Share

cover art for 477. Svindlande skojare

Historiepodden

477. Svindlande skojare

Nu blir det bluff och båg, knep och duperingar, lurendrejeri och rena rama fejkandet. Med ett antal exempel från 1800 och 1900-talet går vi igenom några svindlare som övertalade folk om att de minsann var högst pålitliga och att de av olika skäl borde överräcka pengar till dem. Häng med in i en värld där inget är som det hävdas.

More episodes

View all episodes

 • 487. Hemma hos: Heidenstam och Key

  01:10:52
  Vi söker det trygga hemmets vrå, var detta finns är olika för olika människor. Men runt sekelskiftet 1900 fanns en vurm kring hem och hembygd inte minst i författarkretsar. För sådana som Verner von Heidenstam och Ellen Key var barndomsminnen från hemmet en ständigt återkommande källa till text. Båda hamnade vid Vättern i Östergötland. I det här avsnittet pratar vi om hur de drömde om, levde i och utformade sina hem, vid Övralid och Strand.
 • Ur arkiven: Bad romance (nr 73)

  01:11:36
  Det är alla hjärtans dag, det är klart att det ska bli romantik...er. Romantiker i det tidiga England från avsnitt 73 och 2015 alltså. De blir för all del relationer också, en och annan kärleksfull men mest ett gäng radikala unga författare som driver runt i England och Europa och knyter lösa förbindelser. Nu blir det makarna Shelley, och Lord Byron susar förstås också förbi.
 • 486. Semlorna, snuset & stämpeln: Frihetstidens utskrattade kung

  01:12:34
  På tisdag är det sista chansen att äta sig proppmätt på vetebröd, vispad grädde och den ljuvliga mandelmassan. Alla ni som väljer bort mandelmassan på semlorna har en ideologisk fiende i Robin Olovsson.Vi vill med detta avsnitt egentligen göra två saker. Dels handlar det om att utröna vad man egentligen kan säga säkert om kungens sista måltid. Men ännu mer handlar avsnittet om att utröna vad man egentligen kan säga om kung Adolf Fredrik. Var han en sopa? En nykter regent som gjorde ungefär rätt saker i en ny situation? En rysk nickedocka? En pajas som svarvade snusdosor och åt ihjäl sig på semlor?Det blev ett avsnitt som vi tycker innehåller viktiga lärdomar om både frihetstiden och historieskrivningen. Hoppas ni gillar det! Vi efterfrågade även i avsnittet era bästa exempel på sista måltider eller sista ord från historien. Det ser vi mycket fram emot att få läsa.—Köp de sista plåtarna till vårt tio års-jubileum 14 maj: krigochfred.se—Läslista:Persson, Åke & Oldrup, Thomas, 101 historiska myter, Historiska Media, 2010Rydén, Daniel, Den märkligaste boken i världen & andra mysterier, Historiska media, Lund, 2019Hexmasters faktoiderPersson, Leif GW ”Öppna kungens grav — rättvisa måste skipas” Expressen 18/2 2018Roberts, Michael, Frihetstiden: Sverige 1719-1772, Tiden, Stockholm, 1995
 • Grimbergs utvalda: Mötet, Jan Myrdal & Napoleon

  36:37
  Grimbergs utvalda är extra-material till poddens prenumeranter. Idag handlar det om böcker Robin läst, om gissningslekar samt om huruvida det är viktigt att underhållning om historia är verkligheten trogen.
 • 485. När doktor Struensee kapade Danmark

  01:07:25
  Nu blir det triangeldrama, möbeldefenestreringar, älskog och idealism i huvudstupa maktutövning! Ja det stämmer, vi ska till Danmarks 1770-tal. När den upplysningsvurmande läkaren Struensee lanseras som stöd åt den förvirrade kungen på hans utlandsresa tar allt en ny vändning, för kungaparet och för Danmark. Det är en flitigt dramatiserad händelse i film och bokform, men nu även i historiepoddenform!
 • Ur arkiven: Svärmorsmyten (nr 206)

  01:17:54
  Direkt från 2018 hämtar vi avsnitt nr 206. Det handlar om hur myten om den elaka svärmodern växte fram när man under bondesamhället levde i generationshushåll, svärföräldrarna fanns alltid där. Men det visar sig att det är något som skevar med myten, var det verkligen mellan mannen och hans svärmor som det skavde? Varför skulle han bo i hennes hus? Det var någon annanstans problematiken satt.
 • 484. Meteorologins historia

  01:04:17
  Det här avsnittet handlar om väder. Ingen kommer undan vädret. Eller ja, det är väl att komma undan vädret som fått oss att sy kläder och bygga hus.I alla tider har vetenskapen fascinerats av vädret. Sumererna och de antika grekerna trodde att man kunde räkna ut framtida väder utifrån stjärnornas positioner. De hade fel. Men så kan det bli.Häng med på ett avsnitt där vi har huvudet bland molnen.—Läslista (bl a)”Kort historisk” SMHI”Meteorologi – konsten att förutspå vädret” Daniel Rydén i Populär historia 6/2020”Vädrets vetenskap” Jonas Cederquist i Populär historia 4/2007”Molnens namn viktig del av universitetets historia” Anders Berndt Uppsala Universitets hemsida
 • 483. Kommunisternas konflikt

  01:14:06
  Nu blir det röda omfamningar till döds. De på ytan vänskapliga staterna Sovjet och Kina hade i själva verket en nästan konstant konflikt på gång mellan sig, trots en ideologisk gemensam fiende i USA. Från 1960 bryter den fasad som man tidigare försökt upprätthålla ihop helt, och de båda socialistiska staterna inleder inte bara ett intensivt propagandakrig mot varandra utan också rena stridshandlingar. Följ med på dramatik när Mao tvingar ner den knappt simkunnige Chrustjov i en pool och kastar åt honom några simdynor.
 • Ur arkiven: Von Ranke & den vetenskapliga historieskrivningen (nr 306)

  01:14:39
  Hurra! Här kommer lite historia om historievetenskapens framväxt. Avsnittet är nr 306 från 2020 och handlar om när Historia blev en vetenskap på 1800-talet. Det finns många strängar på den historiska lyran och för drygt hundra år sen var tyskarna och engelsmännen inte bara osams på de leriga slagfälten, utan också i synen på historieskrivning. Exakt korrekthet eller salt i soppan? Båda har sina poänger. Häng med på en rafflande resa.