggression i sin tur sprungen ur kallhamrad realpolitik. Slå ur överläge. Oavsett krigets rättfärdigande.Det fanns många sådana krig under 1600-talet. Som bekant är det ett krigiskt århundrade. När krigen hade löpt sin lina var det dags att förhandla om fred. Vad som beslutades om vid tunga bord för 375 år sedan påverkar oss faktiskt fortfarande. I Brömsebro 1645 blev Jämtland, Härjedalen och Gotland svenska landskap. Halland följde med på pant.Om kriget, om freden och om hur Axel Oxenstierna jobbade för att få de nya landskapen att bli en del av riket handlar dagens avsnitt. Ett ovanligt bra sådant!—Läslista:Englund, Peter, Ofredsår: om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt, 2. uppl., Atlantis, Stockholm, 1994Bromé, Janrik (red.), Jämtlands och Härjedalens historia D. 2 1537-1645, Norstedt, Stockholm, 1945Ericson Wolke, Lars, Larsson, Göran & Villstrand, Nils Erik, Trettioåriga kriget: [Europa i brand 1618-1648], Historiska media, Lund, 2006Hadenius, Stig, Nilsson, Torbjörn & Åselius, Gunnar, Guide till Sveriges historia, [Ny utg.], Kunskapsförl./Norstedt, Stockholm, 2000Theland, Tord, Mildhet och saktmod [Elektronisk resurs] Den svenska konglomeratstaten och Jämtland efter freden i Brömsebro 1645, Mittuniversitetet, Diss. Sundsvall : Mittuniversitetet, 2020,Sundsvall, 2020
 • Ur arkiven: Fotbolls-VM Urugay 1930 (Nr 207)

  01:15:42
  Om ett par dagar börjar Fotbolls-EM, därmed tänkte vi peppa igång oss alla med att återvända till 2018 för att höra vad vi då hade att säga om det första världsmästerskapet som gick i Uruguay 1930.
 • 503. Kol och stål: så föddes EU

  01:05:46
  Idag är det val till EU-parlamentet. För en och annan folkpartist är det kanske en höjdpunkt. För många andra snarare en luddigt formulerad samhällelig plikt.EU är ett unikt projekt. Överstatligt men inte i verklig mening federativt. Det är sprunget ur den europeiska kontinentens dubbla manglingar i och med 1900-talets världskrig.I det här avsnittet berättar vi om de farbröder som brukar kallas EU:s pappor. Om det politiska sammanhang i vilket EU växte fram. Samt om Winston Churchills dubbelgångare.—Läslista”Så föddes EU” Rydén, Daniel i Populär historia 4/2014Klerung, Martin, Europatankens historia: från antiken till brexit, Första upplagan, Visto förlag, Lerum, 2021Guđmundur Hálfdanarson, Tusen år i Europa Bd 4 1800-2000, Historiska media, Lund, 2004Hansen, Peo & Jonsson, Stefan, Eurafrika: EU:s koloniala rötter, Leopard, Stockholm, 2015
 • Specialavsnitt: Dagen D (med Bo Eriksson från Världens historia)

  01:03:55
  I samarbete med Världens historia på SVT kommer här ett specialavsnitt där vi pratar med historikern Bo Eriksson om Dagen D.
 • 502. Ludvig XIV:s romanser

  01:30:14
  Vi har pratat för lite om Ludvig XIV i den här podden. Solkungen som dominerade Europa under mer än ett halvt sekel behöver analyseras, och varför inte börja i det lite snaskiga och skvallriga? Var det något en enväldig kung under 1600-talet kunde kosta på sig så var det väl älskarinnor...eller? Ja den här enväldiga kungen gjorde i alla fall det. Men ju större barnaskaran blev och desto snabbare älskarinnorna byttes ut...desto mer klagade, protesterade och surade kyrkan och många andra över att kristenhetens store konung inte ens verkade kunna rädda sin egen själ.
 • Ur arkiven: Krigarpåven (nr 255)

  01:17:17
  Vi återbesöker avsnitt 255 från våren 2019. Det handlar delvis om påven Julius II, som krigade en del. Men titeln var tydligen mest ett clickbait avslöjar Robin inledningsvis, det man lika mkt kan förvänta sig är en rafflande period av påvar som snabbt avlöser och överträffar varandra i nepotism, girighet och moraliskt förfall under slutet av 1400-talet. Men det hade nog blivit en för lång titel. Det här är bra grejer.