Share

cover art for 466. Händelser vid Loch Ness

Historiepodden

466. Händelser vid Loch Ness

Den skotska sjön Loch Ness är kanske världens mest vattendrag. Kanske med undantag för typ Atlanten eller så. Det är förvisso en stor sjö som ligger vackert till i de skotska högländerna. Men lite märkligt är det trots allt.


Orsaken känner vi alla till. Hon heter Nessie och är världens absolut mest kända djur som inte finns… eller? Någonting måste ju finnas i de där mörka vattnen. Generation efter generation sedan 1930-talet kan inte bara ha inbillats och lurats? Eller?


Det här blev ett spänstigt och roligt avsnitt som berörde lite oväntade teman. Inte minst kommer Daniel med ett kategoriskt svar till frågan. Mycket oväntat — och uppskattat.


Glöm nu inte att tjacka biljett till ”Krig och fred”. Krigochfred.se för det.Läslista:


”Mysteriet Loch Ness” på SVT Play

Rydén, Daniel, Den märkligaste boken i världen & andra mysterier, Historiska media, Lund, 2019

Eriksson, Bo, Monster: en världshistoria om det skrämmande, Natur & kultur, Stockholm, 2016


Plus massor av olika artiklar i allsköns tidningar

More episodes

View all episodes

 • Vem är hen? Avsnitt 5: Som en strandad val?

  23:22
  Halvvägs genom vår frågesport börjar det likna någonting. Dessutom kommer Daniel med en riktig splatterfilmsberättelse om Vilhelm Erövraren.
 • 508. Amerikanska revolutionen 1/4: Det här var ingen tebjudning

  01:37:17
  Pamparam! Det har varit mycket intressant att dyka ner på djupet i de här händelserna och det är med stor stolthet vi presenterar del 1 av 4 i 2024 års sommarföljetong, Amerikanska revolutionen! När det stundar ett amerikanskt val i höst kan det vara intressant att se hur allt började. I det här avsnittet börjar vi nysta i hur relationen mellan kolonierna och moderlandet England trasslas till efter sjuårskriget på 1750-talet. Det blir en massaker och "tebjudning" i Boston innan kriget bryter ut på riktigt med slagen vid Lexington och Concord i slutet av avsnittet. Läslista:“Den första saluten” - Barbara Tuchman“A history of the United States” - Philip Jenkins“USA:s historia” - Lennart Pehrson“Amerikanska historier” - Ulla Britta Ramklint“Amerikanska mardrömmar” - Per Leander“Amerikansk gryning” - Jöran Mjöberg “Amerikas saga” - Jens Sisgaard“15 avgörande slag” - Hans-Dieter OttoVärldens Historia 5/2023
 • Ur arkiven: Dinosaurierna - 1800-talets vetenskapliga strid (nr 23)

  01:12:18
  I det här avsnittet (nr 23 från 2014) hade vi inte ens tagit oss fram till vår första sommarledighet som poddare. Vi var väldigt roade och nöjda med avsnittet som innehåller både en rad spektakulära karaktärer och en av de senaste seklernas mest relevanta och omdanande vetenskapliga debatter. Nämligen den huruvida Bibeln gick att se som facit för jordens historia, den nya vetenskapen geologi blev allt svårare att förena med Bibelns gamla förklaringar. På bilden ser vi för övrigt Richard Owen, mannen som myntade begreppet Dinosaurier. Med plagiat samt räv och rackarspel roffade han åt sig en plats i historien där han så här i efterhand utgör mall för den perfekta skurken.
 • Vem är hen? Avsnitt 4: På TV i Australien

  26:24
  Tävlingen fortsätter. Det blir australiensisk TV, lyckade gissningar och fler av Daniels faktauppgifter.
 • 507. Hur strandlivet uppkom

  01:13:20
  Numera breder vi ut oss halvnakna på stranden och lapar sol under sommaren. Annat var det förr, för ungefär 150 år sen, då badades det med kläder på och solen skyddes som pesten eftersom solbränna kunde få någon att inbilla sig att man var en simpel bonde som gick ute om dagarna. Ändå skulle det badas, varför och hur detta gick till avhandlar vi i detta mysigt kulturutvecklande avsnitt. Vi ska från kurorter till Saltkråkan, häng med!Läslista“Sekelskifte” - essän “längtan till havet” av Orvar LöfgrenSpännande Historia - “sol, bad och moraliskt förfall”Populär Historia 7/2016
 • Vem är hen? Avsnitt 3: Grönt och brunt

  23:26
  Nu börjar det ta sig! Lite tryckt stämning i studion. Avsnitt tre av tio.
 • 506. Ölavsnittet

  01:11:49
  I det här avsnittet ställer vi en fråga man inte ställer varje dag: har vi ölet att tacka för mänsklig civilisation? Den är hårdvinklad – visst – men inte lika orimlig som det kan framstå vid första anblick. Ölet var en av de viktigaste produkterna för de tidiga jordbrukarna. I både de sumeriska och egyptiska högkulturerna hade drycken en viktig roll i såväl ekonomin som religionen.Vattnet är människans viktigaste dryck, men att ölet kommer på andra plats är det ingen fråga om. Här kommer ett avsnitt om människans näst viktigaste drycks förindustriella historia. Skål!—Vi har läst:Standage, Tom, A history of the world in 6 glasses, Walker & Co., New York, 2006Sandberg, Peter, Svensk bryggerihistoria: öltillverkning under 200 år, Historiska media, Lund, 2022McGovern, Patrick E., Uncorking the past: the quest for wine, beer, and other alcoholic beverages, University of California Press, Berkeley, Calif., 2009
 • Ur arkiven: Cuba (nr 134)

  01:24:10
  Bilden till trots handlar inte avsnittet om Kubakrisen 1962. Istället handlar avsnitt 134 från 2016 om Kubas tid fram till och med revolutionen som störtade diktatorn Batista 1959. En person som i allra högsta grad figurerar är förstås diktatorn därefter, Fidel Castro.
 • Vem är hen? Avsnitt 2: På rullskridskor

  27:55
  Vi fortsätter vår drabbning! Del två av tio.